24 novembre 2024
spot_img
24 novembre 2024

On van néixer els humans moderns?

Un nou anàlisi genètic revela que els humans van sorgir de llocs diferents d'Àfrica, enfront dels arguments d'investigacions anteriors

En els últims anys, diferents investigacions genètiques van arribar a la conclusió que els humans moderns van sorgir d'una sola població que va viure a Àfrica fa uns 200-300.000 anys. Aquesta idea s'ha mantingut en la comunitat científica fins ara, ja que un grup d'investigadors ha revelat un nou origen per a la nostra espècie.

Segons una investigació publicada a la revista Nature, els humans moderns descendeixen d'almenys dues poblacions que van coexistir a Àfrica durant un milió d'anys abans de fusionar-se. És la conclusió a la qual ha arribat un grup de científics de la Universitat de Califòrnia-Davis després d'analitzar els genomes de 290 persones vives.

Els primers fòssils semblants als humans actuals es van trobar a Etiòpia, de manera que alguns investigadors van concloure que l'origen de la nostra espècie es trobava a l'est d'Àfrica. Més tard, altres científics van analitzar l'ADN de les poblacions nòmades que actualment habiten al sud d'Àfrica i van arribar a la conclusió que l'origen de l'ésser humà s'havia de situar allà, al sud del continent.

No obstant això, el grup d'investigadors de la Universitat de Califòrnia-Davis estava convençut que els registres fòssils i arqueològics trobats al llarg de la història en diferents regions d'Àfrica (Marroc, Etiòpia, Sud-àfrica...) podrien desvetllar que l'Homo sapiens va viure al voltant de tot el continent fa 300.000 anys.

Per demostrar-ho, han analitzat l'ADN de 290 individus, pertanyents a quatre grups diferents: els mende, agricultors que viuen a Sierra Leone; els gumuz, un grup descendent de caçadors-recol·lectors a Etiòpia; els amhara, un grup d'agricultors etíops; i els nama, un grup de caçadors-recol·lectors de Sud-àfrica.

Els científics van desenvolupar un programari per executar simulacions a gran escala de com podria haver estat l'evolució humana, utilitzant diferents algoritmes. Després de l'anàlisi, van concloure que des de fa un milió d'anys, els ancestres de la nostra espècie van existir en dues poblacions diferents.

L'origen està a Àfrica

 Establir amb precisió quan i com va aparèixer l'Homo sapiens continua sent una de les qüestions més debatudes en la paleoantropologia. Amb freqüència, diferents investigacions tracten d'aportar llum a aquesta qüestió. No obstant això, la comunitat científica ha arribat a una conclusió clara: la nostra espècie es va originar a l'Àfrica fa aproximadament 200-300.000 anys.

Es creu que l'espècie humana va sorgir al continent africà a causa d'una combinació de factors geogràfics, climàtics i evolutius. D'una banda, hi ha els estudis arqueològics, que al llarg de la història han trobat a l'Àfrica els fòssils més antics dels nostres ancestres.

D'altra banda, hi ha els estudis genètics, que també han demostrat que els humans actuals tenim un ancestre comú africà. Per arribar a aquesta conclusió ha estat fonamental l'anàlisi de l'ADN mitocondrial, material genètic de les mitocòndries que és molt útil per rastrejar les línies genètiques dels humans.

La genètica també ha permès descobrir que els africans contemporanis tenen una àmplia diversitat genètica en comparació amb altres poblacions. Això explicaria que els humans van viure a l'Àfrica durant molt de temps i van experimentar diversos canvis genètics abans de dispersar-se a altres continents, la qual cosa podria ser una indicació que l'Àfrica va ser el punt de partida per a l'evolució humana.

Diversos estudis també han revelat que els primers humans van ser capaços d'adaptar-se als canvis climàtics que l'Àfrica va viure durant milers d'anys, com períodes de sequera extrema o major humitat. La capacitat d'adaptació de l'Homo sapiens els va permetre sobreviure davant d'altres espècies, com els neandertals, i colonitzar diferents parts del món.

ADN mitocondrial, clau per a l'evolució

El paper de la genètica a l'hora de comprendre l'evolució humana ha estat fonamental. En els últims anys, els avenços científics en la seqüenciació de l'ADN i les tècniques d'anàlisi genètic han ofert una visió més clara i detallada de l'origen de la nostra espècie, l'Homo sapiens.

L'ADN mitocondrial és un dels components genètics més importants en aquest treball. Aquest material genètic està present a les mitocòndries, unes estructures que es troben dins de les cèl·lules i generen energia. A diferència de l'ADN nuclear, que s'hereta de tots dos progenitors, l'ADN mitocondrial s'hereta exclusivament de la mare.

Aquesta característica especial fa que l'ADN mitocondrial sigui un element genètic molt útil per rastrejar els orígens d'una població. Sol seguir un patró molt clar al llarg de les generacions, el que ha permès a la comunitat científica reconstruir com ha evolucionat l'espècie humana.

A més d'això, l'ADN mitocondrial també ha servit per investigar la relació dels humans amb altres espècies. En comparar aquest material genètic amb el d'altres homínids, com els neandertals, s'han descobert evidències de creuaments i barreges genètiques entre ells.

No obstant això, és important tenir en compte que aquest ADN només proporciona una part de la història genètica completa. Per obtenir una imatge més completa i detallada, els científics també analitzen altres elements genètics, aconseguint més informació sobre l'evolució humana.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -