19 maig 2024
spot_img
19 maig 2024

Charles Dickens, humor i denuncia social durant l’època victoriana

Es compleixen 150 anys de la mort de l’escriptor d’obres tan populars com ‘Oliver Twist’, ‘Grans esperances’ o ‘Cançó de Nadal’ 

Aquest dimarts, 9 de juny, es compleixen 150 anys de la mort de Charles Dickens. Oliver Twist, la Cançó de Nadal o David Copperfield són clàssics indiscutibles de la lectura sorgits de la ploma d’aquest autor anglès, el més important de l’època victoriana (1837-1901).

Nascut el 7 de febrer de 1812 a Portsmouth, la vida de Charles Dickens guarda certs paral·lelismes amb les seves obres, que destaquen pel seu contingut de crítica social i el seu sentit de l’humor i la ironia.

Dickens va ser el segon fill d’una família de vuit germans. El seu pare, empleat de pagaments de l’Armada Reial, va ser denunciat per impagaments i empresonat durant uns mesos. Aquest episodi marcaria la vida del petit Charles, ja que tant la seva mare com ell mateix i els seus germans compartien la cel·la amb el seu pare.

Amb tan sols 12 anys, Dickens va entrar a treballar en una fàbrica posant etiquetes en pots de betum, per ajudar econòmicament a la seva família. També va viure en una casa d’acollida. D’aquestes experiències naixeria una de les seves obres més populars i estimades, Oliver Twist.

Més tard, Dickens va treballar com a passant d’un bufet d’advocats. Els seus primers treballs literaris es van desenvolupar al costat del caricaturista i il·lustrador George Cruikshank. També va treballar de periodista per a diversos diaris de l’època. Al 1833 va publicar el seu primer relat de ficció i el 1936 publica la seva primera antologia de contes il·lustrats. Moltes de les seves novel·les es van publicar per fascicles, una pràctica que era molt habitual a l’època.

Un altre dels episodis que va marcar la vida de Charles Dickens van ser els viatges que va realitzar als Estats Units, on va tenir l’oportunitat de conèixer a altres grans escriptors de l’època, com Edgar Allan Poe. A Amèrica es va implicar en manifestacions contra l’esclavitud.

 

Molt popular durant la seva època

A diferència d’altres escriptors, Dickens va ser molt famós ja en la seva època. Una de les claus de l’èxit de Dickens s’explica gràcies a les lectures públiques de les seves obres que ell mateix realitzava en teatres. Es tractava d’esdeveniments molt populars que congregaven a moltes persones i que van contribuir a donar a conèixer les seves idees en favor d’una societat més igualitària. La vida de Dickens va estar marcada, així mateix, per les seves complexes relacions sentimentals.

Tot i que Dickens era conegut pel seu activisme contra la pobresa o l’esclavitud, algunes biografies afirmen que va maltractar psicològicament la seva dona, a la qual va acabar deixant per la seva amant.

 

Peu de foto: Casa natal de Dickens a Portsmouth. Austriantraveler / CC BY-SA-3.0.

 

Dickens en cinc grans obres

Oliver Twist

Oliver Twist va ser la segona novel·la de Dickens i una de les més populars. Parla de la vida d’un nen orfe que passa de viure en un orfenat a ser reclutat com a part d’una colla de lladregots. La novel·la s’ha adaptat en diverses ocasions al cinema i també al format musical.

 

Nicolas Nickleby

És la tercera novel·la de Charles Dickens i se centra en la vida d’un jove que ha de mantenir a la seva mare i germana després de la mort del seu pare. Es va fer ràpidament molt popular després de la seva publicació i va aconseguir establir la reputació de Dickens com un gran autor.

 

Cançó de Nadal

La seva primera edició va ser llançada a la venda el 12 de desembre i per Nadal ja s’havia esgotat. La novel·la retrata com va ser l’auge del Nadal com a festa popular durant l’època victoriana. Ens explica la història del garrepa senyor Scrooge, solitari i rondinaire, que no vol celebrar el Nadal. Llavors se li apareixeran tres fantasmes. Un procedeix del passat, un altre del present i, el tercer, del futur. Li faran prendre consciència del seu caràcter.

 

David Copperfield

La cinquena novel·la de Charles Dickens està escrita en primera persona. El protagonista, David Copperfield, parla de la seva vida. Des de la seva infantesa, molt pobre, fins a convertir-se en un autor d’èxit. Per aquesta raó, molta gent opina que es tracta de l’autobiografia del mateix Dickens.

 

Grans esperances

Aquesta va ser la penúltima novel·la de Dickens i va ser publicada l’octubre de 1861. Està narrada en primera persona pel protagonista principal, Philip “Pip” Pirrip. És un orfe cuidat per una germana abusiva i el seu bondadós espòs. Una vídua adinerada l’accepta com a company de jocs per a la seva jove neboda, de qui Pip acaba enamorant-se. Al llarg de la novel·la, Pip passa de la misèria a la riquesa, gràcies a l’ajuda de diversos personatges que es creuaran a la seva vida.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -