19 setembre 2024
spot_img
19 setembre 2024

Més protecció per als adolescents a Instagram

Meta ha anunciat noves mesures per protegir els usuaris menors dels perills de les seves xarxes socials, com l'addicció o el ciberassetjament

El grup Meta, empresa matriu darrere de Facebook, Instagram i Whatsapp, ha anunciat un nou paquet de mesures per protegir els menors d'edat que cada dia utilitzen els seus xarxes socials. L'objectiu és que aquests usuaris, que són més vulnerables, no s'hagin d'enfrontar a experiències insegures o inadequades mentre naveguen per Internet.

La companyia ha presentat els nous “Comptes per a adolescents”, que començaran a funcionar a Instagram per als joves d'entre 13 i 15 anys. En els propers 60 dies s'activaran a Estats Units, Regne Unit, Canadà i Austràlia; a la Unió Europea ho faran a final d'any. 

A la pràctica, aquesta novetat implica que els menors tindran comptes privats per defecte, només podran rebre missatges de persones que segueixin, tindran limitat l'accés a continguts sensibles (per exemple, imatges i vídeos violents) i rebran notificacions indicant-los que abandonin l'aplicació després de 60 minuts cada dia

Els joves que vulguin un perfil públic i menys restriccions hauran d'obtenir el permís dels pares. Aquests tindran la possibilitat d'aprovar i denegar les sol·licituds dels seus fills adolescents per canviar els ajustaments o permetre que ells mateixos gestionin els ajustaments.

La pressió dels governs perquè les grans plataformes protegeixin els menors no ha fet més que augmentar els últims anys. El 2023, 40 estats dels Estats Units van presentar una demanda contra Meta per desenvolupar plataformes que manipulen i fan que els menors es tornin addictes, alhora que disminueix la seva autoestima.

Usuaris vulnerables

Instagram 2.000 milions d'usuaris actius mensuals, segons les últimes dades de Data Reportatge. Entre aquests milions de persones, una gran part són menors d'edat, ja que l'aplicació permet fer-se un compte a partir dels 13 anys. Aquests usuaris són més vulnerables als continguts que circulen a internet per diverses raons, per això necessiten una protecció especial

Els nens i adolescents encara estan en procés de desenvolupament, cosa que significa que no sempre tenen les eines necessàries per discernir entre allò que és real o fals, distingir intencions darrere de certs missatges o analitzar críticament el contingut a què estan exposats.

A més, els menors no sempre comprenen la importància de protegir la seva privadesa mentre naveguen en línia, cosa que els exposa a riscos com l'explotació, el robatori d'identitat o el ciberassetjament per part de desconeguts. 

D'aquí surt que governs, institucions i usuaris reclamin, cada cop amb més freqüència, un major compromís per part de les grans empreses tecnològiques amb l'objectiu de prevenir que continguts perillosos o nocius s'estenguin lliurement per les xarxes socials i arribin fins als més petits.

Salut mental i xarxes socials

Les noves mesures aprovades per Meta arriben després de la publicació de diversos informes que alerten sobre com el consum de xarxes socials pot afectar negativament en la salut mental dels usuaris més joves. Un dels més recents ve de part de la UNESCO, que és l'òrgan de les Nacions Unides (ONU) dedicat a l'educació, la ciència i la cultura. 

L'informe, titulat La tecnologia en els seus termes, adverteix que les xarxes socials poden exposar els infants, en especial les nenes, a materials que van des continguts sexuals a vídeos que promouen comportaments poc sans i estàndards corporals poc realistes.  

Segons la UNESCO, aquesta exposició pot tenir efectes especialment perjudicials a l'autoestima i la imatge corporal de les menors, cosa que al seu torn repercuteix en la seva salut mental i el seu benestar

Per explicar aquesta problemàtica, els investigadors citen un estudi de Facebook segons el qual el 32% de les adolescents se senten malament amb els seus cossos, se senten pitjor a causa del contingut que veuen a Instagram. Aquesta plataforma sol mostrar imatges idealitzades de cossos i estils de vida, que no sempre reflecteixen la realitat. 

L'organisme també adverteix que, amb l'auge de la intel·ligència artificial, les nenes estan patint les pitjors conseqüències del ciberassetjament. En concret, els analistes denuncien la proliferació de deepfakes de contingut sexual generats per IA a les aules. Aquests muntatges no només fan mal a la reputació de les víctimes, sinó que també poden generar un gran impacte emocional, augmentant els nivells d'ansietat, depressió i vergonya.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -