19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

10 consells essencials per al manteniment del teu ordinador

Amb aquestes accions podràs prolongar la vida útil del teu PC i assegurar-te que funciona bé durant anys

L’ordinador s’ha convertit en una eina essencial en la nostra vida, per la qual cosa és important realitzar un manteniment adequat per prolongar la seva vida útil i assegurar-nos que funcionarà sense problemes durant molts anys. Aquest és un consell que s’aplica tant a casa com a la feina o a l’escola.

En els entorns educatius, tant per a ús personal com escolar, mantenir els equips en bon estat és fonamental per evitar costosos problemes tècnics i garantir que els estudiants i mestres puguin continuar amb la seva feina sense interrupcions.

De la mà dels experts de ACER, us presentem deu consells essencials per al manteniment del vostre ordinador, basats en les recomanacions de l’expert en màrqueting digital Robert Stark.

1. Neteja el teu teclat regularment

Sabies que un teclat pot estar fins a 20.000 vegades més brut que la tapa d’un vàter? Per això hauríem de netejar el teclat amb freqüència per mantenir-lo net i garantir un bon funcionament.

L’ideal és fer servir un drap suau i humit per netejar la superfície de les tecles setmanalment. Si les tecles estan enganxoses o difícils de pressionar, és probable que hi hagi brutícia acumulada a sota. En aquest cas, l’aire comprimit serà el teu millor aliat. Apaga l’aparell, desconnecta els cables i volteja el teclat per sacsejar la brutícia. Després, fa servir aire comprimit per netejar entre les tecles.

2. Organitza els cables

Els cables poden convertir-se en un caos si no s’ organitzen adequadament. Per evitar aquest problema, agrupa els cables per tipus usant cintes o brides. Si en tens molts, potser els pots etiquetar per identificar fàcilment quin és quin.

També pots optar per un sistema de gestió de cables, com una caixa especial, per mantenir tot en ordre.

3. Neteja la pantalla del teu monitor

Les pantalles de l’ordinador o del portàtil tendeixen a acumular empremtes dactilars i pols. Per netejar el teu monitor, utilitza un drap de microfibra lleugerament humitejat amb aigua destil·lada.

Recorda que has d’evitar usar productes químics agressius o moviments circulars en netejar. En lloc d’això, neteja suaument de costat a banda o de dalt cap a baix per evitar danyar la pantalla.

4. Maximitza la vida útil de la bateria

Una de les millors formes de prolongar la vida de la bateria de la teva computadora portàtil és evitar mantenir-la sempre connectada al carregador. Les bateries d’ions de liti funcionen millor quan es mantenen entre el 20% i el 80% de càrrega.

A més, si planeges guardar el dispositiu durant un temps prolongat, és recomanable desconnectar la bateria i carregar-la ocasionalment per evitar danys.

5. Fes escanejos d’antivirus regularment

Els virus i el malware són amenaces constants per a qualsevol ordinador, especialment a les escoles. Executar escanejos regulars amb un bon programari antivirus és vital per protegir els teus dispositius de ransomware, pèrdua de dades i problemes de rendiment.

Des d’ACER ens recomanen eines com Norton Security Ultra o Microsoft Defender com a bones opcions per mantenir la teva computadora segura.

6. Elimina arxius i programes innecessaris

Si notes que el teu PC està funcionant més lentament de l’habitual, és possible que sigui hora de desfer-te d’arxius i programes innecessaris. Comença desinstal·lant programes que ja no fa servir i buidant la paperera de reciclatge.

Després, elimina les cookies del navegador i buida la caché. També pots fer servir programari de neteja de disc, com CCleaner, per eliminar arxius temporals.

7. Desfragmenta el disc dur

La desfragmentació del disc dur és una altra tasca important per mantenir el rendiment de la teva computadora. Amb el temps, els arxius es poden fragmentar, el que fa que el disc dur hagi de treballar més per accedir-hi. La desfragmentació reorganitza aquests arxius, accelerant l’ accés i millorant el rendiment general.

Tot i que els discos SSD requereixen menys desfragmentació, és útil fer-ho almenys una vegada al mes.

8. Evita el sobreescalfament del teu PC

El sobreescalfament és una de les principals causes de problemes en les computadores. Assegura’t que el sistema de refrigeració del teu PC estigui funcionant correctament i neteja la pols acumulada als ventiladors amb aire comprimit.

A més, evita usar l’aparell en superfícies toves que puguin bloquejar les ventilacions, com sofàs o llits. És millor utilitzar-la en superfícies dures i planes, i mantenir-la allunyada de la llum solar directa.

9. Actualitza el sistema operatiu i els programes

Mantenir el sistema operatiu i els programes actualitzats és essencial per a la seguretat i el rendiment de la teva computadora.

Les actualitzacions solen incloure la seguretat i millores que poden protegir el teu dispositiu contra amenaces recents. Fa servir les eines d’actualització de Windows per assegurar-te que tot estigui al dia.

10. Fes còpies de seguretat de les teves dades

Finalment, és important fer còpies de seguretat de les teves dades regularment. Ja sigui que utilitzes serveis d’emmagatzematge al núvol com Google Drive o OneDrive, o prefereixis dispositius físics com discos durs externs o unitats USB, tenir una còpia de seguretat et protegirà en cas de pèrdua de dades.

Seguint aquests senzills passos, prolongaràs la vida útil de la teva computadora i milloraràs el seu rendiment i seguretat. 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -