L'enfrontament entre les tropes russes i ucraïneses se centra ara a la regió del Donbass, a l'est del país
La informació sobre els combats a Ucraïna ocupa cada vegada menys espai a les notícies, però el fet és que la guerra continua gairebé cinc mesos després que Rússia comencés la invasió d'aquest país a l'est d'Europa.
Ara, els combats se centren a la regió ucraïnesa del Donbass, a la frontera entre Ucraïna i Rússia. Allà, una part important de la població és d'origen rus o bé té vincles familiars amb Rússia, argument que el president rus, Vladímir Putin, va fer servir per justificar l'ofensiva contra el govern ucraïnès.
El ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, va afirmar fa uns dies que l'exèrcit rus controlava tot el territori de Lugansk, una de les ciutats més importants del Donbass. No obstant, poc després, el ministeri de Defensa ucraïnès va desmentir aquesta informació.
Els últims mesos, els combats s'han desplaçat a l'est i el sud d'Ucraïna, territoris que tenen un valor estratègic molt important per Rússia. A banda d'annexionar la regió del Donbass, fer-se amb el control de les ciutats del sud, com Odessa o Mariúpol, permetria al govern rus dominar el mar d’Azov.
Ara bé, el govern d'Ucraïna continua denunciant atacs russos a l'interior del país, fins i tot en zones que no tenen valor estratègic militar. És el cas de l'atac amb míssils a un centre comercial a Kremenchuk, al centre d'Ucraïna, que va provocar la mort de 13 persones i més de 50 ferits el 27 de juny.
Segons les xifres de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), més de 8 milions d'ucraïnesos han travessat la frontera des que va començar la guerra, el 24 de febrer. Alguns han tornat a casa seva, però més de quatre milions de persones s'han instal·lat en altres països de tota Europa.
Gran part de la comunitat internacional dóna suport a Ucraïna, com es va demostrar a l'última Cimera de l'OTAN a Madrid. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha rebut les darreres setmanes la visita de nombrosos líders internacionals i fins i tot de personatges famosos com l’actor de Hollywood Ben Stiller, que el va descriure com “un heroi”.
Ucraïna recupera l'Illa de les Serps
L'illa de les Serps és un petit illot rocós al nord-oest del Mar Negre, davant de la costa d'Ucraïna i Romania. Fa poc més de 600 metres pel costat més extens i allà hi havia l'històric Santuari d'Aquil·les, on suposadament va ser enterrat l'heroi de la mitologia grega.
Des del primer dia de la invasió, les tropes russes tenien com a objectiu ocupar aquesta petita illa. Per què? L'illot en si no té un gran interès, perquè és petit i no té recursos naturals per explotar; malgrat això, juga un paper clau en el transport i navegació pel Mar Negre.
Rússia té una gran potència naval: disposa d'una gran flota amb vaixells destructors i diverses naus, molt superior a la d'Ucraïna. Així i tot, l'exèrcit ucraïnès va aconseguir enfonsar el Moskva, el principal vaixell de guerra rus, des de les seves bases militars al continent.
Per això Rússia volia ocupar l'illa de les Serps: des d'allà podria establir escuts antiaeris per protegir la seva flota dels atacs ucraïnesos i, alhora, estaria més prop de la costa d'Ucraïna per llançar-hi els seus propis atacs.
Després de setmanes d'atacs i bombardejos, les tropes russes han acabat retirant-se d'aquesta illa. Per Ucraïna, controlar l'illa de les Serps també és important per protegir el comerç de gra i cereals a través del Mar Negre. Les exportacions de cereals són una de les fonts d'ingressos més importants pel país, encara més enmig d'una guerra.
On són els cereals d'Ucraïna?
Ucraïna és un dels principals països productors de gra i cereals a nivell mundial: des d'aquest país s'envien milions de tones de gra a altres països d'Europa, Àsia i Àfrica. Rússia també és un dels productors més importants, però el negoci s'ha vist afectat per les sancions econòmiques.
Actualment, hi ha més de 20 milions de tones de gra emmagatzemades que no es poden transportar per culpa de la guerra i el bloqueig de Rússia al Mar Negre. Hi ha el risc que aquest gra s’acabi fent malbé si continua en magatzems, però també que no hi hagi prou instal·lacions per guardar la nova collita, que comença al juliol.
Una part d'aquesta producció ja es distribueix per carretera a través d'Europa, però aquest transport és més lent i permet distribuir menys quantitat que el transport marítim. D'altra banda, Turquia ha interceptat un vaixell rus que transportava cereals robats des del port de Berdiansk, una ciutat del sud d'Ucraïna ocupada per les tropes russes.
Les Nacions Unides ja han alertat que bloquejar el gra d'Ucraïna pot tenir conseqüències nefastes sobre la seguretat alimentària, sobretot als països en crisi que depenen de l'ajuda humanitària, com Iemen o el Sudan.
Per aquest motiu, molts països africans s'han mantingut neutrals davant el conflicte a Ucraïna. D'una banda, perquè necessiten el gra de Rússia per alimentar la seva població, però també per la diferència en el tracte rebut per part d'Europa: els països europeus s'han mobilitzat com mai per ajudar Ucraïna, però no han mostrat la mateixa solidaritat amb les crisis africanes.