Els nens i nenes afectats de càncer tenen més possibilitats de sobreviure als països d'ingressos alts
Avui se celebra el Dia Internacional contra el Càncer Infantil, una jornada per conscienciar sobre els efectes d'aquesta malaltia en els pacients més joves, ja que el càncer és una de les principals causes de mortalitat entre nens i adolescents.
Cada any pateixen càncer prop de .000 nens i adolescents a tot el món, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els tipus de càncer infantil més comuns són la leucèmia, el càncer cerebral, els limfomes i els tumors sòlids.
La majoria de casos de càncer infantil es poden curar amb medicaments (com la quimioteràpia, que s'administra per via oral o intravenosa), amb cirurgia (per extreure el tumor mitjançant una operació) o amb radioteràpia (per matar les cèl·lules canceroses a través de la radiació).
Malgrat això, les diferències a l'hora d'accedir a un diagnòstic i tractament també reflecteixen la gran desigualtat que hi ha al món: als països rics, que disposen de recursos i instal·lacions sanitàries per tractar aquesta malaltia, més del 80% dels nens i adolescents amb càncer es curen; en canvi, als països en desenvolupament aquesta xifra es redueix fins al 30%.
D'altra banda, només el 29% de la població als països amb ingressos baixos té accés a medicaments contra el càncer, davnat del 96% de la població als països d'ingressos alts.
Segons l'OMS, la majoria de morts per càncer infantil als països pobres es deuen a diagnòstics erronis o tardans i a les dificultats per accedir a una atenció mèdica. A més, la pandèmia de coronavirus ha col·lapsat el sistema sanitari de tots els països i això ha fet que hi hagi menys recursos per detectar i fer seguiment dels nous casos.
Com funciona el càncer?
L'origen del càncer és una cèl·lula defectuosa que té el codi genètic alterat. Aquesta cèl·lula es multiplica de manera descontrolada fins que forma un tumor: una massa de cèl·lules anòmales que pot envair altres parts del cos. Si aquesta massa o tumor no es tracta o s'extirpa, pot arribar a provocar la mort.
El càncer pot aparèixer a qualsevol part del cos. Segons l’American Cancer Society, hi ha dos tipus principals de càncer: els càncers hematològics o de la sang, que afecten els glòbuls vermells i s'expandeixen per tot el cos, com la leucèmia o el limfoma; i els càncers de tumor sòlid, que es desenvolupen en qualsevol teixit, òrgan o ossos.
Cada càncer té les seves pròpies característiques: alguns es desenvolupen molt ràpid, mentre que d’altres creixen més lentament; alguns s'estenen fàcilment a altres parts del cos, mentre que els altres es concentren en la massa tumorosa i és més fàcil localitzar-los i tractar-los. D'això depèn també el seu tractament.
Quan es detecta un càncer, es fan proves mèdiques per establir en quina fase del desenvolupament es troba: en les etapes o estadis 0, 1 i 2, el càncer encara no s'ha propagat, mentre que en els estadis 3 i 4 el càncer ja s'ha estès i és més difícil combatre'l.
El càncer apareix en una part concreta del cos, però les cèl·lules canceroses poden propagar-se a través del torrent sanguini o del sistema limfàtic. Si aconsegueixen establir-se en un altre òrgan, poden generar nous tumors: és el que es coneix com a metàstasi.
Les causes de la malaltia
En l'actualitat, el càncer és una de les malalties més esteses a tots els països: va provocar prop de 10 milions de morts a tot el món el 2020, segons dades de l'OMS.
Com que és una de les principals causes de mortalitat, gran part de la recerca mèdica global està centrada en descobrir quines són les causes del càncer i, d'aquesta manera, poder desenvolupar un tractament que en previngui l’aparició o permeti curar-lo a temps.
L'aparició d'un càncer està condicionada per les característiques genètiques del pacient: una persona els familiars de la qual hagin patit càncer tindrà més possibilitats de tenir-ne un.
Ara bé, els factors ambientals i l'estil de vida també influeixen de manera molt important en la predisposició d'una persona a tenir càncer: l'exposició a elements carcinògens com la radiació, el fum del tabac, metalls pesants que contaminen l'aigua, alguns virus i bacteris… Per això hi ha molts més casos de càncer entre adults que entre nens: perquè els adults han anat acumulant factors de risc al llarg de la seva vida.
En aquest sentit, les causes del càncer infantil continuen sent una incògnita en la gran majoria de casos, perquè no estan provocats per factors ambientals ni depenen de l'estil de vida dels menors. En molts casos, els tumors dels nens estan relacionats amb el procés de creixement, i aquí és on se centren les recerques actuals.
El que sí que se sap és que algunes infeccions, com les que provoca el virus VIH o el paràsit de la malària, són un factor de risc per als nens i augmenten les probabilitats que, quan siguin grans, sofreixin càncer. Per això és tan important la vacunació per prevenir aquestes malalties: vacunar-se contra l'hepatitis B, per exemple, redueix les probabilitats de patir càncer hepàtic, mentre que la vacuna contra el virus del papil·loma humà pot prevenir el càncer de coll uterí.