Objectius per canviar el món

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible impliquen a governs, empreses i ciutadans per transformar el món. (ONU)

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible marquen objectius comuns per fer del món un lloc millor

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 propòsits elaborats en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU. La finalitat d’aquests objectius és aconseguir una manera de vida més sostenible: complir amb les nostres necessitats actuals sense comprometre el nostre futur.

Entre els 17 punts s’inclouen temes com: cobrir les nostres necessitats bàsiques (aigua neta, alimentació, salut i benestar), el nostre desenvolupament com a persones i la millora de la nostra convivència a través d’actuacions en l’àmbit de l’educació, la igualtat de gènere, el consum responsable, les comunitats sostenibles i la pau.

Aquí estan tots:

Qui els ha creat i com s’apliquen?

Els ODS es van crear en el marc de l’Agenda 2030, el pla d’actuació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Presentats el 2015, aquests objectius es basen en els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) del 2000, que ja incloïen com a propòsits reduir de la pobresa extrema, combatre la SIDA, i universalitzar l’ensenyament primari, entre uns altres.

Governs, empreses i organitzacions van unir esforços per complir els ODM: els ODS es van establir per continuar aquest esforç col·lectiu. Aquest any es compleixen dos anys des que es van engegar.

Cap país està obligat a complir-los per llei, però sí que estan encarregats del seu seguiment a nivell nacional i de produir dades de qualitat per analitzar els resultats de les seves polítiques.

Qui són els actors principals?

 L’ONU és un organisme internacional compost per 193 estats del món, amb capacitat d’actuació en matèries com la guerra o la pobresa, i que també actua com a fòrum per als seus estats membres. L’ONU és l’actor principal als ODS, ja que és qui ha definit aquests objectius.

Malgrat ser l’actor central, també són els governs dels estats membre, la societat civil i el sector privat els que han de contribuir a complir aquests objectius.

El Fons pels Objectius de Desenvolupament Sostenible és una institució que promou el desenvolupament sostenible a través de diferents projectes de cooperació a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i Estats Àrabs.

En total, 22 països contribueixen a aquest fons per fer realitat projectes que ajuden a més d’1,5 milions de persones.

Què podem fer nosotr@s?

Nosaltres també podem contribuir i participar als ODS, tant des del sofà, com des de dins o fora de casa.

Seguir de prop les notícies i la informació sobre els ODS, contribuir signant peticions, informant a família i amig@s, però també utilitzant mitjans de transport sostenible i reciclant.

Per saber què més pots fer, consulta la Guia dels Vagues per Salvar el Món.

Informa’t de tot a Junior Report.

COMPARTIR
Article anteriorNi un aliment desaprofitat
Article següent2030: Fam zero

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here