Aquesta llei internacional es va aprovar el 1989 i defensa els drets que tenen els nens, nenes i adolescents a tot el món
Cada 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància, una jornada impulsada per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l'objectiu de conscienciar sobre la situació que viuen les criatures més vulnerables i defensar els drets de la infància a tot el món.
No és una data escollida a l'atzar. El 20 de novembre de 1959 es va signar la Declaració dels Drets de l’Infant i, tres dècades més tard, a 1989, es va signar la Convenció sobre els Drets de l'Infant (CDN), que aquest 2024 compleix 35 anys.
La CDN és una llei internacional ratificada per 196 països que se centra en els drets dels nens, nenes i adolescents (menors de 18 anys). Està formada per un total de 54 articles que recullen els drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics de la infància.
La seva aplicació és obligatòria per als governs dels països signants, però el text també defineix les obligacions i responsabilitats que tenen els pares i mares, professors, professionals de la salut, investigadors i els mateixos nens i nenes. En aquest sentit, la Convenció es regeix per quatre principis:
- No discriminació: tots els nens i nenes tenen els mateixos drets, sense importar-ne el color de pell, la religió o la procedència.
- Interès superior de l’infant: qualsevol llei que pugui afectar un menor ha de tenir en compte què és el millor per a ell.
- Dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament: tots els nens i nenes han de tenir la possibilitat d'assolir el seu màxim potencial a la vida.
- Participació infantil: les opinions sobre les situacions que els afecten s'han de tenir en compte.
Quins drets tenen els infants?
La Convenció sobre els Drets de l’Infant té 54 articles. Tots els drets que recull el text són importants, però recopilarem alguns dels més destacats.
L'article 8 estableix que les criatures tenen dret a una identitat, és a dir, a una inscripció que inclogui el seu nom, nacionalitat i relacions familiars. Article 9 assenyala que no s’ha de separar els menors del pare i la mare, llevat que aquests no els cuidin com cal (per exemple, si el pare o la mare fan mal al menor).
L'article 13 protegeix la llibertat d'expressió. Els nens tenen dret a compartir lliurement amb els altres allò que aprenen, allò que pensen i allò que senten, ja sigui parlant, dibuixant, escrivint, o a través de qualsevol altre mitjà, excepte que perjudiqui altres persones.
L'article 24 estableix que els nens tenen dret a la millor atenció de la salut que se'ls pugui oferir, a l'aigua neta per beure i a una alimentació sana. L'article 27 ho complementa i assenyala que els nens tenen dret al vestit i a un lloc segur on viure, perquè puguin créixer de la millor manera possible.
L'article 28 defensa el dret a l'educació. L’article 31 garanteix el dret al descans, a relaxar-se, al joc i a participar en activitats culturals i creatives. Per la seva banda, l'article 32 adverteix que els nens tenen dret que se'ls protegeixi de fer treballs que siguin perillosos o nocius per a la formació, la salut o el creixement.
Tots els articles es poden consultar a la pàgina web d'Unicef (Fons de les Nacions Unides per a la Infància).
S'està complint la Convenció?
L'objectiu de la CDN és protegir els infants de tot el món, defensant les coses a què aquests haurien de poder accedir pel simple fet de ser nens. No obstant això, 35 anys després de la seva aprovació, milions de menors encara segueixen sense tenir garantits els seus drets en matèries com l'educació, la salut, la seguretat o l’alimentació.
Segons les últimes dades de la UNESCO, actualment 250 milions de nens a tot el món no estan escolaritzats. Gairebé la meitat dels menors que no van a l'escola (48%) són nenes i dones joves.
En l’àmbit mundial, un de cada cinc nens i nenes mai ha estat vacunat o no ha rebut totes les vacunes que necessita. Són les dades del darrer informe Estat Mundial de la Infància publicat per Unicef.
Save the Children adverteix en un estudi que el món mai no havia estat tan perillós per als menors. El nombre de violacions greus comeses contra nens i nenes en conflictes armats va assolir el nivell més alt de la història el 2023. Aquest any, un total de 473 milions de nens i nenes (el 19% de la població infantil mundial) van viure en zones de guerra.
Unicef també assenyala en una investigació que la pobresa alimentària afecta a 1 de cada 4 infants al món, que no en poden consumir una alimentació nutritiva i variada per créixer correctament. La majoria dels afectats s'alimenta únicament amb llet materna o productes lactis, o un aliment bàsic ric en midó (arròs, blat de moro o blat).
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!