16 octubre 2024
spot_img
16 octubre 2024

Andrés Iniesta es retira

Considerat un dels millors futbolistes de les últimes dècades, l'exjugador del FC Barcelona ha anunciat que es retira del futbol professional als 40 anys

Andrés Iniesta diu adéu al futbol professional. El futbolista manxec, que va jugar en la posició de migcampista i va desenvolupar la major part de la seva carrera esportiva al FC Barcelona i a la selecció espanyola, ha anunciat la seva retirada després de més de 22 anys jugant a aquest esport.

Tant els mitjans de comunicació nacionals com els internacionals s'han fet ressò de la notícia del comiat. Iniesta es considera un dels millors jugadors de la història del futbol de les últimes dècades, ​​especialment del futbol espanyol. Ha destacat no només pel seu rendiment esportiu, sinó també per ser una persona humil i respectuosa.

Al camp, va ser conegut per la seva visió de joc. No només era bo marcant gols, sinó que també tenia la capacitat de fer grans passades els seus companys. La seva connexió amb Xavi Hernández, també jugador del Barça, va ser clau per al seu èxit: junts dominaven la possessió de la pilota i controlaven el ritme del partit.

Durant la seva carrera, va guanyar prop de 40 títols. 32 d'ells van ser coom a jugador del F.C. Barcelona (incloses quatre Champions League, nou Lligues i sis Copes del Rei, entre altres). Altres dels seus èxits més importants els va aconseguir amb la selecció espanyola, amb la qual va guanyar de les Copes d'Europa i un Mundial

El seu exercici el va portar a rebre diversos premis i reconeixements. El 2012, per exemple, va ser nomenat Millor jugador de l'Eurocopa i Millor Jugador a Europa de la UEFA, i es va convertir en el primer futbolista a obtenir aquests guardons en un mateix any.

Un jove amb talent

Andrés Iniesta va néixer l'11 de maig de 1984 a Fuentealbilla, una petita localitat a la província d'Albacete, i va començar a jugar a futbol sent un nen. Amb només vuit anys, va ingressar al primer equip de benjamins de l'Albacete Balompié. Jugava tan bé que quan en tenia dotze, el F.C. Barcelona es va fixar en ell i va decidir fitxar-lo

El futbolista es va traslladar llavors a “La Masia”, la residència de formació del planter barcelonista. Després de jugar diversos partits a les categories inferiors del club, el 2002 va debutar amb el primer equip. Des d'aquell moment, Iniesta es va convertir en una peça clau del Barcelona més d'una dècada.

Durant el temps que va passar al Barça, el futbolista manxec va formar part del migcamp amb els seus companys Xavi Hernández y Sergio Busquets. Junts van formar part d'una era daurada per al club blaugrana sota la direcció de l'entrenador Pep Guardiola.

Iniesta també va ser peça fonamental a l'etapa daurada de la selecció espanyola entre el 2008 i el 2012, quan Espanya va dominar el futbol a escala mundial. A la final de la Copa del Món 2010 contra Països Baixos, Iniesta va rebre una passada de Cesc Fàbregas i va anotar el gol decisiu que va coronar Espanya com a campiona del món per primera vegada a la seva història. 

El 2018, Iniesta va deixar el F.C. Barcelona després d'anys al club i va signar amb el Vissel Kobe del Japó. Després de jugar al club nipó, l'any passat es va fer oficial el seu fitxatge pel Emirates Club dels Emirats Àrabs Units. 

Problemes de salut mental

Més enllà dels seus triomfs com a futbolista dins del camp, Iniesta també va fer front una batalla complicada fora d'ell: la lluita contra la depressió. El futbolista va confessar haver patit aquest trastorn mental durant alguns anys de la seva carrera.

Tot va començar el 2009, just després d'haver guanyat la Champions League. Tot i l'èxit, el jugador va experimentar una sensació de buit i tristesa que va coincidir amb la mort del seu amic Dani Jarque, també futbolista. Jarque va morir sobtadament per un atac cardíac a l'agost d'aquell any i la seva pèrdua va afectar profundament Iniesta.

En entrevistes posteriors, el jugador ha explicat que, tot i guanyar alguns dels títols més importants del futbol, ​​en aquell moment en sentia una profunda solitud i desconnexió emocional. Va descriure que la depressió el feia sentir-se sense energia i sense il·lusió, fins i tot a la seva vida quotidiana i personal.

Amb l'ajuda d'un psicòleg professional, Iniesta va aprendre a gestionar les seves emocions i a encarar els seus problemes de salut mental. Des que va superar aquesta etapa, el futbolista ha parlat obertament sobre la seva experiència per conscienciar sobre la importància de la salut mental, especialment a l'esport d'elit

Aquests professionals de l'esport són models a seguir per a molts joves. Si les noves generacions veuen que els seus referents parlen obertament sobre aquest tema, es poden sentir més segurs per buscar ajuda si estan experimentant problemes de salut mental similars.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -