17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Alexia Putellas: la millor futbolista del món

La capitana del FC Barcelona guanya la Pilota d’Or i es converteix en la millor futbolista del món 

La jugadora del FC Barcelona Alexia Putellas ha rebut la Pilota d'Or, considerat el guardó més important de l'àmbit futbolístic, i es converteix així en la millor futbolista del món. Amb 27 anys, es tracta de la primera futbolista espanyola que guanya aquest premi.

El jurat ha premiat la temporada 2020-2021 de la jugadora, durant la qual va aconseguir el triplet de trofeus amb la Lliga espanyola, la Copa de la Reina i la Champions League. Putellas ha jugat un paper clau en aquests triomfs, com a migcampista i una de les principals golejadores de l'equip. Enguany també ha estat nomenada Millor Futbolista de l'Any a Europa, un premi que atorga la UEFA (Unió Europea de Clubs de Futbol).

Alexia Putellas va néixer a Mollet del Vallès (Barcelona) el 4 de febrer del 1994. Des de petita va saber que volia ser futbolista i amb nom´s 7 anys va començar a competir amb el Sabadell, un club petit però històric als afores de Barcelona. Aleshores compartia equip amb adolescents de 13 anys, per això va veure la majoria de partits des de la banqueta.

Gràcies al seu talent com a futbolista esquerrana, als 16 anys va debutar a primera divisió amb el RCD Espanyol, un dels principals equips de futbol femení a la lliga espanyola. La temporada següent va jugar al Llevant UD i finalment, el 2012, va fitxar pel FC Barcelona, el club on ha crescut i s'ha consolidat com a futbolista.

Des de petita, l’Alexia somiava amb jugar al Barça i els últims anys ha pogut fer realitat el seu somni. Va ser la primera golejadora de l'Estadi Johann Cruyff i del Camp Nou en l'era moderna. El 2017 va lluir per primera vegada el braçalet de capitana i avui dia és la primera capitana de l'equip blaugrana.

Com a jugadora internacional, va ser seleccionada per primera vegada quan tenia 15 anys amb la selecció espanyola sub-17, amb la qual va guanyar l'Europeu sub-17 del 2010. El 2012 va ser convocada per jugar amb la selecció sub-19 i l'any següent va debutar amb la selecció absoluta. A l'abril d'enguany va ser nomenada capitana de la selecció espanyola. 

Putellas és conscient que s'ha convertit en un referent esportiu per a milers de nenes que volen jugar al futbol, superant prejudicis i estereotips que, encara que cada vegada són menys, cal continuar superant dia a dia.

El premi més cobejat

La Pilota d'Or és un premi atorgat des del 1956 per la revista francesa France Football en reconeixement als millors futbolistes de cada temporada. Encara que el guardó està obert als millors jugadors del planeta, la gran majoria de premiats són sempre jugadors de lligues europees.

A la dècada de 1990, la Federació Internacional de Futbol Associat (FIFA) va començar a lliurar el seu propi trofeu: el FIFA World Player, que també premiava els millors futbolistes. Tots dos guardons es van fusionar entre el 2009 i el 2016, i durant set anys només es va lliurar un únic premi. Fins que les diferències entre els editors de France Football i els directius de la FIFA van portar a lliurar dos premis de nou: la Pilota d'Or i el premi The Best (antic FIFA World Player).

El jurat el formen prop de 200 periodistes de diferents diaris esportius de tot el món. Enguany, la Pilota d'Or Masculina ha estat per al futbolista argentí Leo Messi, que després de 17 anys al FC Barcelona aquesta temporada ha estrenat equip amb el Paris Saint-Germain. És el setè trofeu de Messi.

Com a guanyadora de la Pilota d'Or, Putellas pren el relleu a Megan Rapinoe, jugadora de la selecció de futbol dels Estats Units, que va rebre el mateix premi el 2019 després de guanyar el Mundial de Futbol. El 2020, la convocatòria de premis va quedar suspesa per la pandèmia.

La Pilota d'Or Femenina es va crear en 2018, després de dècades de premis per als homes futbolistes. Una bona iniciativa que demostra que encara queda molt camí a recórrer per aconseguir la igualtat de gènere al futbol.

Avançant lentament cap a la igualtat

El futbol femení creix cada vegada més. L'any passat, els fitxatges internacionals de jugadores van créixer un 30%, segons l'últim informe de la FIFA. Això indica que cada vegada hi ha més interès a exportar talent per fer créixer els equips locals i oferir futbol femení de més qualitat.

Ara bé, malgrat aquest creixement, el futbol femení segueix per darrere del futbol masculí en molts aspectes.

La indústria del futbol a nivell mundial genera ingressos per valor de 500.000 milions de dòlars cada any. No obstant això, un 49% de les jugadores de futbol professional no reben salari, i el 87% finalitzarà la seva carrera esportiva abans dels 25 anys per la baixa o nul·la remuneració, tal com denuncia ONU Dones.

Les jugadores que sí que reben un salari es troben amb condicions molt desiguals. Leo Messi va guanyar 130 milions d'euros en 2019, mentre que Ada Hegerberg, la primera guanyadora de la Pilota d'Or, va guanyar 400.000 euros durant el mateix període: 325 vegades menys.

Les desigualtats també es reflecteixen en la remuneració per les victòries. Per exemple, el premi dels guanyadors de la Champions femenina i masculina varia de 460.000 euros per a elles a 82,44 milions d'euros per a ells.

En el cas d'Espanya, el Consell Superior d'Esports va aprovar la professionalització de la Lliga femenina de futbol al juny del 2021, perquè fins ara només es consideraven professionals les lligues masculines. Aquest pas permetrà al futbol femení equiparar-se al masculí, per exemple, en aspectes organitzatius o en la venda de drets audiovisuals.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -