18 abril 2024
spot_img
18 abril 2024

Aigua per a tothom

L’aigua és essencial per garantir una vida saludable, promoure el desenvolupament i protegir el planeta

La Terra també és coneguda com el “Planeta Blau”, perquè així és com es veu des de l’espai. Això es deu al fet que l’aigua cobreix més del 70% de la superfície terrestre.

L’aigua és un element fonamental per a la vida. Necessitem aigua per beure i hidratar el nostre cos, per regar les plantes i que les collites produeixin, per alimentar el bestiar…

La invenció de la màquina de vapor i el desenvolupament de l’energia hidroelèctrica van convertir l’aigua en un element indispensable per a la vida moderna.

A mesura que les societats van evolucionar, els éssers humans van trobar altres usos per a l’aigua: transport, neteja industrial, clavegueram…

Pot semblar que hi ha aigua de sobres per a tothom. Però l’activitat humana, la contaminació i un consum poc sostenible han convertit l’aigua en un recurs molt preuat.

Per aquest motiu, el 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, una jornada per conscienciar tothom sobre la importància de l’aigua per al benestar de les persones i del planeta.

 

L’aigua, un dret fonamental

Estem tan acostumats a tenir aigua corrent que no ens adonem que l’aigua és un dels recursos més valuosos del planeta.

Ens rentem les dents amb l’aixeta oberta, ens quedem sota el telèfon de la dutxa més del que cal, fem servir el vàter com a paperera… Potser us sembla que no n’hi ha per a tant, però amb 7.000 milions d’habitants a la Terra, els recursos hídrics comencen a escassejar.

Avui dia, encara hi ha milions de persones sense accés a aigua potable.

Aquest problema afecta sobretot els col·lectius més vulnerables (refugiats, dones i nens, persones amb discapacitat), que solen ser discriminats quan intenten aconseguir aigua potable.

Per aquest motiu, l’ODS6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible està dedicat a l’aigua neta i el sanejament. Per garantir que totes les persones tenen accés a aquest dret universal.

 

L’origen de les primeres civilitzacions

L’aigua ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de les cultures i els pobles des dels orígens de la humanitat.

Les primeres civilitzacions es van establir a la riba de grans rius que els servien per beure i cuinar, regar les collites, transportar mercaderies i expandir els seus dominis.

És el cas dels perses, assiris i babilonis a Mesopotàmia, entre els rius Tigris i Èufrates; dels antics egipcis, que van construir les seves ciutats arran del Nil, o dels xinesos amb el riu Iang-Tsé. Aquests pobles es coneixen com a civilitzacions fluvials.

Els rius van propiciar el contacte amb altres cultures, els descobriments científics i els avenços tecnològics.

Per això, protegir els recursos hídrics és una condició indispensable per al progrés, però també conservar el nostre planeta i garantir el benestar de tots els éssers vius que hi habiten.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -