UE / Història / Notícia del Dia

75è aniversari de la Declaració Schuman: l’inici de la Unió Europea

El discurs que va fer el ministre francès Robert Schuman el 9 de maig de 1950 va establir les bases de la Unió Europea tal com la coneixem avui

La declaració de Robert Schuman l'any 1950 (European Parliament)
La declaració de Robert Schuman l'any 1950 (European Parliament)

El 1950, cinc anys després que la Segona Guerra Mundial acabés, els països europeus encara s’estaven recuperant econòmicament i socialment del conflicte. La necessitat d’evitar una altra gran guerra i de reconstruir Europa, un continent que havia quedat devastat, preocupava la comunitat internacional. 

Va ser en aquest context en què Robert Schuman, el llavors ministre francès d’Afers Exteriors, va proposar un pla innovador: crear una Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer perquè França i Alemanya, països que havien estat històricament enfrontats, posessin en comú la producció aquests dos materials. 

La seva idea era que aquesta organització estigués oberta als altres països d’Europa que també s’hi volguessin adherir. Schuman pensava que si els països col·laboraven econòmicament seria impossible que tornessin a enfrontar-se en una guerra, ja que compartirien interessos comuns

Totes aquestes idees es van presentar en un discurs pronunciat el 9 de maig de 1950, conegut com la Declaració Schuman. Avui es commemoren 75 anys d’aquell moment històric, que és considerat l’origen de la Unió Europea tal com la coneixem. Per això, cada 9 de maig se celebra el Dia d’Europa en commemoració a les paraules del ministre.

Futurs reptes de la Unió Europea

Anàlisi Raül Romeva
Doctor en Relacions Internacionals i eurodiputat entre el 2004 i el 2014
  • Futurs reptes de la Unió Europea
    Anàlisi Raül Romeva
  • Què és la Unió Europea?

    La Unió Europea (UE) és una organització econòmica i política que està formada per 27 països. Tots s’han unit per treballar junts, ajudar-se i prendre decisions en comú, alhora que comparteixen una sèrie de valors: democràcia, llibertat, igualtat, respecte als drets humans, solidaritat…

    La UE compta amb set institucions: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal de Comptes Europeu. Cadascuna compleix una funció diferent

    L’organització té quatre símbols que representen els valors d’unitat i de cooperació: el lema (“Unida en la diversitat”), la bandera (blau amb 12 estrelles fent un cercle), l’himne (l’Oda a l’alegria de Beethoven, també conegut com a himne d’Europa) i el Dia d’Europa (se celebra cada any el 9 de maig).

    A la Unió Europea hi viuen 448 milions de persones que es beneficien de certs avantatges, com l’accés a programes educatius internacionals (Erasmus és un dels més coneguts), el mercat únic (on poden comprar i vendre productes sense barreres) o la moneda única (l’euro).

    Com t’afecta aquesta notícia?

    Imagina que, quan acabes l’institut, decideixes estudiar una carrera universitària d’infermeria. A la universitat, et donen l’opció d’anar d’Erasmus a França, una oportunitat per aprendre l’idioma, conèixer una altra cultura i viure noves experiències. Allà podràs seguir pagant amb l’euro i no necessitaràs cap permís especial per entrar al país i estudiar.

    Quan acabes la carrera, decideixes que t’agradaria treballar com a infermer/a, i t’adones que ho pots fer al teu país, però també a França, Alemanya, Països Baixos, Suècia o qualsevol altre territori de la Unió Europea. Tampoc necessitaràs una visa de treball en aquest cas.

    Tot això és possible gràcies a la Unió Europea i als acords que té, com la lliure circulació de persones, que permet que els ciutadans europeus puguin estudiar, treballar i viure a qualsevol país membre sense barreres. La cooperació entre els països de la UE ha fet possible que tots els seus ciutadans gaudeixin d’una sèrie de drets compartits.

    L’ABC de la notícia

    Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer: organització creada per gestionar la producció europea de carbó i acer en comú, amb l’objectiu de promoure la pau i la cooperació econòmica després de la Segona Guerra Mundial.

    Declaració Schuman: discurs pronunciat el 9 de maig de 1950 per Robert Schuman, en què el ministre va proposar una cooperació econòmica europea per evitar futurs conflictes.

    Mercat únic: sistema que permet als països de la Unió Europea funcionar com una única àrea econòmica, on els productes i serveis es poden comprar i vendre sense barreres comercials ni duanes.

    Visa de treball: document que permet a una persona estrangera treballar legalment en un país durant un temps determinat.

    Països que pertanyen a la UE

    Resum de la privadesa
    Junior Report

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Galetes de tercers

    Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

    El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

    Galetes addicionals

    Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

    (Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)