4 desembre 2024
spot_img
4 desembre 2024

28 de juny: Dia de l’Orgull LGTBIQ+

Milers de persones a diferents països segueixen sent víctimes de discriminació i assetjament a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere

El col·lectiu de persones gais, lesbianes, trans, bisexuals, intersexuals i estranya reivindiquen cada dia els seus drets sota les sigles LGTBIQ+. Tot i així, cada 28 de juny se celebra el Dia Mundial de l'Orgull LGTBIQ+ per combatre la discriminació i reclamar-los drets i oportunitats que la resta de persones.

La orientació sexual i la identitat de gènere estan directament relacionades amb la nostra manera de ser i de viure. Respectar i protegir aquests aspectes és fonamental si volem garantir Ésl dret a la integritat física i mental de les persones, que és un dret universal.

En els darrers anys, el col·lectiu LGTBIQ+ ha conquerit drets a molts països, les lleis dels quals han reconegut, per exemple, el dret al matrimoni homosexual la a adoptar. També han guanyat visibilitat pública en grans esdeveniments i esdeveniments, com els Jocs Olímpics o els premis Oscar

No obstant això, el col·lectiu LGTBIQ+ segueix patint persecució i discriminació per la seva forma de ser (és el que es coneix com homofòbia), i hi ha ideologies polítiques que volen limitar els vostres drets, com la extrema dreta. Per això, el Dia de l'Orgull segueix tenint més sentit que mai.

La lluita del col·lectiu

Històricament, el col·lectiu LGTBIQ+ ha viscut envoltat de prejudicis i discriminació per part de la societat i fins i tot de les autoritats oficials

Per fer-nos una idea, no va ser fins 1990 quan la Organització Mundial de la Salut (OMS) va retirar la homosexualitat de la llista de malalties mentals. Fins aleshores, tenir relacions amb persones del mateix sexe era considerat una conducta pròpia d'un trastorn psiquiàtric. Aquest avenç va ser un dels grans èxits de la lluita LGTBIQ+.

Un altre dels moments clau en la lluita pels drets del col·lectiu van ser els Disturbis de Stonewall. A la dècada dels 60-10, el bar Stonewall Inn de Nova York era un lloc de trobada clandestí per a homosexuals i persones trans, on la policia solia fer batudes per aturar els clients pel seu orientació sexual És identitat de gènere.

El 28 de juny de 1969, els clients es van rebel·lar contra la policia i es van negar a ser tractats com a delinqüents. Va començar una revolta que va acabar amb diverses persones detingudes i ferides. Durant les setmanes següents es van convocar diverses manifestacions per protestar pel que ha passat. 

Els disturbis de Stonewall es consideren el inici del moviment modern per a la lluita dels drets del col·lectiu LGTBIQ+.

Els drets LGTBIQ+ al món

Tot i els avenços de les últimes dècades, moltes persones gais, lesbianes, bisexuals i trans encara són perseguides a diferents països pel simple fet de ser-ho. 

Al món hi ha 60 països que criminalitzen per llei la diversitat sexual, és a dir, que consideren un delicte els actes sexuals Entremig persones adultes del mateix sexe. Són els últimes dades recopilades per l'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA). 

La majoria d'aquests països es troben a Àsia i Àfrica. A set d'ells (Aràbia Saudita, Brunei, Iran, Uganda, Mauritània, Nigèria i Iemen), les lleis contemplen la pena de mort com càstig per a l'homosexualitat. En altres cinc (Afganistan, Unió dels Emirats Àrabs, Pakistan, Qatar i Somàlia), encara que les lleis del país no ho indiquin explícitament, els que mantenen relacions amb el mateix sexe també poden ser condemnats a mort.

Aquestes condemnes se sumen als delictes d'odi i posen en perill la vida de les persones del LGTBIQ+. Les persones trans són les més vulnerables: un total de 3.664 persones transsexuals i transgènere van morir assassinades a 75 països del món entre 2008 i 2020, segons dades de l'Observatori de Persones Trans Assassinades.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -