19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

Els Consells Rectors: Què són i com s’articulen?

Colaboració de la Federació de Cooperatives de treball de Catalunya cooperativestreball.coop

El Consell Rector és l’òrgan on es prenen les decisions importants del dia a dia de les cooperatives, i es reuneixen cada cert temps, acordat pel mateix consell, segons les necessitats. Per exemple, als inicis pot ser que el Consell Rector s’hagi de reunir una vegada a la setmana, perquè tindran molts assumptes per decidir. Però després les reunions se solen espaiar cap a reunions mensuals, on es miren els avenços i es marquen canvi o objectius en temes particulars que es duguin a terme. 

Aquest Consell està integrat per les persones que han estat votades prèviament per les sòcies a l’assemblea i ha de complir el mandat per al qual ha estat votat. Si les persones sòcies no estan contentes amb aquesta gestió, poden votar canviar els seus integrants a l’Assemblea General. 

Això forma part de la democràcia a les cooperatives. I és important perquè difereix molt d’una empresa tradicional on les decisions les pren una junta d’accionistes i directius que normalment no tenen res a veure amb les persones que treballen el dia a dia de l’empresa.

Atès que no hi ha un únic model de cooperativa, cada grup de persones té l’opció d’adaptar-lo a les seves característiques i necessitats en un moment donat. 

Les funcions i responsabilitats del Consell Rector d’una cooperativa i dels seus membres s’emmarquen en els valors i els principis cooperatius i es regeixen per les lleis, el que diguin els estatuts socials de la cooperativa i el Reglament de Règim Intern.

Decisions de Gestió

El que diferència al Consell Rector de l’Assemblea és que les decisions que es prenen són més genèriques, de gestió, i mai les bàsiques. 

El Consell Rector, per exemple, no pot decidir sobre temes tan delicats com fer fora algú de la cooperativa. La seva tasca, en aquest cas, seria convocar una Assemblea General i organitzar-lo i incloure’l com a tema dins l’ordre del dia, per ser votat pel conjunt de les persones sòcies.

Al Consell Rector li correspon sobretot el conjunt de les decisions i actuacions que es duen a terme per assegurar les finalitats i objectius de la cooperativa. I aquestes finalitats han estat marcades prèviament a l’Assemblea General. La Llei diu que els membres del Consell Rector exerciran el càrrec amb diligència i lleialtat a qui representen i que han de portar una gestió empresarial ordenada; es demana rigorositat i implica responsabilitat amb la informació.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -