22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

S’han d’alliberar les patents de les vacunes contra la covid-19?

Els governs dels Estats Units, Rússia i l’Índia han decidit donar suport a la mesura, el que ha suposat un debat a nivell mundial

El passat 5 de maig, l'administració del president dels Estats Units Joe Biden va recolzar la proposta de suspendre la propietat intel·lectual de les vacunes contra la covid-19, que diversos països havien presentat de manera conjunta davant l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

"Aquesta és una crisi de salut global i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la covid-19 exigeixen mesures extraordinàries", va declarar la representant comercial dels Estats Units, Katherine Tai, en un comunicat.

L'anunci no va comptar amb el suport de les principals farmacèutiques que van notar fortes caigudes de les seves accions en borsa, tot el contrari de quan es va demostrar l'efectivitat de les vacunes al novembre de 2020. Pfizer, BioNTech, Moderna i Novavax, per exemple, van patir aquestes conseqüències a Wall Street, la principal borsa de valors de Nova York (Estats Units).

Altres països, com Rússia o l'Índia han mostrat el seu suport a la proposta i plantegen la liberalització de les patents com a part de la solució a la crisi sanitària. "La pandèmia és una situació extraordinària. Sens dubte, Rússia donaria suport a aquest enfocament", va afirmar el president de Rússia, Vladímir Putin.

Quins són els arguments a favor i en contra?

Els governs i institucions que defensen alliberar les patents de les vacunes al·leguen que aquesta decisió acceleraria el procés de producció i així es podrien distribuir vacunes a tot el món amb més facilitat.

Actualment, la diferència entre països rics i països en vies de desenvolupament pel que fa a població vacunada és abismal, i el preu actual de les vacunes en té gran part de responsabilitat. Des de començaments d'any, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que els grans perjudicats per l'estratègia de vacunació global són els països amb menys recursos, ja que no poden competir amb els països rics per adquirir les vacunes.

Per la seva banda, les grans farmacèutiques es neguen rotundament a l'aplicació de la liberalització de les vacunes. El grup d'Investigadors i Manufacturers Farmacèutics de EUA (PhRMA), que engloba fabricants com AstraZeneca, Pfizer i Johnson & Johnson, considera que la proposta "debilitarà encara més les cadenes de subministrament i alimentarà la proliferació de vacunes falsificades".

Des de l'àmbit empresarial, argumenten que, amb l'alliberament de les patents, les empreses farmacèutiques no tindrien els mitjans suficients per produir-les. Per la seva banda, Pfizer justifica la seva negativa davant la liberalització de les patents perquè assegura que la producció de les seves dosis és molt cara, ja que necessiten 280 components de 89 subministradors diferents, situats en 19 països d'arreu del món.

En aquest sentit, el president de França, Emmanuel Macron, ha demanat públicament als Estats Units que posi fi a la seva prohibició d'exportar vacunes i components necessaris, ja que argumenta que d'aquesta manera es facilita la producció de les dosis.

Avril Benoît, directora de Metges Sense Fronteres (MSF) a Estats Units, va aplaudir la "valenta" decisió dels Estats Units en un moment "de necessitat sense precedents", però assegura que és urgent complementar la suspensió de les patents amb mesures més a curt termini per encarar l'extrema urgència de la situació.

En mans de qui estan les patents de les vacunes?

De moment, les patents de cadascuna de les vacunes són propietat de les empreses farmacèutiques que les produeixen. Actualment existeixen 14 vacunes distribuïdes per tot el món i les més utilitzades són la de Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Sputnik, segons recull aquest mapa interactiu publicat per UNICEF.

Des de l'inici de la pandèmia de covid-19, la fabricació i distribució de vacunes s'ha produït també una guerra comercial dins de la indústria farmacèutica. No obstant, també hi ha hagut iniciatives de cooperació internacional entre diferents laboratoris farmacèutics del món per accelerar els processos de vacunació.

Tot i el suport de països com els Estats Units, Rússia i l'Índia, i de declaracions per part de diferents entitats internacionals, de moment no s'han pres mesures concretes pel que fa a la liberalització de les patents de les vacunes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -