21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Les onades de calor amenacen el medi ambient i la salut a les ciutats mediterrànies

És la conclusió a què ha arribat un nou estudi elaborat per la Unitat de Canvi Global-IPL de la Universitat de València (UV)

Com està afectant el auge de les onades de calor a les ciutats del Mediterrani? La Unitat de Canvi Global-IPL de la Universitat de València (UV), amb el seu grup de recerca s’ha dedicat a analitzar els canvis que experimenta el nostre planeta i ha mirat de donar resposta a aquesta pregunta en un nou estudi.

L’anàlisi s’ha publicat a la Revista Internacional d’Observació Aplicada de la Terra i Geoinformació i ha arribat a una conclusió clara: els episodis de calor extrema a les ciutats mediterrànies, cada vegada més intensos, freqüents i perllongats, suposen una amenaça per al medi ambient i la salut dels ciutadans. 

El grup de recerca ha seleccionat 17 imatges representatives proporcionades per satèl·lits durant els períodes de juliol i agost de 2022 i 2023 i ha monitoritzat la temperatura i les illes de calor de la superfície urbana. Amb aquesta informació, ha elaborat el primer mapa de zones climàtiques locals d’alta resolució a València basat en dades de satèl·lits

L’estudi assenyala que hi ha dos factors determinants en l’augment de les onades de calor: el canvi climàtic i la estructura urbana. Aquesta última es refereix a com el asfalt, el trànsit i els edificis contribueixen a una major concentració de la calor al centre de les ciutats.

Com a conseqüència, els ciutadans que viuen a grans ciutats mediterrànies com poden ser València, Barcelona o Alacant en pateixen moltes més nits tropicals que fa mig segle, el que suposa un risc per a la seva salut.

Cops de calor

Les altes temperatures no només tenen conseqüències al medi ambient, que es veu deteriorat per la sequera i els incendis, sinó també a la nostra salut. Les onades de calor extremes poden provocar problemes al nostre cos.

Perquè el nostre cos funcioni correctament hem de tenir-ne una temperatura corporal de, aproximadament, 37ºC . Si aquest arriba a temperatures per sobre dels 40ºC, el nostre sistema natural de refredament pot fallar i podem patir un cop de calor

En aquesta situació, el nostre organisme tractarà de regular la temperatura i “descuidarà” altres funcions vitals. Per aquesta raó, una persona afectada per un cop de calor pot patir problemes de salut com marejos, nàusees, confusió, baixa capacitat de resposta, irritació, rampes, mal de cap, sudoració intensa… 

Algunes persones fins i tot poden patir problemes cardíacs o accidents cerebrovasculars, també causats per l’esforç que realitza el cos per mantenir estable la temperatura corporal.

Ciutats i altes temperatures

Moltes ciutats mediterrànies s’estan convertint en allò que es coneix com a “illes de calor”. Aquest terme es refereix a l’efecte generat a les àrees urbanes per la concentració de infraestructures i activitats humanes

Les carreteres i carrers de les ciutats solen estar construïdes amb asfalt i formigó, materials que tendeixen a absorbir i retenir la calor durant el dia i alliberar-lo a la nit, impedint que les temperatures baixin. A això se suma la manca de vegetació: moltes ciutats tenen poques àrees verdes amb ombra, cosa que ajudaria a regular la temperatura.

La calor generada pels cotxes, les fàbriques i els sistemes de calefacció i aire condicionat dels edificis també contribueix a l’augment de la temperatura en àrees urbanes. A més, a les ciutats els edificis tendeixen a ser alt i això provoca que el flux d’aire quedi bloquejat, cosa que dificulta que la calor es dissipi.

En aquest context, algunes persones es poden permetre refugiar-se a casa i posar el aire condicionat. No obstant això, existeixen grups de població més vulnerables que no tenen accés a aquests sistemes als seus habitatges o que no poden pagar les factures. Per això és important que les ciutats ofereixin espais públics on es pugui combatre les altes temperatures.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -