19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

Simone Biles torna a brillar a París

L’equip femení de gimnàstica artística dels Estats Units ha obtingut la medalla d’or olímpica i ha consolidat el seu domini en aquesta disciplina

La gimnasta Simone Biles torna a ser una de les protagonistes en aquests Jocs Olímpics de París. La selecció femenina de gimnàstica artística dels Estats Units, liderada per aquesta esportista olímpica, ha conquerit la medalla d’or a la categoria d’equips, superant Itàlia (medalla de plata) i Brasil (bronze).

Biles, una de les estrelles més destacades d’aquestes Olimpíades, va tenir una actuació clau en la victòria dels Estats Units. Amb el seu últim exercici a terra, amb què va aconseguir una puntuació de 14.666, va contribuir significativament que els EUA pugessin al capdamunt del podi.

La tornada de Biles als JJ.OO. ha estat una de les més comentades en aquest campionat olímpic. El 2021, la gimnasta nord-americana va decidir fer un descans esportiu, que va durar dos anys i la va portar a abandonar els Jocs Olímpics de Tòquio per problemes de salut mental.

Amb la victòria recent de la seva selecció, Biles s’ha convertit en la gimnasta amb més medalles de la història: ostenta un total de 38 entre campionats mundials i Jocs Olímpics. A Rio 2016, es va convertir en la primera gimnasta des de Vera Caslavska (1968) a guanyar quatre ors en uns Jocs, gairebé mig segle després.

Ara el rècord podria augmentar, ja que l’esportista olímpica participarà els propers dies a la categoria individual de París 2024.

Aturar per salut mental

Simone Biles no havia competit en uns Jocs Olímpics des que es va retirar dels de Tòquio. En aquell moment, va explicar que estava experimentant “twisties”, un fenomen en què els gimnastes perden temporalment la percepció espacial i la capacitat de controlar la seva orientació a l’aire durant els moviments acrobàtics.

Aquesta condició és molt perillosa en un esport com ara la gimnàstica artística. Si un atleta no és capaç de controlar el seu cos en realitzar aquest tipus de moviments tan complicats pot acabar patint lesions greus, cosa que posa en perill no només la seva participació en campionats sinó també la seva salut en general.

Biles també va compartir públicament la pressió extrema i expectatives que enfrontava a les Olimpíades, cosa que va contribuir que augmentés el seu estrès i ansietat. Per això va decidir prioritzar la seva salut mental i benestar emocional, prenent la decisió de retirar-se de les competicions.

La seva decisió va ser elogiada per moltes persones i va posar en evidència que els atletes, independentment de la fama i l’èxit, també poden tenir problemes relacionats amb la salut mental. L’esportista va parlar obertament sobre la seva situació, cosa que també va ajudar a eliminar l’estigma sobre aquest tema.

Esportista llegendària

Simone Biles va saltar a la fama el 2013, quan amb només 16 anys, va aconseguir dues medalles d’or al Campionat del Món de gimnàstica. En els dos anys següents, va aconseguir vuit ors mundials més, i el 2015, la nord-americana es va convertir en la primera dona a guanyar el seu tercer títol mundial consecutiu.

Als Jocs Olímpics de Rio 2016, va acabar de consolidar la seva carrera esportiva, executant uns exercicis amb què va guanyar quatre medalles (tres ors en salt, general individual i general per equips, i un bronze en barra d’equilibri). Des de llavors, Biles és considerada una de les atletes més destacades en la història de la gimnàstica artística.

La gimnasta destaca per la seva capacitat per fer moviments difícils i tècnicament avançats. Entre altres rècords, va ser la primera gimnasta femenina a fer un triple-doble a terra, és a dir, dos salts mortals amb tres rotacions cadascun. Fins al 2019, aquest exercici només havia estat executat amb èxit per gimnastes masculins.

Tal és el seu èxit que hi ha cinc exercicis a gimnàstica que porten el seu nom. És el cas de Biles II (sòl), que consisteix en un triple-doble (dues tombarelles i tres girs a l’aire). Aquesta tècnica la va mostrar per primera vegada al Mundial del 2019.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -