26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Salvar els oceans i la vida submarina

L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 aspira a protegir l’entorn marí

Els oceans i mars cobreixen tres quartes parts de la superfície del nostre planeta i contenen el 97% de l’aigua de la Terra. Aliments, biocombustibles, medecines i altres recursos fonamentals provenen dels oceans, que a més a més ajuden a esmorteir l’escalfament global.

Conservar els oceans i mars i utilitzar-ne els recursos de forma sostenible és clau per protegir aquesta font de riquesa. Per això l’ONU ha establert la protecció de l’entorn marí com un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Sobreexplotació pesquera

La sobreexplotació pesquera és un dels tres principals problemes que afecten la vida submarina. Succeeix quan es pesca en quantitats tan grans que les poblacions de peixos no tenen prou temps per regenerar-se.

A causa de la sobrepesca, algunes de les espècies més consumides, com el salmó, la tonyina o el bacallà estan desapareixent.

Per conservar la diversitat biològica, l’ONU es proposa restablir les poblacions de peixos en el termini més breu possible. Una de les formes d’aconseguir-ho és perseguir i multar la pesca excessiva o il·legal.

Per protegir els hàbitats més vulnerables, els governs han de fer lleis contra les pràctiques pesqueres que destrueixen el fons marí i establir més zones protegides on estigui prohibit pescar.

Les persones que vulguin contribuir a protegir la vida submarina poden començar a fer-ho adoptant un consum responsable i comprant només peix amb certificat de sostenibilitat.

Oceans convertits en abocadors

Gran part dels residus que generem les persones acaben al mar. Aquestes deixalles queden surant a l’aigua, especialment les de plàstic, que s’ajunten i formen grans illes que ocupen una extensió d’1,4 milions de km² (gairebé el triple de la superfície d’Espanya).

https://www.instagram.com/p/BoRs0UhhXj3/?utm_source=ig_embed

Les deixalles que s’aboquen als oceans tenen un enorme impacte negatiu sobre la biodiversitat. Animals com tortugues, peixos i dofins hi queden atrapats o mengen residus que els poden ferir, impedir la reproducció i fins i tot matar.

Un perill per als organismes marins

Durant l’últim segle, algunes activitats humanes com la crema de combustibles fòssils ha provocat un augment de les emissions de CO2. Una part del diòxid de carboni s’ha quedat a l’atmosfera i l’altra part l’han absorbida els oceans.

Així és com les grans masses d’aigua de la Terra ajuden a mitigar l’escalfament global. Però l’augment de diòxid de carboni en l’aigua, un procés conegut com a acidificació, també té un costat negatiu.

L’acidificació perjudica els ecosistemes i la biodiversitat dels oceans. Organismes marins com corals, crustacis i mol·luscs són els que més patiran si continua augmentant el nivell d’acidificació.

Reduir l’ús de plàstics, reutilitzar i reciclar és clau per frenar l’acidificació i evitar que les illes de plàstic marines segueixin augmentant.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -