La invasió russa posa en perill les obres d’art i museus d’Ucraïna, que té un ric patrimoni cultural
La invasió russa d’Ucraïna no només està provocant víctimes mortals i un èxode massiu de refugiats. Els bombardejos a les ciutats també destrueixen edificis i espais públics, fet que posa en risc el patrimoni cultural i arquitectònic.
Ucraïna compta amb set llocs que formen part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. Entre aquesrs destaca el Monestir de Lavra Pecerska, conegut com el Monestir de les Coves, o la Catedral de Santa Sofia de Kíiv, que data del segle XI. Fa uns dies es va fer viral la imatge d’uns operaris traslladant un crucifix de la catedral fins a un búnquer per protegir-lo dels bombardejos.
Jesus Christ statue being taken out of Armenian Cathedral of Lviv, Ukraine, to be stored in a bunker for protection. The last time it was taken out was during WWII. pic.twitter.com/vjWxa00ecW
— Tim (@TimLeBerre) March 5, 2022
El centre històric de Lviv, a l’oest del país, també compta amb un important patrimoni arquitectònic, amb diverses esglésies medievals, tres catedrals (una d’armènia, una de llatina i una d’ortodoxa) i algunes sinagogues.
Al sud d’Ucraïna, a la vora del Mar Negre, hi ha dos llocs dignes de visitar. D’una banda, la ciutat antiga del Quersonès, una antiga colònia grega fundada fa més de 2.500 anys. De l’altra, la ciutat portuària d’Odessa, famosa per les escalinates que connecten el barri antic amb el port.
Les escalinates de Odessa són un símbol de la ciutat i estan considerades Tresor de la Cultura del Cinema Europeu, distinció que atorga l’Acadèmia de Cinema Europeu. Allà es va rodar una famosa escena de la pel·lícula muda El cuirassat Potemkin (1925). Odessa era candidata a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, però això no serà possible si queda destruïda per la guerra.
Un escut per protegir els monuments
Des de l’inici de la invasió, la UNESCO està prenent mesures per intentar protegir part del patrimoni cultural ucraïnès de la destrucció.
El primer pas ha estat marcar els llocs i monuments del patrimoni cultural amb l’anomenat “Escut Blau”, un distintiu que assenyala les zones protegides pel dret internacional enmig d’un conflicte armat. Aquesta condició hauria d’evitar que siguin bombardejades, sempre que Rússia respecti les lleis internacionals.
Hay versiones de que el ejército ruso contempla atacar la extraordinaria Catedral de Santa Sofía en Kyiv, una joya del siglo XI, patrimonio de la humanidad.
Es anterior a Notre Dame.
Es medio milenio más antigua que la Catedral de San Basilio de Moscú.
¿No hay límites? pic.twitter.com/KMnux1BRRf— León Krauze (@LeonKrauze) March 2, 2022
L’Escut Blau va ser creat després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), durant la qual es van destruir importants llocs històrics i els nazis van espoliar obres d’art de gran valor. Aleshores, la Convenció de l’Haia del 1954 va establir una sèrie de mesures i criteris per protegir els béns culturals en cas de conflicte armat.
D’altra banda, l’Aliança Internacional per a la Protecció del Patrimoni en Zones de Conflicte (ALIPH) ha destinat una dotació inicial de 2 milions de dòlars per a la protecció d’emergència del patrimoni d’Ucraïna i els seus professionals.
Els bombardejos i atacs russos han causat danys greus a l’església de Vyazivka, al nord-oest de Kíiv, i als centres històrics de les ciutats de Khàrkiv i Chernihiv. També s’ha informat de la destrucció del Museu Ivankiv, situat a 80 quilòmetres al nord de la capital, i que reunia 25 obres de l’artista ucraïnesa Maria Primachenko.
Rusos destruyen en Ivankiv, Ucrania, un museo que contenía las obras de María Prymachenko, una de las artistas ucranianas más valiosas. pic.twitter.com/GfYNNjUKQi
— Orlando Avendaño (@OrlvndoA) March 1, 2022
Aquesta notícia forma part d’una Unitat Didàctica sobre la Guerra d’Ucraïna que compta amb activitats per poder treballar el tema a l’aula. Subscriu-te a Junior Report per poder accedir als recursos informatius i als materials didàctics.