23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Els incendis forestals sacsegen la Mediterrània

Les altes temperatures i el vent compliquen l'extinció del foc a Grècia, Itàlia i Algèria, on milers de persones han estat evacuades

El sud d'Europa i el nord d'Àfrica estan patint una onada d'incendis forestals intensa. De moment, el foc ha provocat l'evacuació de milers de persones a països com Grècia, Itàlia i Algèria. Els bombers intenten extingir les flames malgrat les condicions climatològiques adverses, com les altes temperatures i els forts vents.

A Itàlia, el foc s'ha estès a tota l'illa de Sicília, on l'aeroport roman tancat per l'avenç de les flames, i s'aproxima a localitats turístiques com Catània i Taormina. Mentrestant, les autoritats demanen als veïns i veïnes que evitin sortir a l'exterior per risc d'intoxicació a causa de la mala qualitat de l'aire.

A Grècia, les flames també s'han propagat amb molta rapidesa per les temperatures altes. A l'illa de Rodas, un incendi es troba fora de control des de fa més de set dies i unes 19.000 persones van ser evacuades el cap de setmana. No és l'única illa grega afectada: centenars de bombers lluiten per controlar el foc a Corfú i Eubea.

Els incendis han afectat la població local però també milers de turistes que estaven de vacances visitant aquests països, dos dels més turístics del sud d'Europa. A Grècia, molts han fugit a peu i han estat traslladats per vaixells a altres llocs segurs com hotels i poliesportius.

Mentrestant, a Algèria hi viuen una onada de calor amb temperatures de 50ºC, cosa que ha afavorit la propagació del foc que de moment ha deixat 34 víctimes mortals. Els incendis es registren a 16 ciutats del nord-oest del país, on a més han estat evacuades unes 1.500 persones.

El canvi climàtic com a agreujant

Les temperatures extremes assolides durant les onades de calor, sumades a les poques precipitacions en aquesta època de l'any i la sequedat del sòl contribueixen a fer que aquests incendis es propaguin més fàcilment. Al costat dels vents forts, aquestes condicions climatològiques fan que l'extinció del foc sigui una tasca més complicada.

Aquest any, la calor extrema que va començar al juny continua aquest mes de juliol, quan el sud d'Europa està aconseguint temperatures rècord. En llocs com la península de Peloponès, a Grècia, diumenge passat es van assolir els 46,4 graus.

A això s'hi afegeix la temperatura del Mediterrani, que està patint la seva pròpia onada de calor. L'aigua del mar està entre els 28ºC i els 30ºC, fet que suposa entre 3 i 4 graus per sobre del normal per a aquesta època de l'any. Són les darreres dades del Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània (CEAM).

La temperatura del mar és fonamental perquè les ciutats i els pobles de la costa tinguin unes temperatures més fresques. Quan el mar està tan calent, les nits solen ser més caloroses i és habitual que hi hagi nits tropicals (aquelles on les temperatures mínimes superen els 25ºC).

Aquests fenòmens naturals extrems són indicadors alarmants del canvi climàtic. L'augment de les emissions de gasos contaminants provoca un augment de les temperatures globals. Alhora, aquest fenomen desencadena altres conseqüències, com les onades de calor més freqüents i prolongades, la disminució de les precipitacions i l'escalfament de l'oceà.

Conseqüències dels incendis

Els incendis forestals que estan patint els països del Mediterrani no són els únics que han passat aquest estiu. A principis de juny, més de 400 incendis van estar actius al Canadà, cosa que va provocar milers d'evacuacions i va afectar les infraestructures de diverses ciutats canadenques.

Al juliol, un gran incendi forestal va afectar l'illa de La Palma, a les Canàries. Després d’una setmana d’activitat i cremar una superfície d’unes 2.900 hectàrees, l’incendi va ser donat per controlat pel Govern de les Canàries fa uns dies. Milers de persones van ser evacuades i unes 60 edificacions, entre elles 22 vivendes, van ser danyades pel foc.

Aquests incendis suposen greus conseqüències per al medi ambient, especialment en arrasar amb ecosistemes com els boscos. Les flames i la calor intensa també poden danyar greument el sòl, cosa que pot tenir conseqüències a llarg termini per a la salut dels hàbitats naturals.

Els incendis també tenen un impacte directe a la vida de les persones. En termes de salut, la inhalació de fums pot provocar problemes respiratoris i cardiovasculars. Des del punt de vista econòmic, la destrucció dels boscos i les infraestructures per culpa del foc suposa alts costos.

Els incendis forestals no són un problema aïllat, sinó que són un símptoma d’un problema més ampli i complex: el canvi climàtic. Per tot això, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) insisteix que l'única manera de disminuir aquests fenòmens climàtics extrems és abordar el canvi climàtic de manera integral.

Treballa l’actualitat a casa

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -