18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

Què és una cooperativa de treball associat

Repassem la definició, característiques i avantatges de formar part d’una cooperativa de treball associat

Les cooperatives de treball són una forma de cooperativa en què els treballadors són els propietaris i gestionen democràticament el negoci. En aquestes s’associen, com a mínim, dues persones físiques que, mitjançant el seu treball s’associen per produir béns o prestar serveis a terceres persones. A més, en les cooperatives es prenen les decisions col·lectivament, seguint el principi d’un vot per persona

En el termini de cinc anys a comptar des de la data de la constitució, les cooperatives inicialment constituïdes amb dos socis han d’incorporar un tercer soci. Les característiques de les cooperatives de treball associat de treball són:

  • Prestació de treball per part del soci treballador, és a dir que els socis treballen activament per al funcionament i desenvolupament de la cooperativa, executant les tasques necessàries per a produir béns o prestar serveis (activitat cooperativitzada)
  • Retribució mensual en funció de la seva participació en l’activitat cooperativitzada, ja que els socis treballadors de la cooperativa reben una compensació econòmica mensual que és determinada per la seva implicació i participació
  • Autoregulació de les relacions laborals, implementada a través de diferents mecanismes, com ara l’elaboració de reglaments interns, la creació de comitès de treballadors per a la resolució de conflictes, la participació democràtica dels socis en la presa de decisions laborals, entre altres.
  • Possibilitat de contractació de treballadors (no socis), està limitada per la llei.

Avantatges de les cooperatives de treball associat

Els principals avantatges de formar una cooperativa de treball associat són les següents:

  • Possibilitat de facturar sense ser autònom, a través de la cooperativa. Això ofereix avantatges en termes de responsabilitat legal i administrativa, ja que la cooperativa assumeix aquestes funcions en nom dels seus membres.
  • Beneficis en l’Impost de Societats i altres bonificacions fiscals. L’Estat dona  incentius fiscals a les empreses constituides amb fora de cooperativa, i això pot ajudar a reduir la càrrega fiscal i millorar la competitivitat de la cooperativa.
  • És possible triar el règim dels socis a la Seguretat Social, el que els ofereix flexibilitat per gestionar les seves prestacions socials i de seguretat laboral d’una manera que els sigui més convenient.
  • Qualsevol persona física o jurídica, tant pública com privada, pot ser socia d’una cooperativa. Això significa que la cooperativa pot estar formada per una àmplia varietat de membres, el que pot enriquir la seva base de coneixements, habilitats i recursos.

Condicions que poden tenir les cooperatives

  • Poden ser d’iniciativa social. Són reconegudes com d’iniciativa social les cooperatives que tenen com a finalitat la integració laboral, la plena inserció o la defensa de persones o col·lectius amb especials dificultats d’integració o afectats per qualsevol tipus d’exclusió social o limitació dels seus drets socials, o bé la satisfacció de necessitats socials no ateses, o ateses insuficientment, pel mercat. Si la cooperativa vol ser reconeguda com a iniciativa social, també ha de ser sense ànim de lucre.
  • Condició de cooperativa sense ànim de lucre. Són reconegudes sense ànim de lucre les cooperatives de qualsevol classe que compleixen els requisits establerts a l’article 144 de la Llei:
    • No distribució d’excedents als socis, reinversió a la cooperativa
    • Gratuïtat dels càrrecs del consell rector
    • Interès per les aportacions a capital limitat
    • Limitació de retribucions laborals

Aquest article forma part d’un curs sobre Economia social. Consulta’l aquí. Més informació a la web d’ESCA

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -