7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Un zoo modern per a una societat conscienciada

Sensibilitzar la ciutadania i conservar la biodiversitat són els pilars bàsics d’aquests centres

Per Elena Martínez

Conservar, investigar i educar: aquests són els pilars bàsics que sustenten l’activitat dels zoos moderns. El principal objectiu d’aquests centres és preservar la biodiversitat, i per aconseguir-ho és imprescindible comptar amb el suport de la ciutadania.

Entre 1970 i 2014, les poblacions d’animals van disminuir un 60% degut, sobretot, a la destrucció dels seus hàbitats naturals. Davant la degradació de l’entorn natural, el paper dels centres zoològics és fonamental.

Els zoològics estan acostumats a mantenir i criar un gran nombre d’espècies. Gràcies al contacte directe amb els animals, podem arribar a conèixer moltes més coses sobre ells: aquest coneixement és clau per desenvolupar programes de conservació i reintroducció d’espècies a la naturalesa.

Conservar, investigar i educar són els pilars dels zoològics moderns. (Zoo de Barcelona)

Per evitar que desapareguin més espècies, els zoològics reprodueixen espècies, en especial les més amenaçades. Això permet realitzar intercanvis per mantenir la biodiversitat genètica i la salut de les poblacions. També impulsen o participen en projectes per a la seva reintroducció i per la protecció dels hàbitats naturals.

La cooperació entre centres és fonamental

Els zoològics tindrien un impacte molt reduït si no fos perquè s’agrupen en organitzacions regionals i internacionals. D’aquesta manera, diferents territoris o continents poden treballar conjuntament per ampliar l’abast dels seus programes.

Així mateix, els zoològics acorden uns codis ètics que estableixen com han de tractar-se els animals per assegurar el benestar de cada espècie. Per millorar i evolucionar en la conservació, també han de contribuir en el camp de la investigació.

Seguint aquests criteris, el Zoo de Barcelona ha posat en marxa el Zoo Animal Welfare Education Centre (ZAWEC), un projecte en col·laboració amb la Facultat de Veterinària de la UAB que busca millorar la vida dels animals al zoo.

Aquesta iniciativa encaixa amb el nou Pla Estratègic del Zoo de Barcelona, que busca promoure les activitats d’investigació, conservació i educació. A més, aquestes accions es centraran en les espècies autòctones i en les espècies més amenaçades.

A més, el Zoo de Barcelona busca la complicitat i implicació directes de la societat a través de diferents iniciatives, com el Zoo Club o l’ apadrinament d’espècies. Compta també amb el grup de voluntaris Amics del Zoo, un col·lectiu que participa en diferents activitats educatives i de divulgació per difondre missatges conservacionistes.

La seva tasca és la d’ajudar a sensibilitzar i educar la població promovent actituds que contribueixin a conservar el medi ambient. Perquè l’única manera de garantir el futur de las espècies animals és renovant el compromís de la societat.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -