23 juliol 2024
spot_img
23 juliol 2024

Taylor Swift, escollida Persona de l’Any

La revista 'Time' ha atorgat aquest reconeixement a l'artista nord-americà, valorant l'impacte de la gira intencional de concerts 'The Eras Tour'

La cantant Taylor Swift ha estat triada Persona de l'Any 2023 per la revista nord-americana Time . L'artista fa gairebé dues dècades que està dedicada a la música , encara que aquest 2023 ha estat un dels anys més importants de la seva carrera gràcies a la seva actual gira de concerts The Eras Tour , amb la qual està recorrent desenes de països de tot el món.

La revista Time destaca anualment la vida i obra de la persona que creuen que ha tingut més influència al llarg de l'any . Han estat elegits personatges com Volodímir Zelenski (2022), Elon Musk (2021), Joe Biden i Kamala Harris (2020) o Greta Thunberg (2019). Amb Taylor Swift, és la primera vegada que la persona ha estat triada per les seves habilitats artístiques .

Al reportatge, Time compara l' estrella del pop amb artistes emblemàtics com Elvis Presley o Michael Jackson . La revista també valora els seus dots com a compositora , però no és l'única. Aquest any la universitat de Gant (Bèlgica) imparteix per primera vegada el curs “Literature: Taylor's Version” , on s'utilitzen les seves lletres per parlar d' autors clàssics de la literatura anglesa.

Encara que Swift va començar a la indústria musical el 2006 i té fins a 10 àlbums publicats , aquest any ha estat un dels més importants de tota la seva carrera. Ha acumulat un total de 26.000 milions de reproduccions a Spotify, cosa que l'ha coronat com l' artista més escoltada de l'any al món .

La gira The Eras Tour ha estat un punt d'inflexió. El tour abasta al voltant de 140 dates als cinc continents i prop de quatre milions de persones ja han anat a veure-la a algun d'aquests concerts. Les previsions indiquen que la venda d'entrades arribarà als 2.200 milions de dòlars nord-americans només al seu pas pels Estats Units.

Aquest 2023, Swift també ha aconseguit la seva primera nominació als Globus d'Or a Assoliment cinematogràfic i de taquilla , una nova categoria d'aquests premis de cinema i televisió. Ho ha fet gràcies a Taylor Swift: The Eras Tour , la pel·lícula que documenta la seva milionària gira que va recaptar 124 milions de dòlars el primer cap de setmana .

Recuperar les cançons

La carrera de Taylor Swift va començar quan ella era molt jove. El 2005, quan només tenia 16 anys, va signar un contracte de 13 anys de durada amb el segell discogràfic Big Machine Records , dirigit per Scott Borchetta . La cantant va publicar el seu primer àlbum, titulat Taylor Swift , i els seus cinc discos posteriors Fearless , Speak Now , Red , 1989 i Reputation .

El 2018 el contracte amb Big Machine expirava i l'artista va decidir canviar de productora. La decisió no va agradar gaire al seu segell, que just en aquell moment havia estat comprat pel productor Scooter Braun . Ell es va fer amb el control de totes les cançons de la companyia, convertint-se en el propietari legal dels primers sis àlbums de Taylor Swift.

Ella va voler comprar els màsters (enregistrament original de les cançons), però Braun no li va donar la possibilitat de fer-ho. L'artista va perdre la propietat dels seus propis temes, cosa que durant anys no li va permetre utilitzar-los en actuacions en directe , gales de premis i fins i tot en el seu propi documental.

Tot i que Swift no tenia els drets dels enregistraments originals , sí que li pertanyien els drets d'autor de totes les cançons. Com que ella és compositora de tots els temes, l'autoria era seva. Per això el 2019 va anunciar que tornaria a gravar els seus sis primers àlbums per obtenir la propietat total sobre ells.

Les primeres reedicions dels seus discos d'estudi es van llançar el 2021: Fearless (Taylor's Version) i Red (Taylor's Version) . Aquest any, ha tret Speak Now (Taylor's Version) i 1989 (Taylor's Version) . Ara només li queden dos àlbums més per republicar i tornarà a ser la propietària de totes les seves cançons .

Un imperi milionari

En els darrers anys, la vida professional de Taylor Swift s'ha limitat a la seva música . Amb prou feines concedeix entrevistes ni promociona productes a les seves xarxes socials , per la qual cosa tots els seus guanys procedeixen del que genera amb les seves cançons : els drets , les reproduccions i els concerts .

Segons estimacions de Forbes , el seu patrimoni podria estar valorat en més de 1.100 milions de dòlars , 360 milions de dòlars més que al juny de 2023. Aleshores l'artista ocupava el lloc número 34 de la llista de dones més riques dels Estats Units . Ara és considerada la primera artista en arribar al rànquing basant-se únicament en les seves cançons .

Forbes també la situa com la cinquena dona més poderosa del món , per darrere de personatges polítics tan coneguts com Ursula von der Leyen , presidenta de la Comissió Europea; Christine Lagarde , presidenta del Banc Central Europeu; o Kamala Harris , Vicepresidenta dels Estats Units.

Part del seu èxit milionari prové de The Eras Tour . La gira, basada en concerts de tres hores i mitja on canta més de 40 cançons , va recaptar gairebé 850 milions de dòlars en 66 espectacles als Estats Units . Ja ha passat per països de Llatinoamèrica i l'any que ve arribarà a Europa , per la qual cosa es preveu que els seus ingressos no deixin d'augmentar.

Tot aquest moviment de diners està tenint un impacte directe a l'economia dels països que visita. La Reserva Federal nord-americana (Fed) va assenyalar en un informe publicat al maig que Filadèlfia va experimentar el mes més fort en ingressos hotelers des de l'inici de la pandèmia, en gran part a causa de l' afluència de turistes per als concerts de Swift.

Treballar l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -