6 febrer 2025
spot_img
6 febrer 2025

Per què els Estats Units han començat una guerra d’aranzels?

El president Donald Trump amenaça de pujar els aranzels a països com Mèxic, el Canadà i la Xina, cosa que podria tenir un impacte en l’economia global

Donald Trump ocupa els titulars de tots els mitjans de comunicació des que va començar el seu segon mandat com a president dels Estats Units. Entre les mesures que està duent a terme, el líder nord-americà ha començat la seva pròpia guerra comercial amb diversos països del món. 

Després de la seva disputa amb Colòmbia, el republicà va anunciar que també imposarà aranzels del 25% a Mèxic i el Canadà. Tot i això, després de diversos dies de negociacions amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i amb la presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, finalment ha decidit ajornar l’aplicació d’aquests impostos als productes importats.

Tant Trudeau com Sheinbaum han cedit i acceptat les condicions de Trump per evitar els aranzels. S’han compromès a reforçar les seves fronteres amb els Estats Units per combatre la immigració il·legal i el tràfic de drogues, una de les prioritats del president nord-americà. Els països tindran un termini de 30 dies per continuar negociant sobre aquests impostos.

Però la guerra d’aranzels no acaba aquí. Trump també ha aprovat aranzels del 10% a la Xina. El país asiàtic no ha tardat a respondre, i ha anunciat que aplicarà aranzels del 10% al 15% a certs productes dels Estats Units. A més, el president nord-americà ha avançat que la Unió Europea serà el següent objectiu.

Els experts assenyalen que, en un món globalitzat, aquesta guerra d’aranzels tindrà conseqüències en l’àmbit global. Per exemple, pot provocar una pujada generalitzada dels preus i les empreses poden perdre capacitat per créixer econòmicament i prosperar. 

Què són i com funcionen els aranzels?

Els aranzels són impostos que un país imposa als productes importats, és a dir, a aquells que provenen d’altres territoris. Aquests impostos s’apliquen quan les mercaderies passen la frontera, encarint el preu d’aquest producte al país on arriben.

Posem un exemple. Una empresa de Nova York decideix comprar pantalons fets al Canadà a 10 dòlars cadascun. Si els aranzels a aquest país estan al 25%, l’empresa dels Estats Units haurà de pagar 10 dòlars pels pantalons i 2,5 dòlars d’aranzels a l’agència de duanes dels EUA.

Això ens podria fer pensar que els aranzels perjudiquen el país que importa (en aquest cas, els Estats Units, que han de pagar més per comprar el mateix producte). Tanmateix, a la pràctica passa el contrari. Si els aranzels al Canadà són tan alts, les empreses dels Estats Units deixaran de comprar productes en aquest país. Així, les empreses canadenques perdran vendes i, per tant, generaran menys ingressos

Per aquesta raó, els aranzels s’utilitzen moltes vegades com eina política per a negociar amb altres països. Països com el Canadà o Mèxic es veuen pressionats a acceptar les condicions de Trump perquè no volen que les seves economies en pateixin les conseqüències

Com t’afecta aquesta notícia?

Per ara, Trump ha anunciat aranzels a Mèxic, el Canadà i la Xina. Tot i això, el president ha avançat que la Unió Europea serà el seu pròxim objectiu en aquesta guerra comercial. No seria la primera vegada que aplica aquests impostos: durant el seu primer mandat (entre el 2017 i el 2021), va imposar aranzels del 25% a l’acer europeu i del 10% a l’alumini.

Nosaltres, com a ciutadans de la UE, podríem veure’ns afectats per aquesta situació. Pensem, per exemple, en una família europea que té una empresa d’oli d’oliva que exporta als Estats Units. Si les ampolles d’oli han de fer front a aranzels molt alts, el producte es podria tornar menys competitiu en el mercat nord-americà.

Els ciutadans d’allà, en veure que l’oli que prové d’Europa és molt car, podrien preferir altres alternatives, cosa que tindria un impacte negatiu en la companyia d’oli. Vendrien menys ampolles, guanyarien menys diners i, per tant, podrien deixar de ser rendibles econòmicament. A llarg termini, podrien veure’s obligats a acomiadar els seus treballadors, cosa que acabaria afectant altres famílies.

L’ABC de la notícia

Productes importats: aquells que un país compra a un altre per al consum o venda dins del seu territori.

Aranzels: impostos que un govern aplica als productes importats per tal de regular el comerç amb altres països. 

Immigració il·legal: desplaçament de persones que passen les fronteres d’un país sense complir els procediments migratoris establerts. Per exemple, sense tenir el visat necessari

Globalització: procés d’integració i interconnexió entre països, economies i cultures a escala mundial.

Verifica que ho has entès!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -