16 octubre 2024
spot_img
16 octubre 2024

El Regne Unit tanca la darrera central elèctrica de carbó

El país ha eliminat la producció d'energia amb aquest combustible, el principal responsable de les emissions contaminants que sobreescalfen el planeta

Regne Unit s'ha convertit en la primera gran economia del món a desfer-se de la producció d'energia amb carbó. El govern ha tancat el darrer centre que utilitzava aquest combustible i que continuava en actiu: la Ratcliffe-on-Soar, situada a Nottinghamshire, al centre d'Anglaterra.

Amb aquesta decisió, el país posa fi a més de 140 anys de relació amb aquest combustible fòssil, que és el principal responsable de les emissions contaminants de diòxid de carboni (CO2) que sobreescalfen el nostre planeta. 

La primera central que va cremar carbó per produir electricitat al Regne Unit va començar a operar a 1882. Durant anys, la major part del consum elèctric que feia el país procedia de la crema d'aquest mineral. Tot i això, a poc a poc el carbó va ser reemplaçat per altres energies com el gas o les renovables.

Les organitzacions climàtiques que operen al territori, com Greenpeace i Amics de la Terra, han celebrat la notícia. Consideren que el tancament de la darrera central de carbó és una victòria transcendental no només per al clima, sinó també per a la salut de les persones

A més del Regne Unit, altres països del món fa anys que treballen per eliminar completament el carbó del seu sector elèctric; entre ells Espanya, on aquesta tecnologia amb prou feines genera l’1% de l'electricitat de tot el país. Però en altres llocs com la Xina, l'Índia, Indonèsia, el Vietnam i la Filipina, l'ús d'aquest combustible no s'està reduint.

El motor de la revolució industrial

L’ús del carbó al Regne Unit no es pot entendre sense la revolució industrial que va travessar Gran Bretanya des de finals del segle XVIII fins al segle XIX. Aquest va ser un període de gran transformació econòmica, social i tecnològica, i va marcar el pas d'una economia agrària i artesanal a una economia industrial i mecanitzada

La principal invenció que va tenir lloc en aquell moment va ser la màquina de vapor, perfeccionada per James Watts. Aquesta màquina no només es va utilitzar en fàbriques, sinó que també va revolucionar el transport: els trens de vapor van facilitar el moviment de persones i mercaderies, connectant regions i accelerant el comerç.

En aquest temps, el carbó es va convertir en la principal font d'energia. Regne Unit tenia grans dipòsits d'aquest material, especialment en regions com Gal·les i el nord-est d'Anglaterra, cosa que en va facilitar l’extracció. El carbó s'utilitzava principalment per alimentar màquines de vapor, fondre ferro i produir acer, convertint-se en un component essencial de la seva indústria.

De fet, la mineria del carbó es va convertir en una de les indústries més importants del país, va crear milers de llocs de treball i va contribuir a fer que l'economia britànica creixés. Tot i això, l'ús intensiu del carbó també va tenir efectes negatius, com la contaminació de l'aire

Contaminació i escalfament global

Quan es crema, el carbó allibera grans quantitats de diòxid de carboni (CO2), un gas d’efecte hivernacle que contribueix negativament al canvi climàtic. De fet, la crema de carbó és de les majors amenaces a què fa front el nostre clima, segons l'organització Greenpeace.

Els gasos contaminants que s'alliberen amb la combustió sobreescalfen el nostre planeta i empitjoren la qualitat de l'aire que respirem. Per això, les organitzacions internacionals com les Nacions Unides (ONU) fa anys que reclamen als governs que redueixin les emissions de carboni a protegir la salut pública i el medi ambient

A l’acord de París, els països es van comprometre a limitar l'augment de la temperatura global a menys de 2 °C per sobre dels nivells preindustrials, així com a fer esforços per limitar-lo a 1,5 °C. Per aconseguir-ho, cal que les emissions contaminants es redueixin al voltant del 45% per al 2030 i que s'arribi al zero net cap al 2050.

Alguns països estan apostant per les energies renovables com a part de la seva estratègia per combatre el canvi climàtic i reduir la dependència dels combustibles fòssils. Tot i això, Greenpeace assenyala que alguns governs, especialment en països com la Xina, l'Índia, els Estats Units, permeten que la indústria gasti centenars de milers de milions de dòlars per a construir noves tèrmiques de carbó.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -