El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada per conscienciar sobre la situació de les nenes i dones al voltant del món i per reivindicar els seus drets. La lluita per la igualtat de gènere no és només cosa de dones: els homes també han d’aspirar a aquesta igualtat si volen viure en un món més just per a tots. Treballa aquest tema d’actualitat a l’aula amb els materials didàctics de Junior Report.
ACTIVITATS
- Exercici 1
- Exercici 2
- Exercici 3
Llegeix el resum de les càpsules informatives i tria les que més t’interessin.
(Cada alumne/a ha de llegir, com a mínim, 3 temes diferents)
· La desigualtat de gènere existeix en diferents àmbits de la nostra vida diària: a la feina, a la política, en l’accés a l’educació, en l’esport… T’expliquem els motius i reivindicacions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Revolució en femení
· L’origen del 8 de març es troba en les primeres dones treballadores, que mitjan segle XIX es van mobilitzar per aconseguir els mateixos drets i condicions que els homes. T’expliquem la història del Dia de la Dona. Més de cent anys de lluita feminista
· Sabies que 200 milions de dones arreu del món han patit mutilació genital? O que 2 de cada 3 persones analfabetes són dones? Repassem algunes xifres que mostren la desigualtat de gènere en aquesta infografia. La desigualtat en xifres
· El masclisme no sempre va lligat a la violència de gènere, la discriminació o l’abús. Sovint s’expressa a partir de petits gestos, actituds i expressions quotidianes: són els micromasclismes. Això és masclisme?
· Al món laboral, les dones segueixen topant amb un “sostre de vidre”: cobren menys per fer la mateixa feina, ocupen menys càrrecs directius, no sempre tenen dret a una baixa de maternitat… La igualtat de gènere a la feina es un dels grans reptes actuals. Dones al món laboral
· Quines són les conseqüències de no educar les nenes? Limitar el seu potencial té repercussions en la seva vida personal, per a la seva família i fins i tot per la comunitat on viuen. No educar les nenes: una oportunitat perduda
· Les dones esportistes solen tenir sous més baixos, menys patrocinadors i una presència gairebé invisible als mitjans de comunicació. Com es combat la desigualtat en l’esport? (Des)Igualtat en l’esport
· Què és el “feminisme transversal”? Quina diferència hi ha entre sexe i gènere? Què són els micromasclismes? Descobreix alguns dels conceptes claus sobre el moviment feminista. Conceptes clau del 8 de març
Comprensió lectora. Què hem après sobre ‘Dones per canviar el món’?
(Cada alumne/a ha de respondre les preguntes de, com a mínim, 3 temes diferents)
Revolució en femení
1. Què reivindiquen les mobilitzacions del 8 de març?
2. Quines conseqüències té la falta d’accés a l’educació de les nenes?
3. Com es pot prevenir la violència de gènere?
Més de 100 anys de lluita feminista
1. Quin és l’origen del 8 de març?
2. Quines eren les reivindicacions de les primeres dones treballadores?
La desigualtat en xifres
1. Quants milions de nenes no van a l’escola?
2. Cada any, quantes nenes són víctimes de tràfic sexual?
3. Quina percentatge de dones treballen? I dels homes?
Això és masclisme?
1. Què és un micromasclisme?
2. Posa un parell d’exemples de micromasclismes que hagis viscut.
Dones al món laboral
1. Què significa la metàfora del “sostre de vidre”?
2. Quin és el país amb menor desigualtat de gènere?
3. Quan i per què es va crear el famós cartell “We can do it”?
L’home més poderós del món
1. Qui va ser el primer president dels Estats Units?
2. Per què Lincoln va ser un dels presidents més emblemàtics dels Estats Units?
3. Què va caracteritzar el mandat d’Obama?
No educar les nenes: una oportunitat perduda
1. Per què suposa una pèrdua econòmica no educar les nenes?
2. Per què diem que no educar les nenes té conseqüències per a tothom?
(Des)Igualtat en l’esport
1. De quina manera es produeix la discriminació de gènere en l’esport?
2. Posa un exemple de desigualtat en el futbol.
Conceptes clau del feminisme
1. Quantes onades feministes hi ha i en què es diferencien?
2. Què reivindica el feminisme transversal?
3. Quina diferència hi ha entre sexe i gènere?
Activitat pràctica. Aprenem a ser crítics!
(Cada alumne/a o grup haurà de triar una d’aquestes 3 propostes)
Proposta 1. Detectem Micromasclismes!
Què fem?
Durant un dia anem anotant tots els micromasclismes que observem a l’institut.
Com ho fem?
1. Definim i posem exemples de micromasclismes.
2. Recorrem l’institut i, observant i preguntant, detectem els micromasclismes presents al nostre entorn.
3. Recollim la informació redactant un llistat de totes les actituds masclistes que hem identificat.
Proposta 2. Escrivim un article!
Què fem?
Fem un assaig sobre com creiem que ha evolucionat la societat pel que fa a la igualtat de gènere.
Com ho fem?
Intentem respondre les següents preguntes: Els nostres avis vivien en una societat més masclista? Si haguessis nascut fa 50 anys, creus que hauries viscut les mateixes experiències que estàs vivint ara? Creus que tractaries els teus familiars de la mateixa manera?
Proposta 3. Fem un debat!
Què fem?
Fem un debat en grup reflexionant sobre el paper dels homes a l’hora d’assolir la igualtat de gènere.
Com ho fem?
Ens repartim en grups i intentem respondre les següents preguntes: Els homes haurien de participar en la lluita feminista? El moviment feminista beneficia a tothom? Com hauria de ser una societat més igualitària? Creus que la discriminació positiva és útil com a política afavorir els drets de les dones?
SOLUCIONARI
- Solucionari de l'exercici 2
Revolució en femení
1. Què reivindiquen les mobilitzacions de el 8 de març?
Les dones cobren menys que els homes per fer la mateixa feina, hi ha molts més homes que dones en política, la majoria de víctimes de la pobresa i de la manca d’accés a l’educació són dones… Per això, el 8 de març milions de persones surten als carrers al voltant del món per commemorar el Dia Internacional de la Dona.
2. Quines conseqüències té la falta d’accés a l’educació de les nenes?
Sense una educació bàsica, les nenes no podran accedir a estudis superiors i aconseguir ocupacions més ben remunerades. L’accés a una educació, a més, no serveix únicament per trobar una feina, sinó també per desenvolupar una actitud crítica i ser més independents. Si les nenes, noies i dones tinguessin les mateixes oportunitats que els homes, l’economia mundial creixeria i la situació de desigualtat reduiria els conflictes socials.
3. Com es pot prevenir la violència de gènere?
Per prevenir la violència de gènere cal educar els nens i les nenes en la igualtat, per eliminar els estereotips i rols de gènere que situen les dones en una posició d’inferioritat.
Més de 100 anys de lluita feminista
1. Quin és l’origen del 8 de març?
Encara hi ha un gran debat sobre com i quan es va instaurar el 8 de març, que al principi va ser el Dia de la Dona Treballadora. Algunes historiadores feministes apunten als fets succeïts al març de 1857, quan el sindicat de treballadores de el sector tèxtil va organitzar una vaga en l’empresa Lower East Side de Nova York.
2. Quines eren les reivindicacions de les primeres dones treballadores?
El reclam principal d’aquestes treballadores era reduir la jornada laboral a 10 hores, amb dret a un descans setmanal els diumenges. A més, defensaven el dret a la lactància, és a dir, que les dones poguessin alletar els seus fills acabats de néixer a les instal·lacions. L’objectiu final era tenir els mateixos drets laborals que els seus companys de treball homes.
La desigualtat en xifres
1. Quants milions de nenes no van a l’escola?
73 milions de nenes de diferents països del món no tenen accés a l’educació.
2. Cada any, quantes nenes són víctimes de l’explotació sexual?
500.000 nenes menors de 18 anys són víctimes de l’explotació sexual i de tràfic de persones cada any.
3. Quin percentatge de dones treballen? I d’homes?
Només el 49% de les dones treballa, mentre que la població activa entre els homes és del 76%.
Això és masclisme?
1. Què és un micromasclisme?
El masclisme segueix molt present en la nostra societat i no només en situacions tan greus com la violència de gènere, la discriminació o l’abús. Hi petits gestos, actituds i expressions masclistes molt més subtils, que es produeixen de manera natural en el nostre dia a dia: són els micromasclismes.
2. Posa un parell d’exemples de micromasclismes.
Exercici lliure.
No educar les nenes: una oportunitat perduda
1. Per què suposa una pèrdua econòmica no educar les nenes?
La manca d’educació de les nenes ocasiona pèrdues d’entre 15.000 i 30.000 milions de dòlars als governs de tot el món. D’una banda, perquè perden l’oportunitat de convertir-se en treballadores qualificades que podrien contribuir a la riquesa de país. I, d’altra banda, perquè la manca d’estudis fa que aquestes noies depenguin molt més de les ajudes públiques.
2. Per què diem que no educar les nenes té conseqüències per a tothom?
Quan les nenes i noies no tenen accés a l’educació, les conseqüències van molt més enllà del seu desenvolupament intel·lectual. Limitar el seu potencial té repercussions en la seva vida personal, per a la seva família i fins i tot per a la comunitat en la qual viuen.
A les noies sense estudis els resulta més difícil trobar una feina, guanyar diners i establir-se pel seu compte. N’hi ha que acaben depenent de la família; en altres casos, com que no tenen cap tipus de suport, acaben sent víctimes de la pobresa o de la violència.
La manca d’educació també té conseqüències per a la salut. Segons les estadístiques, les noies que abandonen els estudis tenen més probabilitats de ser forçades al matrimoni infantil i de ser mares adolescents, circumstàncies per les quals no estan preparades físicament ni psicològicament.
(Des)Igualtat en l’esport
1. De quina manera es produeix la discriminació de gènere en l’esport?
Les dones esportistes solen tenir sous més baixos, menys patrocinadors, pitjors contractes i una presència gairebé invisible en els mitjans de comunicació.
2. Posa un exemple de desigualtat en el futbol.
La majoria de dones futbolistes de categories inferiors no cobra cap sou, però la desigualtat també existeix en l’elit del futbol. Les jugadores dels Estats Units, selecció guanyadora del Mundial de Futbol Femení 2015, van guanyar 1,6 milions d’euros, mentre que els futbolistes de la selecció francesa, guanyadora del Mundial de Rússia 2018, es van repartir més de 30 milions.
Conceptes clau del 8 de març
1. Quantes onades feministes hi ha hagut i en què es diferencien?
El moviment feminista ha evolucionat i s’ha adaptat a les reivindicacions de les dones de cada època. Per això els historiadors parlen de tres onades de feminisme. La primera onada feminista reclama els mateixos drets civils que els homes: el dret a rebre una educació superior, a treballar i a ser tractades com a iguals dins el matrimoni.
La segona onada feminista, anomenada onada liberal, lluita per aconseguir el dret a vot, perquè les dones puguin participar plenament en la societat. La tercera onada feminista sorgeix a partir dels anys 1960-1970 amb reivindicacions sobre la sexualitat, la distinció sexe-gènere, l’erradicació de la violència de gènere o el patriarcat, un sistema d’organització social en el qual els homes ocupen les posicions de poder.
2. Què reivindica el feminisme transversal?
Dins el moviment feminista, la idea de transversalitat incorpora altres reivindicacions més del gènere per explicar la desigualtat entre homes i dones. Hi ha altres factors que limiten les oportunitats i llibertat de la dona com el color de la pell, la classe social, el nivell d’estudis o la discapacitat. Per això, moltes intel·lectuals i pensadores opinen que el feminisme també ha de lluitar contra un altre tipus d’injustícies i desigualtats.
3. Quina diferència hi ha entre sexe i gènere?
El sexe i el gènere són conceptes claus per entendre el pensament feminista. El sexe es refereix als òrgans biològics i reproductius de les persones.
En canvi, el gènere no fa referència a la biologia, sinó a la identitat social d’una persona: és la idea del que es considera propi d’un home o d’una dona, amb els rols que tradicionalment s’assignen a la nostra societat.