21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

9 de maig: Dia d’Europa

La Unió Europea (UE) és una comunitat formada per 27 Estats membres que promou valors com la pau, la prosperitat i la solidaritat

Espanya, com altres vint-i-sis països més, formen part de la Unió Europea (UE). Alguna vegada has pensat en la importància de pertànyer a aquesta entitat? En què implica realment ser un ciutadà membre de la UE?

La Unió Europea, amb els seus 27 Estats membres, és molt més que una aliança econòmica o un acord polític. És un projecte que ha evolucionat al llarg de dècades amb l'objectiu de promoure'n certs valors, com la pau, la prosperitat o la solidaritat entre els seus membres.

Es tracta d'un territori que transcendeix les fronteres físiques, defensa valors compartits,drets fonamentals i una visió comuna del futur. Però, com es reflecteix això a la vida quotidiana i, especialment, a la joventut europea? Encara que no ho creguem, la Unió Europea és present en el nostre dia a dia.

La UE ofereix oportunitats d'estudi i treball a través de programes com Erasmus+, que permet als joves viure experiències en altres països europeus. Aquesta mobilitat ofereix l'oportunitat de conèixer noves cultures, idiomes i maneres de pensar, enriquint el nostre desenvolupament personal i professional.

A més, l'eliminació de fronteres dins de l'espai Schengen facilita la mobilitat dins de la UE per viatja ri explorar diferents destinacions. Podem viatjar de França a Itàlia i passar per Alemanya només fent servir el nostre document nacional d'identitat (DNI). Això promou, entre altres valors, la diversitat cultural.

La UE també protegeix els nostres drets fonamentals, garantint la igualtat de gènere, la llibertat d'expressió i la protecció del medi ambient. Així mateix, fomenta la participació activa a la societat. Participar activament en la política, per exemple,votant a les eleccions, és fonamental perquè la UE escolti les nostres opinions.

Participar activament a la UE

La gran majoria d'espanyols (83%) se sent ciutadà de la Unió Europea i el 68% creu que la UE és un espai de tranquil·litat enmig d'un món agitat, on hi ha conflictes armats en actiu com la guerra a Gaza.

És la conclusió a què ha arribat l'últim Eurobaròmetre, una sèrie d'enquestes dutes a terme de forma periòdica per la Comissió Europea. Aquest estudi permet conèixer l'opinió dels enquestats amb relació a una varietat de temes relacionats amb Europa i la UE.

Segons l'últim Eurobaròmetre, la inflació, la situació econòmica i la desocupació es mantenen com les principals preocupacions dels espanyols actualment. A més, l'informe revela que un 87% dels espanyols és conscient que les notícies falses són un problema per a la democràcia en general.

L'Eurobaròmetre també analitza com els joves es relacionen amb la UE. La darrera enquesta de l’Eurobaròmetre sobre joventut i democràcia (2022) posa de manifest que els joves estan cada cop més compromesos. Actualment, una majoria d'ells participen activament a la societat on viuen i formen part d'una o diverses organitzacions juvenils.

Participar a la societat passa, entre altres coses, per votar a les eleccions. El proper 9 de juny bonic eleccions europees, on els ciutadans de la UE trien els diputats del Parlament Europeu. És un moment únic en què tots podem decidir sobre el futur de la Unió Europea. Votar és una excel·lent oportunitat per expressar la nostra opinió sobre els temes que ens preocupen.

Un dia per celebrar Europa

El 9 de maig és el Dia d'Europa, una data que celebra el llegat històric, cultural i social dels vint-i-set països que conformen la Unió Europea. Cada any per aquestes dates els edificis de la Unió Europea a Brussel·les i Estrasburg realitzen jornades de portes obertes i s'organitzen activitats a diverses ciutats de tot el continent.

La UE es va formar a partir dels esforços de reconciliació i cooperació després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), amb l'objectiu de promoure la pau i l'estabilitat a Europa. El 1941 es va crear la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), que el 1957 va evolucionar a la Comunitat Econòmica Europea (CEE).

A través d'una sèrie de tractats i acords, aquesta organització es va expandir per incloure aspectes polítics, econòmics i socials més amplis, com la moneda única (l'euro) i la creació d'un mercat únic. I així és com es va formar la Unió Europea tal com la coneixem avui.

Actualment, la UE compta amb 27 països membres i una població de 448 milions de persones. Els seus ciutadans estan representats pels 705 diputats del Parlament Europeu, elegits per sufragi universal directe per un període de cinc anys.
El lema (“Unida en la diversitat”), la bandera(amb el cercle de 12 estrelles), l’Himne d'Europa (la melodia de l’Oda a l'alegria el Beethoven) i el Dia d'Europa són els quatre símbols de la Unió Europea, que representen els valors europeus d’unitat i cooperació.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -