La periodista cubana es va convertir en la veu de l’oposició, crítica amb el govern castrista
Cuba ha estat un país aïllat durant molt temps. No era fàcil aconseguir informació sobre la política, l’economia o la societat cubana, sobretot perquè el propi govern s’encarregava de limitar el contacte dels cubans amb l’exterior.
Durant anys, el règim ha controlat l’entrada estrangers a la illa i la sortida de cubans a la resta del món. Els mitjans de comunicació, dirigits per persones afins al Partit Comunista de Cuba (PCC), s’utilitzen per fer propaganda del govern i lloar les virtuts del comunisme.
Però aquest control i censura s’han topat amb l’aparició d’internet i les noves tecnologies. En ple segle XXI, controlar tot el que es publica a les xarxes és impossible, fins i tot per a un govern.
#Cuba #Privacidad #Intimidad #Interioridad #EspacioPrivado #Discreción #MundoPropio #Silencio #Introspección #PuertasAdentro #Hogar #CírculoEstrecho #Vocación #Libertad #Derecho… y una larga lista de conceptos que este sistema policial, vocinglero e intolerante no respeta… pic.twitter.com/JR2q5nBIOg
— Yoani Sánchez 🇨🇺 🇺🇦 (@yoanisanchez) April 9, 2018
La periodista cubana Yoani Sánchez va aprofitar aquesta finestra de llibertat per explicar al món com era realment la vida a Cuba. Al 2007 va començar a escriure un blog anomenat Generació Y, on denunciava la violació de llibertats per part del govern cubà.
L’objectiu de les seves cròniques era fer un retrat crític de la realitat cubana: escassetat de productes, salaris baixos, repressió emmascarada darrere dels principis de la Revolució.
A través dels seus articles, Sánchez pretenia escapar a la censura i desmuntar la versió oficial del règim.
Com succeeix amb l’educació pública, per exemple. Segons les autoritats cubanes, el sistema educatiu de Cuba és “dels millors del món”, encara que no serveix de res quan els sous de les empreses (propietat del govern) no donen per viure.
A Cuba, “els enginyers prefereixen portar un taxi, els mestres fan l’impossible per treballar en un hotel i als mostradors de les tendes et pot atendre una neurocirujana o un físic nuclear”, com explica la pròpia Sánchez.
No solo me quedaré aquí en #Cuba para ver el final de esta larguísima y pésima película llamada "revolución cubana", sino que haré todo lo posible para que la palabra "fin" llegue cuanto antes y, además, los mantendré informados de lo que ocurra. #CronistaDelFinal #ElTelónCaerá pic.twitter.com/HBUtuvWw0z
— Yoani Sánchez 🇨🇺 🇺🇦 (@yoanisanchez) April 8, 2018
Al principi, per escapar de la censura, Yoani es feia passar per turista als locutoris d’internet, per enviar els seus textos a servidors estrangers des d’on es podien publicar (el règim dels Castro controla tot el que es publica als servidors de la illa).
Al 2008, Generació I va guanyar el premi Ortega i Gasset en la categoria de periodisme digital i Sánchez va ser escollida com una de les 100 persones més influents per la revista Time. El seu blog ha rebut nombrosos premis en reconeixement a la llibertat d’expressió.
Avui, el blog Generació Y s’ha convertit en 14ymedio.com , un diari digital fet a Cuba que informa sobre l’actualitat del país del Carib més enllà de la posició oficial.
Malgrat els atacs informàtics i de les crítiques dels defensors del règim cubà, el diari segueix publicant per qüestionar la informació oficial.
#Cuba Ya está lista la versión en #PDF con lo mejor de la semana en el diario @14ymedio Una manera de saltarnos la #censura contra nuestro sitio digital en los servidores de la Isla. Copia y comparte, ayuda a difundir la prensa independiente. https://t.co/m3k3UYuT7W pic.twitter.com/3DMYjDggHz
— Yoani Sánchez 🇨🇺 🇺🇦 (@yoanisanchez) April 13, 2018
Cuba viu un moment que molts consideren “històric”: el relleu dels Castro a la presidència. Sánchez opina que és una estratègia del règim per simular un canvi i que després tot segueixi igual, però no deixarà d’escriure sobre el que passa Cuba per aconseguir un canvi.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English