18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

La Xina, un líder emergent en la lluita contra el canvi climàtic

El gegant asiàtic podria ocupar el buit deixat per Estats Units després de la retirada de l’Acord de París

La retirada d’Estats Units dels acords de París ha fet aparèixer un nou capdavanter a la lluita contra el canvi climàtic: la Xina. Malgrat ser el país que més contamina del món, el gegant asiàtic no vol rendir-se.

I és que a la Xina els nivells de contaminació són perillosos. La crema de combustibles fòssils com el carbó per aconseguir energia fa que l’aire a les grans ciutats sigui gairebé irrespirable.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/265895292191248385

Es calcula que una de cada tres morts en aquest país estan relacionades amb la mala qualitat de l’aire. Conscients del problema, els dirigents xinesos han decidit posar remei i apostar per les energies renovables.

Fonts d’energia neta: sol, aigua i vent

Durant els últims anys, el govern ha invertit milers de milions d’euros en energies netes i en aquest moment és el país amb més instal·lacions d’aquest tipus al món.

En ser un país tan gran, la Xina té un gran potencial per produir energies verdes. Les zones que gaudeixen de més hores de sol poden produir energia fotovoltaica, mentre que en altres àrees més del nord poden aprofitar la força del vent.

Però la major font d’energia renovable a la Xina no és el sòl ni el vent, sinó l’aigua. Les centrals hidràuliques produeixen al voltant del 20% de l’energia de tot el país.

Per promocionar la seva aposta per les energies renovables, el país va inaugurar aquest estiu una granja solar en forma d’ós panda. Es preveu la construcció de 100 centrals-panda més repartides per tot el territori.

Un llarg camí per recórrer

Malgrat aquests primers passos, molts experts no es refien del compromís de la Xina en la lluita contra el canvi climàtic. Aquest país segueix sent un dels principals exportadors de carbó del món.

A més, les lleis del país asiàtic encara afavoreixen les energies contaminants, i això fa que part de les grans inversions es dediquin a aquest tipus de producció energètica.

La ciutat xinesa de Shanghái, coberta per una espessa capa de partícules de contaminació. (iStock)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -