Utilitzar ingredients poc habituals i dominar les tècniques de cocció pot ajudar-nos a portar un estil de vida més saludable
Per Laura Andrés Tallardà
El menjar saludable o healthy food es basa en la idea que una vida equilibrada depèn en gran mesura de l’alimentació. Hi ha una frase que sintetitza aquesta idea: “Som el que mengem”, del filòsof i antropòleg alemany Ludwig Feuerbach.
Una alimentació sana pot ajudar-nos a sentir-nos més enèrgics i eliminar certes molèsties. A més de prevenir malalties cardiovasculars, degeneratives o articulars, també ens ajuda a mantenir el nostre organisme sa i fort.
Existeixen diferents tècniques per cuinar el menjar més saludable i una bona formació pot resultar imprescindible.
“A les sessions de menjar healthy o saludable intento transmetre a l’alumnat com cuinar amb ingredients saludables i quines són les millors tècniques de cocció”, explica Mireia Anglada, xef d’alta cuina, experta en nutrició i professora del Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina d’EUHT StPOL.
https://www.instagram.com/p/BtQ0JPPh3nr/
És important tractar la part emocional de l’alimentació de manera que ens adonem de la importància de cada aliment a nivell neuronal o físic. Els ingredients que s’usen, a vegades poc coneguts, resulten claus.
“Amb ingredients que els alumnes no solen treballar, com el blat negre o els cereals integrals, elaborem des de bunyols fins a creps o hamburgueses, entre d’altres”, puntualitza Anglada.
El temps de cocció també és molt important. “No és el mateix cuinar fesols tendres durant 3-5 minuts que durant 10-15 minuts, perquè conserven més minerals i vitamines, mantenen les fibres… Es tracta de fer servir una bona tècnica de cocció i aplicar-la en un plat”, defensa.
Cuinar respectant el medi ambient
Tot i que encara es consumeix molt de menjar ràpid, la professora reconeix que les rutines alimentàries estan canviat a poc a poc a tot el món.
L’augment en el consum de productes vegans és un exemple d’això. “És un tema relacionat amb el medi ambient: l’abús en el consum de carn està tenint molts efectes negatius a nivell planetari”, afirma.
Hi ha una consciència general que a poc a poc es va consolidant. “Ja hi ha grans empreses que s’estan posicionant molt seriosament cap a les noves tendències d’alimentació i menjar healthy”, assegura Anglada.
El consumo de #carne🐄 en el #mundo se ha disparado en los últimos años. Es por eso que los expertos aconsejan reducir su consumo para cuidar de nuestra #salud🧡 y también del #planeta🌍.
¡Te lo contamos!👉https://t.co/uaVOg9aaQk
Por @laia_ros pic.twitter.com/g63Hq1mjiu— Junior Report (@JuniorReport_) August 14, 2019
Especialització en direcció de cuina i gastronomia
A més del Màster en Arts Culinàries i Direcció de Cuina, la cuina i la gastronomia són una de les àrees d’aprenentatge del Grau en Gestió Hotelera i Turística. Mitjançant una metodologia basada en pràctiques diàries, els alumnes aprenen fent tot allò que comporta el sector de la cuina.
La gastronomia i direcció de cuina, la direcció hotelera internacional i la direcció de restauració i esdeveniments són les tres especialitzacions amb les quals compta el Grau universitari impartit a EUHT StPOL.
Informació elaborada en col·laboració amb EUHT StPOL