5 octubre 2023
spot_img
5 octubre 2023

No educar les nenes: una oportunitat perduda

Un estudi del Banc Mundial calcula quants diners perden els països que deixen de banda l’educació de les nenes

A tot el món hi ha més de 260 milions de nens i adolescents sense escolaritzar. D’aquests, més de la meitat són nenes.

Durant molt de temps, l’educació de les nenes, noies i dones ha quedat en segon pla. Les famílies preferien tenir les nenes a casa perquè ajudessin amb les feines domèstiques mentre que els nens anaven a l’escola i es formaven.

Aquests estereotips amb el temps van quedant superats (tot i que hi ha llocs on encara existeixen). Però, quines són les conseqüències de no educar les nenes?

El Banc Mundial ha calculat que la falta d’educació de les nenes ocasiona pèrdues d’entre 15.000 i 30.000 milions de dòlars als governs de tot el món.

D’una banda, perquè perden l’oportunitat de convertir-se en treballadores qualificades que podrien contribuir a la riquesa del país. I de l’altra, perquè la falta d’estudis fa que aquestes noies depenguin molt més de les ajudes públiques.

Conseqüències per a tothom

Quan les nenes i noies no tenen accés a l’educació, les conseqüències van molt més enllà del seu desenvolupament intel·lectual. Limitar el seu potencial té repercussions en la seva vida personal, per a la seva família i fins i tot per a la comunitat en què viuen.

A les noies sense estudis els resulta més difícil trobar una feina, guanyar diners i establir-se pel seu compte. N’hi ha que acaben depenent de la família; en altres casos, com que no tenen cap mena de suport, acaben sent víctimes de la pobresa o la violència.

La falta d’educació també té conseqüències sobre la salut. Segons les estadístiques, les noies que abandonen els estudis tenen més probabilitats de ser forçades al matrimoni infantil i de ser mares adolescents, circumstàncies per a les quals no estan preparades físicament ni psicològicament.

La falta d’estudis s’associa també a uns pitjors nutrició i estat de salut. La prevenció va molt lligada a l’educació: si estan ben informades, les nenes i noies més joves sabran reconèixer les opcions més saludables i rebutjar estils de vida que les perjudiquen.

Les dones mouen el món

Nou de cada deu nenes escolaritzades acaben l’educació primària, però només tres de cada quatre acaben la secundària. Això també té els seus efectes sobre la societat.

Quan anem al col·legi o a l’institut, no es tracta només d’aprendre per obtenir un títol, sinó d’aprofitar els coneixements adquirits per madurar i aprendre a actuar en societat, fer sentir la nostra veu, lluitar pel que volem.

 Estudiar ens permet tenir una visió més àmplia del món i això es reflecteix en la nostra forma de viure, quan reaccionem davant d’actituds violentes, denunciem les injustícies i actuem de forma altruista per ajudar els altres.

A les regions més pobres de Llatinoamèrica, per exemple, gràcies al suport financer i a l’assessorament d’algunes institucions i ONG, les dones s’han convertit en emprenedores: impulsen projectes, generen llocs de treball i creen riquesa per a la comunitat.

Després de molt de temps apartades del món laboral, les dones han deixat enrere el paper que els havien imposat. El primer pas per prendre decisions i viure la seva pròpia vida comença per l’educació.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -