5 octubre 2023
spot_img
5 octubre 2023

Així explica la ciència el vòrtex polar

Quan els corrents d’aire que envolten la massa de fred es desestabilitzen, s’allibera un cicló de l’Àrtic

El canvi climàtic està provocant un augment de la temperatura global del planeta i té efectes com episodis de fred extrem, la pujada del nivell del mar i l’increment de fenòmens naturals com huracans i sequeres, cada vegada més freqüents i violents.

Els científics treballen per elaborar models matemàtics que puguin predir aquests canvis per saber quin futur ens espera. Però moltes de les conseqüències del canvi climàtic continuen sent impredictibles.

https://twitter.com/DennisCordovaSV/status/919712660702269440

El vòrtex polar que ha provocat temperatures mínimes de rècord a l’Oest Mitjà dels Estats Units i algunes zones del Canadà és un bon exemple de la imprevisibilitat del canvi climàtic i el desajustament que provoca sobre els sistemes de la Terra.

https://www.instagram.com/p/Bs-XOw1hZvD/?utm_source=ig_embed

L’explicació científica del vòrtex polar

Un episodi d’aquestes característiques suposa una gran pèrdua humana i econòmica (per exemple, es van cancel·lar milers de vols). Per això, cada vegada més persones volen saber què el causa i si està relacionat amb el canvi climàtic.

El vòrtex polar és un cicló d’aire fred massiu que es genera cada hivern sobre el Pol Nord. Un corrent d’aire conegut com a corrent en jet (jet stream en anglès) envolta el cicló i el manté en una zona determinada.

https://twitter.com/vardoscar/status/1090733797925113856

Algunes vegades, el corrent en jet es desestabilitza i parts del cicló se separen del cos central en forma de braços que es desplacen cap al sud.

Una de les causes que pot desestabilitzar el jet stream és l’augment de la temperatura al Pol Nord. Precisament, el desembre del 2018 l’Àrtic va experimentar una pujada sobtada de les temperatures.

Proves insuficients

Estudis científics dels últims anys relacionen l’augment de temperatura al Pol Nord provocat pel canvi climàtic amb els comportaments estranys observats en el corrent en jet.

Encara no hi ha prou proves per assegurar que el vòrtex polar del 2019 hagi estat causat directament pel canvi climàtic, o que l’escalfament global provocarà episodis similars de forma més freqüent i extrema.

El que sí que sabem és que el clima a la Terra és un sistema molt complicat en el qual intervenen molts factors.

Els models científics més acceptats indiquen que a l’Amèrica del Nord haurien d’augmentar la temperatura i les precipitacions. Però aquestes previsions no exclouen pas que el mateix canvi climàtic porti més i pitjors vòrtex polars. Les proves apunten en aquesta direcció.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -