Món / Política / Notícia del Dia

Mor José Mujica, el president que va fer història a l’Uruguai

El polític, admirat pel seu estil de vida auster i la lluita per la justícia social, va ser un referent de l’esquerra llatinoamericana 

José Mujica va ser president de l’Uruguai entre el 2010 i el 2015/Bicentenario Uruguay-Wikimedia Commons
José Mujica va ser president de l’Uruguai entre el 2010 i el 2015/Bicentenario Uruguay-Wikimedia Commons

José Mujica ha mort a Montevideo als 89 anys. La notícia l’ha confirmat l’actual president de l’Uruguai, Yamandú Orsi, a través d’un post a les xarxes socials. El polític, que es coneixia popularment com a Pepe, patia un càncer d’esòfag i fetge des de feia un any. 

La notícia està fent la volta al món perquè Mujica era un dels polítics més reconeguts de l’esquerra llatinoamericana. Va ser president de l’Uruguai entre 2010 i 2015, i va dur a terme polítiques progressistes que van marcar un abans i un després a la història del país. 

Durant el seu mandat, va legalitzar el matrimoni igualitari entre persones del mateix sexe, la venda controlada de cànnabis i l’avortament sota certes condicions, cosa que va convertir l’Uruguai en un referent internacional en drets civils i reformes socials

Mujica també va destacar pel seu estil de vida auster. Com a president, va rebutjar mudar-se a la residència presidencial i es va quedar a viure a la seva modesta xacra (una mena de finca rural) als afores de Montevideo. Donava part del seu salari a organitzacions socials i humanitàries, i vivia amb els diners imprescindibles. 

Durant tota la seva vida, va tenir un discurs humanista. Entenia la política com una eina per millorar la vida dels altres, no per enriquir-se. Va lluitar per la dignitat dels més pobres i necessitats, va criticar el consumisme i el capitalisme, i va defensar valors com la solidaritat i l’empatia.

Per què José Mujica ha estat una figura tan rellevant?

Anàlisi Salvador Martí
Catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Girona
  • Per què José Mujica ha estat una figura tan rellevant?
    Anàlisi Salvador Martí
  • Com va ser la vida de Mujica?

    Mujica va néixer el 20 de maig de 1935 a Montevideo (Uruguai) en una família amb pocs recursos econòmics. La seva mare tenia ascendència italiana i el seu pare, que va morir quan Mujica tenia 6 anys, va ser descendent de bascos. La seva família es dedicava a l’agricultura, de manera que el polític va passar la seva infància en un ambient rural.

    Durant la seva joventut, va començar a interessar-se per la política i va participar en protestes en defensa dels drets dels treballadors i els sectors més vulnerables. Al començament dels anys 60, es va unir al Moviment d’Alliberament Nacional-Tupamaros, una organització d’esquerra que utilitzava la lluita armada per aconseguir canvis socials a l’Uruguai. 

    Va ser detingut diverses vegades i, després del cop d’estat de 1973, es va convertir en ostatge de la dictadura uruguaiana. Va estar gairebé dotze anys pres, en condicions extremes d’aïllament: sense llum natural, en silenci i amb accés limitat a menjar i higiene. Després del seu alliberament, va renunciar a la lluita armada i es va integrar al sistema democràtic.

    Ja en democràcia, va ser elegit diputat, senador, ministre de Ramaderia i Agricultura i, més tard, president de l’Uruguai. Els seus anys com a president el van convertir en un referent polític a escala mundial.

    Com t’afecta aquesta notícia?

    La figura de José Mujica ens permet reflexionar sobre com haurien de ser els polítics que ens governen i quin és el veritable propòsit de la política. En molts països, els polítics més poderosos solen comptar amb grans privilegis, com salaris alts, cases enormes i cotxes de luxe. 

    Alguns s’alineen amb els interessos de grans empreses, buscant benefici econòmic per tenir més poder. En aquest sentit, el polític uruguaià va desafiar les normes tradicionals de la política, demostrant que un president pot ser honest, humil i compromès amb la gent. 

    Per a molts, Mujica és considerat un exemple que inspira a pensar en una política més humana, on els líders no treballin per al seu propi benefici, sinó per al benestar comú de tots els ciutadans. 

    L’ABC de la notícia

    Esquerra llatinoamericana: moviment polític que lluita per la justícia social i la defensa dels drets dels més vulnerables a l’Amèrica Llatina.

    Estil de vida auster: manera de viure basada en la simplicitat, evitant el luxe i el consum excessiu.

    Política progressista: reforma social, econòmica i/o cultural que busca més equitat i protecció social per als ciutadans.

    Xacra: petita finca rural dedicada a l’agricultura o ramaderia ubicada a la perifèria de les ciutats de Llatinoamèrica.

    Fomenta el pensament crític

    Resum de la privadesa
    Junior Report

    Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

    Galetes estrictament necessàries

    Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

    Galetes de tercers

    Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

    El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

    Galetes addicionals

    Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

    (Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)