3 desembre 2024
spot_img
3 desembre 2024

Una app per crear vídeos realistes amb intel·ligència artificial

L'eina Sora, dels creadors de ChatGTP, és capaç de produir vídeos d'un minut amb alta qualitat a partir d'indicacions humanes

OpenAI, empresa tecnològica dedicada a la intel·ligència artificial (IA), acaba de presentar el seu nou producte anomenat Sora. Aquesta eina permet generar vídeos d'alta qualitat fins a un minut de durada a partir d'indicacions humanes.

Sora funciona com ChatGPT i Dall-E, les altres dues eines més conegudes de la companyia. L´humà ofereix una sèrie d´ordres a la màquina i aquesta ofereix un material generat. En el cas de ChatGPT, aquest material és un text; a Dall-E, una il·lustració; ia Sora, un vídeo.

Aquestes ordres reben el nom de “prompt”, és a dir, el text inicial que es proporciona a les eines de IA perquè aquestes produeixin respostes coherents. En el cas de Sora, aquesta és capaç de crear escenes detallades, moviments de càmera complexos i múltiples personatges.

“La ciutat de Tòquio bonica i nevada és plena d'activitat. La càmera es mou pel bullicioso carrer de la ciutat, seguint diverses persones que gaudeixen del bell clima nevat i compren als llocs propers. Preciosos pètals de sakura volen pel vent juntament amb els flocs de neu”. És el “prompt” que Sora va rebre per crear uns dels vídeos promocionals compartits per OpenAI.

De moment, l'aplicació no està disponible per a ús generalitzat, ja que la companyia segueix analitzant possibles riscos i errors. OpenAI està donant accés a una sèrie d'artistes visuals, dissenyadors i cineastes perquè donin la seva opinió sobre com millorar el model perquè resulti més útil als professionals creatius.

Segons els experts, aquesta eina podria substituir completament els artistes digitals amb menys experiència. A més, es podria convertir en una manera ràpida de crear i difondre desinformació a Internet, fent que sigui encara més difícil diferenciar el que és real del que no.

IA i drets d'autor

Els drets d'autor d'una obra artística normalment s'atorguen a l'autor humà que hi ha darrere d'una creació. Un pintor té els drets del seu quadre, com un compositor de la seva cançó o un director de cinema de la seva pel·lícula. Amb el contingut generat per intel·ligència artificial, però, ha sorgit un gran debat: qui és l'autor?

Alguns argumenten que la IA és simplement una eina utilitzada per humans per generar contingut i, per tant, els drets d’autor de les obres generades haurien de recaure en els humans que la utilitzen o controlen.

No obstant això, simplement s'encarreguen de donar ordres a les màquines. En el cas de Sora, per exemple, els humans només descriuen com és el vídeo que volen rebre. Per això altres persones sostenen que la IA és prou poderosa i sofisticada per ser considerada creadora en si mateixa i, per tant, mereix rebre els drets d'autor.

La majoria d'eines d'IA han estat entrenades amb conjunts de dades que contenen informació de tota mena, com ara text o imatges. Si aquesta informació es fa servir perquè la IA generi un material derivat, no s'estarien infringint els drets d'autor i la protecció de la propietat intel·lectual d'aquestes dades utilitzades?

Aquesta tecnologia és molt nova, per això és un debat recent que segueix present a la societat. A mesura que aquestes eines es consolidin, el debat evolucionarà i probablement aquestes preguntes es resolguin mitjançant noves lleis i normes ètiques.

IA a l’aula

Des que ChatGPT va començar a tenir popularitat, ha crescut la preocupació sobre la dependència dels estudiants cap a aquestes eines per completar les tasques escolars. Respondre preguntes i fer redaccions ha esdevingut una tasca molt senzilla que està a un clic de distància si utilitzem ChatGPT.

El problema és que si l'alumnat confia massa en aquestes aplicacions, podria perdre habilitats tan importants com el pensament crític, la resolució de problemes o la creativitat. Per això, molts professors han optat per prohibir l'ús de la intel·ligència artificial, tant dins de classe com per fer les feines a casa.

Això no obstant, aquesta postura pot ser difícil de mantenir en un món on aquestes eines són cada vegada més populars. Per això, hi ha una altra perspectiva que defensa que és fonamental ensenyar els estudiants a utilitzar la IA de manera efectiva, ètica i crítica, dins i fora de l'aula.

Això implica no només proporcionar instrucció sobre com utilitzar eines de IA específiques, sinó també educar els estudiants sobre els seus possibles biaixos i limitacions. La IA pot oferir una visió distorsionada o excessivament estereotipada del món, cosa que pot tenir conseqüències en la percepció de la realitat dels estudiants.

A més, no tot allò que es genera amb intel·ligència artificial és cert, real o vàlid. És fonamental que els estudiants aprenguin a ser crítics amb la informació generada per aquestes eines.

Consulta la guia Orientacions i recomanacions per l’ús de la intel·ligència artificial als centres educatius, publicada per la Generalitat de Catalunya

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -