UE / Política / Notícia del Dia

El Regne Unit i la UE signen el seu primer gran acord després del Brexit

El primer ministre britànic i els líders comunitaris s’han reunit i han decidit reforçar la seva relació en àmbits com el comerç i la mobilitat

El primer ministre britànic Keir Starmer amb la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen. (Simon Dawson / No 10 Downing Street / Llicència de Govern Obert v3.0 / Wikimedia Commons)
El primer ministre britànic Keir Starmer amb la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen. (Simon Dawson / No 10 Downing Street / Llicència de Govern Obert v3.0 / Wikimedia Commons)

El Regne Unit i la Unió Europea han celebrat la seva primera cimera bilateral des que el país va sortir oficialment del bloc europeu el 2020, un procés conegut com a Brexit. Aquesta reunió ha tingut lloc a Londres i ha estat molt important perquè marca un nou intent de col·laboració entre ambdues potències després de diversos anys de desacords

A la reunió hi ha participat el primer ministre britànic, Keir Starmer, i diversos representants de la UE: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell Europeu, Antonio Costa, i la cap de la diplomàcia del bloc, Kaja Kallas.

Les dues parts consideren que la cooperació és necessària per abordar els desafiaments polítics i econòmics globals, com els aranzels de Donald Trump, impulsar el creixement econòmic i garantir la pau. Per això, han acordat treballar junts en diversos àmbits, com defensa, pesca, comerç, mobilitat i fronteres.

Han signat un nou pacte de defensa i seguretat, que inclou l’intercanvi d’informació i la coordinació davant d’amenaces comunes. Els vaixells europeus podran seguir pescant en aigües britàniques fins al 2038 i la UE reduirà la burocràcia sobre les importacions d’aliments i begudes procedents del Regne Unit.

D’altra banda, s’han compromès a treballar en un pla de mobilitat juvenil que permeti als joves europeus i britànics viure, estudiar o treballar a l’estranger amb més facilitat. A més, a partir d’ara permetran als ciutadans britànics utilitzar portes electròniques als aeroports de la UE, agilitzant els controls de passaports.

Què va ser el Brexit?

La paraula Brexit ve de “Britain” (Regne Unit) i “exit” (sortida), i fa referència a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Els ciutadans britànics van votar a favor del Brexit en un referèndum que es va celebrar el 2016, encara que el país no va sortir oficialment del bloc europeu fins al gener del 2020. 

En aquell moment, els líders britànics a favor del Brexit van defensar que aquest procés permetria al Regne Unit tenir més control sobre les seves lleis, gestionar de forma més estricta les seves fronteres i la immigració, i administrar la seva economia de manera independent sense dependre de la Unió Europea. 

El Brexit va suposar una ruptura en la relació política i econòmica entre el Regne Unit i la UE, que va tenir conseqüències directes en els ciutadans i les empreses britàniques. 

El Regne Unit va deixar de participar en el mercat únic europeu, que permet a les empreses comprar i vendre productes entre els membres de la UE sense controls ni barreres. Amb el Brexit, es van establir nous controls duaners i tràmits que van complicar el comerç, augmentant els temps i els costos per a les empreses i els consumidors.

A més, els ciutadans britànics van perdre alguns drets que tenien dins de la UE, com la llibertat per viure, estudiar o treballar en altres països membres sense necessitat de permisos especials. Això també va afectar els ciutadans europeus que vivien o volien viure al Regne Unit.

Com t’afecta aquesta notícia?

Com a membre de la Unió Europea, Espanya comparteix una sèrie de lleis, normes i polítiques amb 26 països més. Junts participen en les decisions que pren la UE i en la creació de noves lleis, però també han de complir regles i obligacions comunes en matèries com el comerç o el medi ambient.

A canvi, els països de la UE gaudeixen de certs beneficis. Per exemple, tenen llibertat total per comercialitzar, viatjar, treballar i viure a qualsevol altre país de la UE sense necessitat d’un visat. També tenen accés a diversos fons econòmics i programes de la UE en educació, investigació i innovació. 

L’acord bilateral que han signat el Regne Unit i la UE els permet col·laborar en temes concrets, com pesca, comerç o mobilitat juvenil, però no s’ha de confondre amb ser un país membre de l’organització. El Regne Unit no pot participar en la presa de decisions del bloc europeu ni pot accedir a tots els beneficis que tenen els seus membres.

Tot i això, la trobada entre Londres i Brussel·les es pot interpretar com un nou apropament després de diversos anys de tensions i desacords després del Brexit.

L’ABC de la notícia

Cimera bilateral: reunió oficial entre dos països per abordar temes importants.

Cooperació: treball conjunt entre persones, grups o països per assolir objectius comuns.

Referèndum: votació que permet a la població d’un país decidir sobre l’aprovació d’una llei.

Control duaner: revisió i regulació de productes que entren o surten d’un país per assegurar que compleixen les lleis i paguen els impostos corresponents.

Verifica la comprensió!

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)