21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

El nou ChatGPT ara pot parlar

La companyia OpenAI ha presentat ChatGPT-4o, una versió millorada de la seva intel·ligència artificial que ofereix noves funcions

L'empresa d’intel·ligència artificial (IA) OpenAI ha presentat ChatGPT-4o, la nova versió gratuïta, més ràpida i amb capacitats millorades del seu popular chatbot. Ara la màquina és capaç de parlar amb una veu femenina, responent immediatament als usuaris.

Una de les característiques més noves de GPT-4o és la seva capacitat “nativament multimodal”. Això vol dir que el model pot generar contingut i entendre ordres de veu, text o imatges.

Així, el nou ChatGPT pot resoldre problemes matemàtics a través d'un vídeo o traduir simultàniament idiomes en converses reals.

També és capaç de percebre l'emoció d'un usuari nerviós, a qui recomana fer respiracions perquè es tranquil·litzi; canviar un rang d'estils i tons a la veu per llegir un conte; interpretar imatges a mesura que van apareixent a la càmera; o transcriure una reunió i prendre notes sobre ella.

Es tracta d'un gran avenç en la interacció entre humans i intel·ligència artificial, que fins ara tenia moltes de les seves  funcionalitats limitades al format de text. Amb la introducció de la veu com a ordre, els usuaris ara poden comunicar-se amb la màquina de manera més intuïtiva i natural.

Alguns han comparat el nou sistema presentat per OpenAI amb la pel·lícula Her, de Spike Jonze, en què un home humà s'enamora d'una màquina d'intel·ligència artificial.

Fita tecnològica?

L’auge de la IA en els darrers anys ha ocupat centenars de titulars als mitjans de comunicació a tot el món. El cofundador de Microsoft, el magnat Bill Gates, va assenyalar que l’aparició de ChatGPT i de la intel·ligència artificial és comparable a l’arribada d'Internet en el seu moment.

Això vol dir que podríem estar assistint a una dels majors fites tecnològiques de la darrera dècada.

Entre moltes altres funcionalitats, la IA és capaç de fer un diagnòstic més ràpid de malalties en l'àmbit de la salut, personalitzar l'aprenentatge segons les necessitats dels estudiants a l'àmbit de l'educació i optimitzar vehicles autònoms per evitar accidents a l'àmbit del transport.

Però no podem entendre aquesta tecnologia sense tenir en compte els seus riscos associats. Els perills de la IA inclouen l’amenaça a la privadesa a causa de l’ús massiu de dades personals, la perpetuació de biaixos presents a les dades d'entrenament o el potencial atur causat per l’automatització de treballs, entre altres.

Control a la Unió Europea

El Parlament Europeu, preocupat per l'auge d'aquesta tecnologia, ha aprovat la primera regulació integral de la IA del món. Aquesta llei té com a principal objectiu limitar els perills de la intel·ligència artificial sense deixar de banda la importància de la innovació que suposa la seva aparició.

El públic general podrà continuar utilitzant sistemes generatius tan populars com ChatGPT o Dall-E a la Unió Europea. Tot i això, aquests sistemes hauran de passar certs controls: hauran de respectar els drets d'autor i ser transparents quan generin textos o creacions artístiques mitjançant intel·ligència artificial.

La norma prohibirà que els sistemes d'IA categoritzin els usuaris per creences polítiques, religioses, filosòfiques o per la seva raça i orientació sexual. Tampoc estaran permesos els sistemes que puntuen les persones en funció del seu comportament o característiques personals.

La nova llei també identifica tota una sèrie de sistemes d'intel·ligència artificial d’alt risc, com per exemple aquells que puguin influir en unes eleccions. Aquests només es podran comercialitzar a la UE si els seus desenvolupadors garanteixen que respecten els drets fonamentals.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -