25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

8-M: més motius que mai per reivindicar les dones

Amb motiu del 8-M: Dia de la Dona, aquesta setmana dediquem tots els articles de 'La Notícia del Dia' a les dones i analitzem algunes de les problemàtiques que afecten la igualtat de gènere al món.

 

La pandèmia de covid ha agreujat la desigualtat i ha afectat els drets de milions de nenes i dones a tot el món

Les dones representen la meitat de la població mundial: més de 3.900 milions de persones de gairebé 8.000 milions a tot el planeta. I, malgrat això, la majoria viuen en situació de desigualtat i no tenen els mateixos drets que els homes.

Impedir que les nenes tinguin accés a una educació o obligar les dones a tenir un paper de cuidadores, ocupant-se de la família i de la llar, suposa negar-los el seu dret a créixer i evolucionar, a més de renunciar a tot el que podrien aportar en societat. 

La pandèmia de coronavirus ha augmentat encara més aquesta desigualtat de gènere. La crisi econòmica derivada de la covid-19 ha augmentat la pobresa a tot el món, però ha deixat a les dones en una posició encara més vulnerable: elles són les més afectades per la falta de feina i les retallades als programes socials.

Segons dades d'ONU Dones, l'agència de les Nacions Unides per la igualtat de gènere, la inseguretat alimentària és un 10% més alta entre les dones que entre els homes (una conseqüència directa del fet que les dones no tinguin independència econòmica). D'altra banda, el 55% de les mares amb nadons no reben cap mena d'ajuda (encara que no puguin treballar per mantenir-se).

La violència masclista també ha empitjorat durant la pandèmia, tant als països rics com a les regions en desenvolupament. Aquesta realitat és encara més preocupant perquè la desigualtat de gènere creix entre els més joves, que consideren que la violència de gènere és només un “invent ideològic” creat pel moviment feminista.

Les desigualtats afecten encara més les nenes i dones en situació de pobresa, com és el cas de les refugiades. La pandèmia va paralitzar l'educació arreu del món però, ara que les escoles tornen a la normalitat, la meitat de les nenes refugiades en educació secundària no tornaran a classe per la manca de recursos.

La participació de les nenes, noies i dones en tots els àmbits (educació, política, cultura, ciència, esport…) és indispensable per garantir la democràcia i el respecte pels drets humans.

Dones al món laboral

Al principi, el 8 de març era el Dia de la Dona Treballadora. Les primeres vagues de dones treballadores a finals del segle XIX van donar lloc a un moviment global que, a poc a poc, va anar aconseguint drets per a les dones: el mateix salari que els homes, treballar les mateixes hores, un permís de maternitat…

Malgrat els avanços de les darreres dècades, la bretxa laboral continua sent una realitat. Les dones encara cobren menys que els homes, ocupen menys càrrecs directius i tenen menys possibilitats d'aconseguir una feina. Per cada dòlar que guanya un home, les dones només guanyen 77 cèntims.

La pandèmia també ha agreujat la situació de les dones treballadores: el 2020, prop de 100 milions de dones van perdre la feina o es van veure obligades a deixar de treballar per tenir cura dels seus familiars. El desequilibri en la distribució de les cures i les tasques de la llar discrimina les nenes i dones, que històricament han ocupat aquest rol.

La desigualtat va més enllà de les condicions laborals, especialment al món rural. A regions com l’Àfrica o el Sud-est Asiàtic, les dones representen més de la meitat dels treballadors en el sector de l'agricultura, però no tenen poder de decisió ni accés a recursos per millorar-ne la productivitat. A més, només del 13% dels propietaris de terres són dones.

Si les dones poguessin participar de manera directa en la producció agrícola, no només en millorarien els beneficis sinó que podrien contribuir a reduir la fam i la pobresa en aquestes regions.

El futur del planeta, en mans de les dones

Les Nacions Unides han impulsat enguany una celebració del Dia de la Dona vinculada a l'acció climàtica, amb el títol “Igualtat de gènere avui per un demà sostenible”. Segons ONU Dones, hi ha un vincle directe entre la igualtat de gènere i el futur sostenible del nostre planeta.

Les dones depenen més dels recursos naturals a nivell global. Centenars de milions de dones viuen en zones rurals i no tenen una feina ni un salari, de manera que sobreviuen dels cultius o la ramaderia que elles mateixes gestionen, dels productes i materials que poden prendre directament de la natura.

En aquest sentit, elles són molt més vulnerables als efectes del canvi climàtic: les inundacions, les sequeres prolongades o els desastres naturals posen en perill la seva forma de vida i el subministrament de menjar, aigua i combustible.

Per aquest motiu, el lideratge de les dones és fonamental per combatre la crisi climàtica. Elles tenen una visió directa sobre els problemes i conseqüències de l'escalfament global i poden aportar propostes i solucions basades en la seva pròpia experiència: des de quins cultius funcionen millor, fins a quins recursos són necessaris per a adaptar-se a l'efecte del canvi climàtic. Cal comptar amb elles per salvar el planeta.

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

L'equip de Junior Report se suma a la vaga feminista del Dia Internacional de la Dona, motiu pel qual el 9 de març no es publicarà cap contingut a la secció ‘La Notícia del Dia’

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -