22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

De 2 °C a 1,5 °C, mig grau crucial

L’informe científic més recent adverteix que hem de limitar l’escalfament global per sota d’1,5 °C

El 2015, països de tot el món es van reunir a París per dissenyar un pla contra el canvi climàtic: l’Acord de París. 195 països en van acordar el text i va entrar en vigor l’any següent.

L’Acord de París estableix que hem de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’escalfament global.

Segons aquest Acord, l’any 2100 la temperatura mitjana del planeta no pot haver augmentat més de 2 °C respecte a la temperatura d’abans de la Revolució Industrial, que va començar a mitjan segle xviii.

Però a més a més de no superar els 2 °C, l’Acord fixa que l’augment de temperatura ha de mantenir-se tan a prop com sigui possible d’1,5 °C per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic.

En l’actualitat ja podem veure algunes de les conseqüències del canvi climàtic, com sequeres, inundacions i altres successos extrems. Aquests efectes són deguts al fet que la temperatura ja ha augmentat un grau respecte al període preindustrial.

Escalfar el planeta menys d’1,5 °C encara és possible

El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles en anglès) és una organització internacional d’experts en canvi climàtic. El grup va ser establert per l’ONU i la seva funció és elaborar informes científics objectius.

En la reunió de París, l’ONU i els països participants van sol·licitar a l’IPCC un estudi sobre els impactes que tindria el canvi climàtic a la Terra si aconseguíssim controlar l’escalfament global per sota d’1,5 °C.

La primera conclusió de l’informe, publicat aquest any, és que limitar la temperatura mitjana del planeta per sota d’1,5 °C encara és possible, però només si s’actua urgentment.

Les prediccions dels científics apunten que aconseguirem i superarem aquesta temperatura entre 2030 i 2050, però que es podria tornar a reduir i estar per sota de l’objectiu el 2100.

Per aconseguir-ho, caldria començar a reduir les emissions ara mateix. D’aquesta manera s’aconseguirien les ¨emissions zero¨ a mitjans d’aquest segle, ja que la contaminació dels anys passats continua tenint efecte durant dècades.

Cada mig grau és important

Encara que pugui semblar poc, mig grau centígrad més de temperatura global tindria uns efectes enormes sobre el planeta.

Per exemple, si la temperatura augmenta 2 °C, el gel de l’Àrtic desapareixerà del tot en un de cada deu estius, i no en un de cada cent com passaria amb un augment d’1,5 °C.

https://www.instagram.com/p/BoucHYKgCLA/?utm_source=ig_embed

A la Mediterrània, l’àrea cremada per incendis en un estiu qualsevol augmentarà en un 62% en comparació de la situació actual, però si aconseguim un augment de només 1,5 °C l’augment serà de només un 41%.

I els esculls de coral, que ja estan greument afectats, desapareixeran a una velocitat vertiginosa: amb un augment d’1,5 ºC es destruirà entre un 70% i un 90% del coral de tot el món, però amb un augment de 2 °C desapareixerà tot.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Treballa aquest tema a classe!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -