Incendis forestals, temperatures rècord i onades de calor molt intenses afecten milions de persones al continent europeu
Els incendis forestals i les altes temperatures estan marcant l’estiu a Europa. Al sud del continent, el foc ha arrasat desenes de milers d'hectàrees i ha obligat a desallotjar a milers de persones; al nord, els termòmetres estan registrant rècords de temperatura. Els efectes del canvi climàtic són més evidents que mai.
Les temperatures al Regne Unit van arribar als 40,2 °C, una xifra que mai havia aparegut als registres meteorològics del país (l'anterior més alta eren 38,7 °C del 2019). El govern britànic va declarar per primera vegada l'estat d’emergència per calor extrema.
Al nord del país, a la regió d'Escòcia, l'onada de calor ha provocat temperatures superiors als 25 °C durant tres dies seguits: encara que no semblin molt altes, Escòcia és una regió freda tot l'any i aquest canvi en el clima té un impacte sobre la fauna i la flora, a més de repercutir en el consum energètic i la contaminació.
Les platges de l'illa de Gran Bretanya, on generalment hi ha pocs banyistes, s'han convertit en llocs massificats on prendre el sol. Han passat d'un clima Atlàntic a una similar a la del Mediterrani a la primavera.
L'onada de calor ha causat altres inconvenients. Per exemple, al trànsit aeri: l'aeroport de Luton (Londres) va haver de suspendre els vols perquè la pista d'aterratge s'havia fos. També es van cancel·lar centenars de trens perquè la calor podia deformar el metall de les vies i provocar accidents.
La devastació dels incendis continua
Al sud d'Europa, les conseqüències són molt més greus. Els incendis forestals han cremat milers d'hectàrees i han destruït boscos, muntanyes i fins i tot alguns habitatges. De moment, els països més afectats són Espanya, França i Portugal.
A França, prop de 40.000 persones han estat evacuades de casa seva per culpa dels incendis al sud-oest del país, que ja han cremat 20.000 hectàrees. L'onada de calor avança cap al centre i a París, la capital, s'espera arribar als 41 °C.
A Espanya, el foc afecta diferents parts del país; l'incendi més greu és a la província de Zamora, on s'han cremat unes 30.000 hectàrees. Els bombers i les autoritats temen que sigui un dels pitjors estius dels últims anys: des que va començar el 2022, ja s'han cremat 140.000 hectàrees a tot el territori espanyol (la pitjor xifra dels últims 15 anys).
Els incendis sembla que estan controlats a Portugal, on han cremat unes 40.000 hectàrees (més que en tot l'any passat). El govern portuguès ha suspès l'estat d'emergència però manté l'estat d'alarma perquè encara queden alguns incendis petits que podrien descontrolar-se en qualsevol moment a causa de la sequera en la vegetació i les altes temperatures.
Com afecta la calor a la nostra salut?
L'onada de calor també ha provocat centenars de morts als països més afectats per aquest fenomen meteorològic. Durant la segona onada de calor a Espanya, es calcula que més de 500 persones van morir per causes relacionades amb la calor extrema. I la gran majoria eren persones grans, les més vulnerables.
La calor mata? No de manera directa, però sí que pot incidir en algunes funcions bàsiques del nostre cos (com la respiració o el flux sanguini) o bé agreujar malalties preexistents, que empitjoren amb la calor.
Alguns símptomes habituals durant les onades de calor són la insolació, la deshidratació o les enrampades. En alguns casos, les altes temperatures també poden provocar cops de calor, que es produeixen quan la temperatura del cos supera els 40 °C i és difícil refredar-lo per tal que la temperatura corporal baixi.
Els cops de calor són molt perillosos perquè poden causar danys en òrgans interns com el cor, el cervell o els ronyons, o fins i tot afectar la mobilitat. També poden generar confusió, nàusees i marejos, i fer que estiguem més cansats i apàtics.
Per combatre els efectes d'una onada de calor és important mantenir-se hidratats, evitar sortir de casa al migdia i primeres hores de la tarda, no fer esforços a les hores de més calor i evitar l'exposició prolongada al sol.
A més, les onades de calor són més perilloses per a la gent amb menys recursos, que no es poden permetre tenir aire condicionat o consumir l’energia necessària per refrescar casa seva. En aquest sentit, les persones sense llar són les que tenen un risc més elevat de patir els efectes de la calor sobre la salut.
Més onades de calor al futur
L'Organització Meteorològica Mundial adverteix que les onades de calor seran més freqüents i continuaran almenys fins l'any 2060. Això es deu als efectes del canvi climàtic, agreujats per l'activitat humana. Des de l'inici de la Revolució Industrial (S.XVIII), la crema de combustibles fòssils per viatjar, transportar productes o generar energia ha fet augmentar l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera. Aquests gasos mantenen l’escalfor perquè hi hagi vida en la Terra, però si es concentren en excés tenen greus conseqüències. Aquest fenomen s'ha accelerat l'últim segle, fins al punt que l'escalfament global s'ha disparat i ha provocat un veritable canvi climàtic. El clima ha canviat en totes les regions del planeta: les temperatures augmenten, el nivell de la mar puja, els pols es desfan, les sequeres són més prolongades, els desastres naturals són més freqüents… El mateix passa amb les onades de calor, que cada vegada seran més llargues i amb temperatures més altes, amb el perill afegit dels incendis forestals. Les conseqüències del canvi climàtic ja estan en marxa i duraran dècades o segles… l'única cosa que podem fer és reaccionar perquè els efectes no siguin cada vegada pitjors.