30 abril 2024
spot_img
30 abril 2024

Què succeeix a -40ºC de temperatura?

L’onada de fred polar té efectes sobre els materials, però també produeix fenòmens estranys a la natura

L’arribada del vòrtex polar en algunes regions dels Estats Units ha provocat situacions extremes i també molt poc habituals. L’onada de fred amb vents de l’Àrtic ha deixat també conseqüències nefastes al seu pas.

El fred ha afectat el 75% del territori nord-americà, cosa que significa que 216 milions de persones han viscut amb temperatures sota zero.

El vòrtex polar ha deixat imatges impactants a ciutats com Chicago, Minneapolis i Detroit. Als estats de Dakota del Nord i del Sud, Wisconsin i Minnesota han arribat a estar amb una sensació tèrmica de -56ºC.

Una de les situacions més curioses ha estat veure treballadors calar foc a les vies del tren perquè no es deformessin, ja que les baixes temperatures fan que el metall es contregui.

Gràcies a les altes temperatures del foc, els treballadors podien recol·locar els cargols expulsats pel fred i mantenir l’estructura de les vies.

Sobreviure sota zero

El cos humà no està preparat per suportar unes temperatures tan baixes. A -40ºC, els ulls comencen a plorar i al cap de pocs minuts el pèl, el nas i la boca es congelen.

A aquestes temperatures és impossible respirar pel nas i fent-ho per la boca hi ha el risc de cremar-se els pulmons.

Un dels fenòmens corporals més curiosos és l’anomenada “caiguda de l’alè”: la respiració es congela i el rastre d’una persona queda en suspensió durant uns minuts.

Fotografia del tub d’escapament d’un cotxe amb cristalls de neu en un carrer de St. Paul, Minnesota (Estats Units). (Craig Lassig / EFE)

Amb el fred extrem, el metall es trenca, la fusta es torna dura com una roca i el cautxú es converteix en ciment.

Un dels fenòmens més habituals és l’esclat dels vidres de les finestres per les baixes temperatures. També es congelen les canonades, imprescindibles per als habitatges.

En aquestes situacions, és habitual veure com els ciutadans encenen benzina sota el cotxe per aconseguir engegar el motor.

Algunes persones han arribat a quedar-se tancades dins dels seus cotxes a causa de la congelació, ja que el gel no els deixa obrir la porta. També hi ha el risc que els pneumàtics es trenquin a causa de l’augment de pressió provocat pel fred.

El glaç cobreix els fils de l’elèctric a causa de les temperatures inferiors a zero graus a Dunwoody, Georgia. (Efe / Erik S. Lesser)

Fenòmens naturals del fred

Un dels efectes del fred glaçat és l’esclat del terra, un soroll semblant a l’explosió de petards. A partir de -30ºC, els arbres amb més saba esclaten internament.

Durant el pas del vòrtex polar pels Estats Units, alguns ciutadans van assegurar que podien sentir parlar gent que estava a quilòmetres de distància, mentre que les “ombres acústiques” impedien de sentir algú que estava a pocs metres.

Això es deu al canvi de densitat en l’aire provocat pel fred, la qual cosa deriva en un canvi en l’entorn que transporta les ones acústiques.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -