21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

20 anys de Facebook

Aquesta plataforma ha tingut un gran impacte en la comunicació global i avui dia continua sent la xarxa social amb més usuaris actius del món

Facebook va néixer fa 20 anys. El 4 de febrer del 2024 es van complir dues dècades des que aquesta xarxa social va arribar a Internet. Ho va fer de la mà de Mark Zuckerberg, que llavors era només un estudiant de Harvard. No es podia imaginar que, 20 anys després, el seu invent seria considerat una de les xarxes socials més importants de la història digital.

El 2004, Zuckerberg va dissenyar Facebook per posar en contacte estudiants de la seva universitat. De mica en mica, però, aquesta es va anar expandint i va acabar convertint-se en una xarxa social global. En aquell moment era una eina molt nova: permetia als usuaris crear perfils personals, afegir amics, compartir fotos i enviar missatges.

Avui dia aquestes tasques poden semblar simples, ja que altres xarxes com Instagram, TikTok o Twitter fa anys que es dediquen al mateix. En aquella època, però, va ser tota una revolució per a la comunicació global. Es diu que Facebook va ser la xarxa social primigènia, ja que el seu èxit va influir en el desenvolupament posterior de les plataformes que coneixem ara.

Tant és així que, 20 anys després, continua sent la xarxa social amb més usuaris del món. En total, Facebook té 3.049 milions d'usuaris actius, cosa que equivalen al 48% de totes les persones més grans de 13 anys que viuen avui a la Terra. Són les darreres dades del Global Digital Report, informe elaborat anualment per We Are Social.

Tot i aquest èxit, la xarxa social no ha estat lliure de polèmiques. El 2018 es va fer públic que l'empresa Cambridge Analytica havia recopilat les dades del voltant de 87 milions d'usuaris de la xarxa sense permís. La companyia va comercialitzar amb aquestes dades, que es van utilitzar en campanyes polítiques com la de Donald Trump i la campanya a favor del Brexit.

Tres anys més tard, el diari The Wall Street Journal va publicar The Facebook Files [Els papers de Facebook], una investigació basada en una filtració de documents interns. Aquests van demostrar que Facebook estava al corrent dels efectes perjudicials de la seva xarxa social i no va fer res per abordar aquests danys.

Creació i expansió de Facebook

El febrer del 2004, un grup d'estudiants de Ciències de la Computació de la Universitat de Harvard van posar en marxa el que avui coneixem com a Facebook. Mark Zuckerberg, l'amo actual de l'empresa, va ser una de les ments pensants principals d'aquest projecte.

El que va començar sent una plataforma per a l'alumnat de Harvard va anar evolucionant: primer es va expandir a altres universitats i, posteriorment, a qualsevol persona més gran de 13 anys amb una adreça de correu electrònic vàlida. El 2012, Facebook va sortir a borsa amb un dels llançaments d'accions més importants en la història de la tecnologia.

Des de la creació, l'empresa no ha deixat d'expandir-se. El 2012, va comprar Instagram. Dos anys més tard, va aconseguir el control de WhatsApp. Aquestes adquisicions estratègiques van permetre a Facebook diversificar la seva presència al mercat de les xarxes socials i consolidar-se com un dels gegants tecnològics més influents.

El 2021, l'empresa matriu que engloba totes aquestes plataformes va deixar de dir-se Facebook. El cap de la companyia va anunciar que a partir d'aquell moment passaria a conèixer-se com a Meta, que en grec significa “més enllà”. El canvi de nom pretenia reflectir el nou enfocament cap al metavers, un nou univers digital al qual els usuaris podran accedir mitjançant dispositius de realitat virtual i augmentada.

Història de les xarxes socials

Durant anys va existir Internet com un lloc on accedir a través d'un ordinador, però no hi havia cap plataforma que permetés als usuaris socialitzar entre ells. Això no va passar fins al 1997, quan es va crear SixDegrees, considerada la primera xarxa social del món. Això permetia localitzar altres membres de la xarxa i crear llistes d'amics.

Tot i ser una eina pionera, SixDegrees va tancar les portes el 2001. Aleshores es van crear altres xarxes socials com Friendster (2002) i MySpace (2003), que van introduir conceptes com el de “perfil públic” i la possibilitat de connectar-se amb amics.

Tot i això, en termes d'expansió aquestes plataformes no van tenir gaire èxit. La primera gran xarxa social es va crear el 2004 i va ser Facebook. El seu èxit va impulsar la popularitat de les xarxes socials i, en aquesta dècada, van sorgir altres plataformes molt conegudes com LinkedIn (2003), Youtube (2005) i Twitter (2006), que perduren actualment.

El 2010, Instagram va arribar al mercat posicionant-se ràpidament com la xarxa social de fotografies per excel·lència. Aquesta va aconseguir una gran popularitat en poc temps arribant a tenir més de 100 milions d'usuaris actius tot just dos anys després del seu llançament. Un any més tard, el 2011, va ser el torn de Twitch, la xarxa social de streaming més coneguda.

L'última gran xarxa social que va arribar al món va ser TikTok, que des del 2018 és la reina entre els més joves. El seu èxit aclaparador ha provocat que altres com Instagram hagin intentat copiar algunes de les seves funcions, com els vídeos curts. Aquesta plataforma ja no només serveix per interactuar, sinó que molts joves la fan servir fins i tot per informar-se.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -