21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

La final de Champions més esperada

L’Olympique de Lió, l'equip amb més títols, i el Barça, vigent campió, s'enfrontaran a la final de Torí

El 21 de maig es jugarà la final de la Champions League Femenina entre el FC Barcelona i l’Olympique de Lió. El partit tindrà lloc al Juventus Stadium de Torí (Itàlia), amb una capacitat per a 41.500 espectadors.

Es tracta d'una de les finals més esperades de la història d'aquesta competició, que va començar a organitzar-se a la temporada 2009-2010. El Lió és l'equip de futbol femení amb més títols (té 7 Champions) i el Barça, guanyador de l'última edició i l'equip més fort del panorama futbolístic europeu. 

El Barça femení s'ha convertit en un dels millors equips del món després d'anys d'inversió i una gran feina per part de les jugadores. A més, l'equip català compta amb Alexia Putellas, considerada la millor jugadora del món després de rebre la Pilota d'Or.

L'esforç de les blaugrana s'ha traduït en diversos títols les últimes temporades, com el triplet aconseguit l'any passat, quan van guanyar la Lliga, la Copa de la Reina i la Champions. De moment, aquesta temporada han guanyat la Lliga i disputaran les semifinals de la Copa contra el Reial Madrid a finals de maig. 

Aquest èxit també ha cridat l'atenció del públic: cada vegada hi ha més espectadors als partits de futbol femení. El Barça va batre el rècord d'espectadors en un partit de futbol durant el partit de tornada dels quarts de final de la Champions contra el Reial Madrid al Camp Nou, amb 91.553 espectadors. Un mes després, va superar el seu propi rècord a les semifinals contra el Wolfsburg, també al Camp Nou, amb 91.648 espectadors.

Història d'una possible revenja 

El Barça i l’Olympique de Lió ja es van enfrontar en una final de la Champions el 2019: en aquella ocasió, l'equip francès es va imposar per 4 gols a 1. Ara, el Barça espera la revenja i guanyar el seu segon títol consecutiu, després de proclamar-se campió de la Champions 2021 contra el Chelsea.

El Lió és considerat el millor equip d'aquesta competició europea, després de guanyar cinc Champions seguides entre el 2016 i el 2020. La futbolista noruega Ada Hegerberg, amb només 26 anys, és l'estrella de l'equip francès i la màxima golejadora de la competició: 58 gols en 59 partits.

La Unió de Federacions Europees de Futbol (UEFA) és la màxima autoritat del futbol a Europa. En 1955 va crear la Copa de Clubs Campions Europeus, més coneguda com a Copa de la UEFA, una competició disputada pels millors equips masculins de les principals lligues europees. El 1992 va passar a dir-se Champions League o Lliga de Campions, el torneig futbolístic més prestigiós d'Europa.

No va ser fins a una dècada més tard que la UEFA es va plantejar crear una competició similar per al futbol femení. La Copa de la UEFA Femenina va començar a disputar-se la temporada 2001-2002 i, en la novena edició, el nom de la competició es va canviar per UEFA Women's Champions League: la Champions League Femenina.

Falta de professionalització al futbol femení

Com la gran majoria de competicions, el futbol ha estat històricament un esport dominat per homes. La desigualtat de gènere al món del futbol es manifesta en diferents aspectes com la bretxa salarial, la presència als mitjans de comunicació o el reconeixement social. I els esforços de les dones i de la indústria per reduir aquesta bretxa encara són lluny d'aconseguir-ho. 

Si comparem els millors futbolistes del món: Leo Messi cobra 30 milions d'euros a l'any, mentre que Alexia Putellas cobra 150.000 euros anuals. La diferència és un salari 200 vegades menor. De fet, el sou de Putellas és similar al del porter suplent del Getafe, equip que ha baixat a segona divisió.

Les jugadores reclamen la professionalització del futbol femení per poder dedicar-se plenament a la seva carrera esportiva i, així, oferir un futbol de més qualitat. A Espanya, per exemple, el conveni pactat amb la Real Federació Espanyola de Futbol garanteix un sou de 16.000 euros a la primera divisió femenina, a diferència dels 77.500 anuals garantits en la segona divisió masculina.

A nivell mundial, el 49% de les jugadores de futbol professional no reben cap salari i el 87% acabarà la seva carrera esportiva abans dels 25 anys per aquesta falta de remuneració, segons dades de FIFPRO, organització que treballa per defensar els drets dels futbolistes a tot el món.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIFPRO (@fifpro)

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -