22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Educació mediàtica a l’audiovisual i la literatura

Hem recopilat una llista de pel·lícules i llibres que aborden la importància de l'alfabetització mediàtica i el problema de les 'fake news' en el món digital

L'era digital ha portat una allau d'informació. Gràcies a Internet som capaços d'accedir a multitud de mitjans de comunicació que ens proporcionen cada dia centenars de notícies. La informació no s'ha limitat als diaris digitals, sinó que ara també es transmet a través de les xarxes socials.

Al mateix temps que tenim accés a tots aquests recursos, ha sorgit una problemàtica que amenaça posar en perill la comprensió precisa del món que ens envolta: les notícies falses o fake news. La difusió d'informació enganyosa o manipulada s'ha convertit en un dels grans problemes als quals ens enfrontem com a societat.

Per aquesta raó, l'educació mediàtica és fonamental. També coneguda com a alfabetització mediàtica, es refereix al conjunt d'habilitats i coneixements que ens capaciten per navegar de manera efectiva i responsable a través dels mitjans de comunicació, incloent la televisió, el cinema, la ràdio, la premsa, Internet i les xarxes socials.

En els últims anys, moltes pel·lícules i llibres han abordat aquest tema amb l'objectiu de conscienciar les persones sobre la importància de l'alfabetització mediàtica en un món digital com l'actual. Recopilem una llista amb algunes d'aquestes obres.

'Spotlight' (2015)

Aquesta pel·lícula dirigida per Tom McCarthy es basa en fets reals i narra la investigació periodística duta a terme per un equip de periodistes del diari The Boston Globe sobre els casos d'abús sexual infantil a l'Església Catòlica a Boston. El llargmetratge subratlla la importància d'una premsa lliure, compromesa amb la veritat i la societat.

'1984', de George Orwell

Aquesta novel·la distòpica escrita per George Orwell i publicada el 1949 és una de les obres literàries més influents del segle XX. El llibre presenta un futur totalitari i opressiu, on l'Estat exerceix un control absolut sobre la vida dels seus ciutadans, supervisant cada aspecte de la seva existència. Tot i que es tracti d'una societat fictícia, aborda temes d'actualitat com la manipulació de la informació i el control mediàtic.

'The Social Dilemma' (2020)

El dilema de les xarxes socials és un documental dirigit per Jeff Orlowski que explora l'impacte negatiu de les xarxes socials en la societat contemporània. En concret, analitza com aquestes plataformes poden contribuir a la desinformació i polarització política i social, mostrant als usuaris contingut que reforça les seves creences preexistents.

'El joc infinit', de James Dashner

Aquesta novel·la de ciència ficció segueix un grup d'adolescents que es veuen atrapats en un joc de realitat virtual. A mesura que avancen en el joc, descobreixen que la seva participació té repercussions en el món real i es veuen obligats a enfrontar reptes que van més enllà del que esperaven. El llibre, publicat el 2014, aborda temes actuals com l'addicció digital i la desinformació en línia.

'Miss Representation' (2011)

Aquest documental dirigit i produït per Jennifer Siebel Newsom explora com els mitjans de comunicació representen les dones, oferint una visió biaixada i parcial del paper de la dona en la societat actual. La pel·lícula explica amb exemples com aquesta cobertura influeix directament en la percepció de gènere, especialment de les persones més joves.

'La guerra dels mons', de H. G. Wells

La novel·la narra una invasió extraterrestre. Què té a veure això amb les fake news? Doncs que molta gent va creure que era real. La narració pertany a la retransmissió que l'actor, director i guionista nord-americà Orson Welles va fer a la ràdio el 1938. La història està narrada en primera persona per un protagonista que presencia les horres d'una invasió marciana, la qual cosa li va donar realisme a la retransmissió. A Nova Jersey i Nova York es van viure autèntiques escenes de pànic perquè l'audiència es va creure el relat.

'Nightcrawler' (2014)

Aquesta pel·lícula de suspens i drama dirigida per Dan Gilroy se centra en el món del periodisme sensacionalista a Los Angeles (Els Estats Units). El llargmetratge aborda l'ètica i els dilemes morals en el sector del periodisme, criticant com alguns mitjans exploren la desgràcia aliena per augmentar les audiències.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobriu l'activitat que us proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -