18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

Els ocells no existeixen: una paròdia de les teories de la conspiració

El moviment Birds Aren’t Real replica els elements d’una teoria de la conspiració

Birds Aren’t Real és una teoria de la conspiració falsa nascuda d’una broma que “afirma” que el govern nord-americà va exterminar els ocells i els va substituir per drons de vigilància amb l’objectiu de controlar la població nord-americana. En realitat, tot el moviment és una paròdia ideada i compartida per Peter McIndoe. 

L’any 2017 McIndoe era a Memphis quan es va creuar amb un grup pro-Trump que protestaven davant les marxes organitzades pel 8 de març. Va decidir agafar un dels pòsters i improvisar un eslògan “Birds Aren’t Real” juntament amb la història falsa rere la “conspiració”. Un vídeo que mostrava McIndoe parlant amb els protestants va acabar a internet i es va popularitzar, especialment entre els joves. La popularitat a les xarxes no va trigar a filtrar-se a la vida real. Pintades amb l’eslògan van aparèixer a Memphis, alguns van començar a fer adhesius i compartir cartells. 

Des d’aleshores, McIndoe ha creat continguts per alimentar la teoria. Manifestos, una història del moviment, un vídeo que simula un anunci de campanya dels anys vuitanta, falses entrevistes a un exagent de la CIA… McIndoe fins i tot ha donat entrevistes a la televisió. Ara, la broma s’ha estès per tot el món. Dissabte 25 de maig es va celebrar una manifestació a Barcelona, on molts joves compartien l’eslògan “birds aren’t real”. 

El 13 de setembre de l’any passat es va publicar una TED Talk on McIndoe explicava aquest “experiment” que va començar com una broma espontània. Especialment, emfatitzava com la gent cau en aquesta mena de teories perquè troben un espai de comunitat i comprensió.  

Les teories de la conspiració 

Una conspiració és una situació real en què un grup de persones es confabula per enganyar la població o els legisladors. Les destapen investigacions periodístiques, científiques, judicials o altres institucions, aportant proves sòlides i una metodologia de treball transparent. Una teoria de la conspiració, en canvi, és una explicació fictícia de situacions reals, on s’empra el secretisme i els grups de poderosos per donar una explicació completa i satisfactòria a un fenomen desconegut, incòmode o preocupant.

Birds Aren’t Real replica els elements d’una teoria de la conspiració, i per això és una bona manera de mirar-se el fenomen a partir d’un exemple que, en principi, és massa esbojarrat perquè ningú no el cregui de veritat.  Tot i que és difícil verificar les teories de la conspiració, són relativament senzilles d’identificar perquè acostumen a tenir alguns punts en comú: separació entre aquells que saben i aquells que viuen enganyats, veritats ocultes, un grup de conspiradors poderosos, raonament circular…

La teoria de McIndoe ha quedat com a una broma, però ens serveix com a exemple per entendre el fenomen de les teories de la conspiració. Encara que qüestionar el poder és part de la naturalesa humana —i és necessari en una democràcia sana—, les teories de la conspiració neguen l’autoritat d’institucions de confiança que són fonamentals pel funcionament de la societat.

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -