25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

El ‘Clàssic’ femení es juga al Camp Nou

El Barça s'enfronta al Reial Madrid amb l'objectiu de batre el rècord d'assistència en un partit de futbol femení

Avui, 30 de març (18:45h), es disputa el partit de tornada dels quarts de final de la Champions League Femenina (UWCL) entre el Barça Femení i el Reial Madrid al Camp Nou. Les blaugranes juguen amb avantatge, ja que van guanyar el partit d'anada a Madrid per 1-3 (dos gols d’Alexia Putellas i un de Claudia Pina).

Un enfrontament entre el Barça i el Madrid sempre genera molta expectació, d'aquí que el partit rebi el nom d’“El clàssic”. Però, a més, aquest partit suposa una fita històrica perquè l'equip femení del FC Barcelona jugarà per primera vegada al Camp Nou amb públic a les grades.

El Barça Femení ja va disputar un partit al Camp Nou al gener de l'any passat: va ser amb motiu del derbi Barça-Espanyol (5-0), però aleshores no va haver-hi públic a causa de les restriccions per la pandèmia de covid. Amb aquest partit se celebrava també el 50 aniversari del primer partit del Barça Femení a l'estadi blaugrana.

Aquesta vegada, el FC Barcelona vol batre el rècord mundial d'assistència a un partit de futbol femení. El Camp Nou és l'estadi més gran d'Europa i té una capacitat per a 99.354 espectadors.

De moment ja s'han venut totes les entrades per al partit i, si l'afició no falla, podrien superar l'actual rècord: els 90.125 espectadors que van presenciar la final del Mundial de Futbol 1999 entre els Estats Units i la Xina, a l'estadi Rose Bowl de Passadena (Califòrnia).

El club ha preparat tota una sèrie d'activitats i iniciatives per promoure l'assistència a l'estadi: s'ha dissenyat una bandana commemorativa per al partit i es crearà un mosaic gegant amb el missatge “More than empowerment”, amb el símbol femení, per reivindicar la igualtat de gènere en l'esport.

Un Barça de rècord

L'equip femení del FC Barcelona està vivint un dels seus millors moments, guanyant títols i batent nous rècords a la història del club. Aquesta temporada, les blaugrana s’han proclamat campiones de Lliga per tercera vegada consecutiva i sis jornades abans que acabés la competició. Ho van fer amb una victòria 5-0 contra el Reial Madrid a l’estadi Johan Cruyff.

La temporada passada van aconseguir l'anhelat triplet: Lliga, Copa de la Reina i Champions League el mateix any. Una fita que no havia aconseguit cap altre equip de futbol femení a Espanya. 

Al desembre del 2021, la migcampista Alexia Putellas va rebre la Pilota d'Or i es va convertir en la millor jugadora del món. Un mes després, la FIFA li va donar el premi The Best de la FIFA (Federació Internacional de Clubs de Futbol).

Les jugadores blaugranes també han estat protagonistes del partit entre clubs femenins amb més públic de la història: va ser en una jornada de la Lliga 2018-2019, a l'estadi Wanda Metropolitano, on el Barça va guanyar 0-2 a l'Atlètic de Madrid davant de 60.739 aficionats.

El Barça femení va debutar a la Champions League a la temporada 2012-2013 en un partit contra l'Arsenal: poc més de 1.300 persones van anar al Miniestadi per veure el matx. Deu anys després, prop de 100.000 persones podrien seguir el partit al Camp Nou.

Desigualtat al món del futbol 

Malgrat que el futbol femení cada vegada rep més difusió per part dels mitjans de comunicació, encara queda molt de camí perquè futbolistes homes i dones tinguin el mateix reconeixement en societat. 

El Barça és un dels equips femenins més seguits a nivell espanyol i europeu, però així i tot disputa els partits a casa a l'Estadi Johan Cruyff, a la Ciutat Esportiva del Barça a Sant Joan Despí, als afores de Barcelona. Aquest recinte té capacitat per a 6.000 espectadors, molt lluny de l'aforament que ofereix el Camp Nou.

Les diferències salarials són un dels exemples més clars de la desigualtat entre jugadors i jugadores. Alexia Putellas, considerada la millor jugadora del món, guanya poc més de 150.000 euros anuals; a l'altre extrem hi ha Leo Messi, que també va guanyar la Pilota d'Or aquest any, i té una fitxa anual de 30 milions d'euros amb el Paris Saint-Germain. 

Les futbolistes espanyoles de Primera Divisió van iniciar una vaga a l'octubre del 2019 per reclamar millores en les condicions laborals com a esportistes professionals. L'objectiu era aconseguir un conveni que regulés un salari mínim per contracte, ja que moltes fa anys que juguen sense un contracte que els ofereixi garanties (com el subsidi d'atur).

Un altre dels punts clau girava al voltant de la parcialitat laboral. Com que cobren molt poc com a futbolistes, la majoria de dones necessiten una altra feina per subsistir. Així, els clubs els ofereixen contractes parcials o per hores, però els ingressos que reben són molt baixos i, al final, moltes decideixen abandonar la seva carrera esportiva. 

Després d'un mes de vaga, els clubs de futbol i els sindicats de futbolistes van pactar un sou mínim de 16.000 euros anuals i una parcialitat del 75% (en els contractes per hores, les futbolistes no poden cobrar menys del 75% del sou mínim). No obstant això, encara queden pendents altres temes com la conciliació familiar i la maternitat, vacances regulades o el pagament del 100% del salari quan s'estigui de baixa.

La lluita contra la desigualtat al món del futbol també està tenint petites victòries en altres països. La selecció femenina dels Estats Units va presentar el 2019 una demanda per discriminació de gènere contra la Federació de Futbol del país (US Soccer). Tres anys després, han arribat a un acord i rebran el mateix sou que els jugadors de la selecció masculina.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -