26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Alternatives sostenibles per fer front al coronavirus

Les mascaretes com a mesura contra el coronavirus han arribat per quedar-se un temps, per tant, es busquen alternatives més respectuoses amb el medi ambient.  

Guants, ulleres, mascaretes, pantalles  facials… Els elements que portem diàriament per protegir-nos del nou coronavirus normalment estan fets amb plàstic. A més, per complir la seva funció correctament, només poden utilitzar-se una vegada o durant un nombre limitat d’hores. 

Aquest fet, juntament amb lutilització de bosses de plàstic en els supermercats, la compra d’aliments envasats i de menjar per emportar, i també l’embalatge dels paquets, ha provocat que augmenti el consum de plàstics d’un sol ús a tot el món. Si aquests residus no es tracten adequadament, poden acabar amb la natura i convertir-se en un perill pels ecosistemes.

https://www.instagram.com/p/B_1VyRAq09Z/?utm_source=ig_embed

Per això, han sorgit iniciatives que busquen alternatives sostenibles per a protegir-nos i, al mateix temps, ser responsables del medi ambient.  

Reutilitzar en comptes de rebutjar 

L’opció més comuna aquests dies és utilitzar mascaretes higièniques reutilitzables mitjançant materials que es poden rentar. Poden comprar-se, malgrat que hi ha persones que les fabriquen a casa. A diferència de les mèdiques, fabricades a partir de fibres plàstiques, les mascaretes acostumen a fabricar-se amb teixits com a polièster i viscosa, combinant una o diferents capes.  

També han sorgit altres alternatives originals. Una empresa valenciana de transformació de plàstics ha desenvolupat unes mascaretes reutilitzables que es poden desinfectar al rentavaixella o a la rentadora, amb un 99% d’Eficàcia de Filtració Bacteriana (EFB), segons indica la mateixa empresa. 

https://www.instagram.com/p/CCBwDcICJqR/?utm_source=ig_embed

Aquest invent consta de dues parts: un cos de plàstic rentable i un disc on s’introdueixen fins a 10 filtres diferents, que es rebutgen després d’utilitzar-los. Les mascaretes ja han començat a comercialitzar-se per reduir l’impacte ambiental.  

No totes les mascaretes són iguals 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va actualitzar les seves pautes sobre l’ús de les mascaretes a principis de juny. La institució recomanava utilitzar mascaretes higièniques de telaamb un mínim de tres capes, en context o en llocs tancats o en els que no es pugui mantenir el distanciament social.  

D’aquesta manera, si algun infectat la porta, podria reduir el risc de contaminar a altres persones. No obstant això, l’organització assenyalava que l’ús de mascaretes no és suficient per a protegir-se de la Covid-19: s’ha d’acompanyar amb un rentatge de mans sovint i la distància física obligatòria entre persones. 

L’organització encara estudia l’eficàcia de les mascaretes de tela casolanes. Per això aconsellen utilitzar mascaretes mèdiques a les persones de més de 60 anys, a aquelles amb factors de risc i al personal sanitari.  

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, explicava en una guia quins tipus de mascaretes s’han d’utilitzar en cada cas, les persones sanes podrien optar per una mascareta higiènica, les persones amb símptomes haurien d’escollir les quirúrgiques, mentre que el personal sanitari o persones que cuiden a malalts de Covid-19 haurien de portar mascaretes EPI. També donava pautes als fabricants de mascaretes per a complir amb els estàndards de protecció.  

Reciclar a l’hospital

Els centres mèdics i hospitalaris són els grans consumidors de material de protecció. És necessari perquè els sanitaris puguin atendre els pacients sense risc de contagiar-se o contagiar a altres persones. 
 
Aquest material es fabrica habitualment amb plàstic i ha de rebutjar-se cada vegada que s’atén un nou pacient, per motius higiènics. 
 
Els sanitaris s’han trobat amb falta de material per a protegir-se en alguns moments de la crisi sanitària. Durant els pitjors pics de casos i saturació dels sistemes de salut s’han buscat alternatives per a reutilitzar el material, sobretot en el cas de les màscares. 
 
Empreses, hospitals i organitzacions de tot el món estan investigant sistemes potencials per a netejar i higienitzar les de tipus quirúrgic i que després puguin ser retornades als sanitaris per a un nou ús, mitjançant irradiació ultraviolada, vapor de peròxid d’hidrogen o calor seca. 

https://www.instagram.com/p/B-3MIqgqj6t/?utm_source=ig_embed

Els organismes autoritzats, com el Ministeri de Sanitat d’Espanya, el Centre Nacional d’Informació Biotecnològica i el Centre de Prevenció i Control de Malalties als Estats Units només recomanen la neteja i desinfecció de les màscares higièniques reutilitzablesPerò no de les quirúrgiques, ja que estan concebudes com a material no reutilitzable. Per tant, aquests mètodes han de considerar-se només en cas d’extrema necessitat i per a ús sanitari. 

Les ciutats aposten per la bicicleta

Durant el confinament, els nivells de contaminació de l’aire a les ciutats es van reduir dràsticament a causa de la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) relacionats amb la indústria i el transport. 
 
No obstant això, amb la recuperació de l’activitat, els nivells de contaminació tornen a augmentar. Abans de la pandèmia es recomanava l’ús del transport públic com a alternativa al cotxe per a reduir la pol·lució, però moltes persones l’han descartat per por del contagi. 
 
És el cas de París, on la recentment reelegida alcaldessa, Anne Hidalgo, ha apostat pels carrers per als vianants i els carrils per a bicicletes, així com per una reducció de les places d’aparcament per a cotxes.

D’aquesta manera, tots els sectors tracten de contribuir a una lluita contra el coronavirus segura per a tota la salut de les persones, però també sostenible al medi ambient 

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -