La cantant es converteix en la primera artista amb quatre estatuetes a la categoria Àlbum de l'Any, superant Frank Sinatra i Stevie Wonder
El passat 4 de febrer es va celebrar a Los Angeles la 66a edició dels Grammy, els premis musicals més famosos dels Estats Units. Un any més, els guardons van destacar la figura de les dones a la indústria musical: les artistes femenines dominaven la majoria de categories entregades.
SZA partia com la favorita amb nou nominacions, encara que finalment es va emportar tres gramòfons. Miley Cyrus va aconseguir dos premis amb el tema Flowers: Cançó Pop Solista i Enregistrament de l'Any. L'artista que es va fer coneguda per la sèrie Hannah Montana fa gairebé vint anys que és a la música i, fins ara, no havia guanyat cap Grammy.
Per la seva banda, Taylor Swift també va guanyar en dues categories: Àlbum Pop Vocal i Àlbum de l'Any. Va ser precisament el premi al millor àlbum el que ha aconseguit que Taylor Swift fes història. La de Pennsilvània ha esdevingut la primera artista que ha guanyat quatre vegades en aquesta categoria, considerada la més important dels Grammy.
Després d'emportar-se'l amb Fearless (el 2010) i el 1989 (2016), el 2021 va guanyar el premi amb Folklore i es va convertir en la primera dona a guanyar tres vegades aquest guardó. Aquest 2024 ho ha aconseguit amb Midnights, el seu desè disc, aconseguint un nou rècord. Amb només 34 anys, ha superat els artistes que havien estat premiats tres vegades en aquesta categoria: Frank Sinatra, Paul Simon i Stevie Wonder.
Altres dones també van ser premiades durant la gala, com Karol G (Àlbum de Música Urbana), Billie Eilish (Cançó de l'Any), Victòria Monet (Artista Revelació), Kylie Minogue (Àlbum pop dance) o Lainey Wilson (Àlbum Country).
Grammys de rècord
Taylor Swift va trencar un rècord a la 66a edició dels Grammy perquè mai ningú havia aconseguit quatre premis al millor Àlbum de l'Any. Aquesta és considerada la categoria més prestigiosa dels Grammy i s'atorga no només a l'artista principal, sinó també als productors, mescladors i enginyers de masterització que han treballat al disc.
L'artista nord-americana fa diversos anys que acumula èxits per la seva carrera musical. El 2023, va ser considerada la Persona de l'Any per a la revista Time. També va fer història aleshores, ja que mai abans la revista havia triat una persona per les seves habilitats artístiques.
El rècord de la intèrpret d'Anti-Hero se suma a altres personalitats de la indústria musical. El 2023, Beyoncé va fer història en convertir-se en l'artista amb més premis Grammy. La cantant acumula 32 estatuetes, superant Stevie Wonder (25), Jay-Z (24), Kanye West (24) i Aretha Franklin (18), entre d'altres.
Guanyar un Grammy és un reconeixement que la majoria dels artistes vol aconseguir. És un èxit que té molt de prestigi a la indústria musical i que pot tenir un impacte molt positiu. Guanyar aquest premi pot provocar un augment en la visibilitat mediàtica o més oportunitats de col·laboració per als guanyadors, per exemple.
Tot i això, molts artistes consagrats no han obtingut cap Grammy al llarg de la seva carrera. És el cas de Freddie Mercury, Nicky Minaj, ABBA, Snoop Dog, Sia o Björk, entre molts altres.
Premis amb història
Els Premis Grammy van néixer el 1959 com a iniciativa de l'Acadèmia Nacional d'Arts i Ciències de l'Enregistrament dels Estats Units. El propòsit principal continua sent el mateix que quan es van crear: honorar els èxits artístics i tècnics a la indústria de la música.
A causa del pes de la comunitat hispana i l'impacte de la música llatina, anys més tard es va crear l'Acadèmia Llatina d'Arts i Ciències de l'Enregistrament. Així van sorgir els Latin Grammy, que premien obres i autors d'Amèrica Llatina, Espanya i Portugal.
En el seu primer any, els Grammy van atorgar només una trentena de premis, mentre que avui dia hi ha més de 80 categories dividides per estils musicals i especialitzacions tècniques, com ara Enregistrament de l'Any, Àlbum de l'Any i Cançó de l'Any.
L'estatueta que es lliura als guardonats és un gramòfon daurat, per això els premis es diuen “Grammy”.
Els guanyadors són seleccionats pels membres de l'Acadèmia, que inclou artistes, enginyers de so, productors i altres professionals de la indústria musical. El procés té dues rondes de votació: a la primera nominen els candidats en les seves respectives categories, mentre que a la segona voten per triar els guanyadors.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!