9 setembre 2024
spot_img
9 setembre 2024

1 de maig: un dia per dignificar el treball

La lluita dels primers treballadors i treballadores industrials per millorar les seves condicions laborals va ser l'origen del Dia Internacional del Treball

L'1 de maig se celebra el Dia Internacional del Treball, una jornada per analitzar la situació laboral al món i reivindicar la millora dels drets dels treballadors i treballadores. Per això, aquest dia també es coneix com el Dia dels Treballadors.

La Revolució Industrial del segle XVIII i la invenció de la màquina de vapor van transformar la nostra societat: van aparèixer les fàbriques i va canviar la nostra manera de produir objectes, de desplaçar-nos, de fer negocis… i, per descomptat, la nostra manera de treballar.

Els obrers de les primeres fàbriques treballaven en condicions molt dures: feien torns de més de 12 hores en espais amb poca ventilació, fent tasques físiques perjudicials per a la salut i cobrant un salari molt baix. Les dones i nens treballaven en condicions encara pitjors que els homes.

Davant d'aquesta situació, els treballadors i treballadores van començar a organitzar-se per defensar els seus drets i reclamar millores. Les primeres vagues i manifestacions van ser la llavor del Dia del Treball, que avui se celebra a més de 80 països.

Avui dia, els treballadors de cada país tenen les seves pròpies lleis laborals: quantes hores dura la jornada, quin és el sou mínim, quantes setmanes dura el permís de maternitat i paternitat… aquest conjunt de lleis es recull a l'estatut dels treballadors.

D'altra banda, l'Organització Internacional del Treball (OIT), l'agència de les Nacions Unides per al món laboral, col·labora amb governs, empreses i treballadors de 187 països per protegir els drets laborals. A banda de convenis internacionals que regulen la feina, treballa per evitar pràctiques il·legals com l'esclavitud o el treball infantil.

Els drets laborals al món

Els drets dels treballadors estan reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans aprovada el 1948. L'article 23 estableix que qualsevol persona té dret a triar lliurement la seva feina, a treballar en condicions d'igualtat i a rebre un salari just per viure dignament. També té dret a sindicar-se per defensar els seus interessos.

No obstant això, la situació del treball al món encara ha de millorar en molts aspectes com el treball infantil, el treball no remunerat, la igualtat d'oportunitats per a homes i dones, o les desigualtats en cobertura social depenent de la regió on viuen els treballadors.

Segons dades de l'OIT, més de la meitat de la població mundial (58%) treballen al sector informal de l'ocupació: això vol dir que ocupen feines precàries i que no tenen cap mena de protecció social. A més, gairebé 1 de cada 4 joves (23,5%) no cursen estudis, no reben formació ni tenen feina.

La desigualtat de gènere també queda reflectida al món laboral, on la bretxa salarial entre homes i dones és del 14%, mentre que les dones ocupen menys d'una tercera part (28%) dels càrrecs directius en empreses. A més, només el 40% de les dones treballadores tenen accés a una prestació per maternitat.

El treball infantil és un altre dels problemes associats al món laboral. Les Nacions Unides denuncien que més de 150 milions de nens i nenes que viuen en la pobresa es veuen obligats a treballar per sobreviure, la meitat en feines perilloses que perjudiquen la seva salut. A més, les nenes dediquen un 40% més de temps a les tasques de la llar (no remunerades) que els nens.

El futur del treball

Les noves tecnologies i internet han revolucionat la forma en què treballem i han fet aparèixer noves empreses i formes de negoci: plataformes digitals per relacionar-nos amb amics i coneguts, creació de continguts per a xarxes socials, oferir serveis a través d'aplicacions…

Quan siguin adults, la majoria dels nens i nenes d'avui tindran una professió relacionada amb l'àmbit digital: des de dissenyar noves aplicacions fins a tenir una idea revolucionària que canviï la nostra manera de comprar (Amazon), comunicar-nos (WhatsApp) o entretenir (Netflix). Al futur, més de la meitat de les persones treballaran en una professió que encara no existeix.

La tecnologia ens fa la vida més fàcil però, què passa si s'introdueix al món laboral? Les màquines, els robots i els programes informàtics permeten estalviar temps i esforços; com a conseqüència, les persones es fan menys necessàries en alguns llocs de treball.

El desenvolupament tecnològic canviarà el mercat laboral, però això no ha de ser necessàriament negatiu. Si les màquines fan les feines més mecàniques, repetitives i monòtones, les persones podran dedicar-se a altres tasques més gratificants amb les quals contribuir a la societat. Això sí, les ocupacions del futur requeriran personal cada vegada més format.

Jornada de 8 hores: l'origen de l'1 de maig

El 1868 el govern dels Estats Units va decretar que la jornada laboral havia de durar un màxim de 8 hores: així es dedicaven 8 hores a treballar, 8 hores a dormir i 8 hores de temps lliure. No obstant això, alguns empresaris es van negar a complir la nova llei.

L'1 de maig del 1886, milers de treballadors van sortir als carrers de Chicago per protestar. Va haver-hi enfrontaments amb la policia, que va disparar els manifestants. Al cap de tres dies va esclatar una bomba que va matar un policia. Les autoritats van culpar-ne els treballadors i van començar a arrestar els manifestants més radicals. Vuit homes van ser declarats culpables i cinc van ser condemnats a mort.

Tres anys més tard, el 1889, el Congrés Internacional Obrer Socialista es va reunir a París. Era una trobada de treballadors i treballadores de diversos països que s'unien per a defensar els seus drets conjuntament. Van acordar dedicar un dia als Màrtirs de Chicago i aquest va ser l'origen del Dia dels Treballadors.

Malgrat això, als Estats Units no se celebra l'1 de maig. El govern nord-americà volia evitar qualsevol influència del moviment comunista a Europa, així que va establir la jornada en una data diferent: el Dia del Treball se celebra cada any el primer dilluns de setembre.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -