27 maig 2024
spot_img
27 maig 2024

Altres formes de violència contra les dones

La mutilació genital femenina, el matrimoni forçat o l’explotació sexual també vulneren els drets fonamentals de les dones

La majoria de casos de violència de gènere es produeixen dins de la parella, però hi ha altres formes de violència en què les dones són les víctimes més vulnerables: la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil o l’explotació sexual en són alguns exemples.

Totes aquestes formes de violència suposen una violació dels drets fonamentals de les dones. A més, aquests comportaments abusius i discriminatoris envers les dones afecten negativament la seva salut física, mental, sexual i reproductiva.

Mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina (MGF) fa referència a qualsevol procediment que suposi l’extirpació parcial o total dels genitals externs femenins, o algun altre tipus de lesió a aquests òrgans, per motius no mèdics.

En l’actualitat, més de 200 milions de nenes i dones arreu del món han patit la mutilació genital femenina, segons dades del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF). Aquesta pràctica es duu a terme a 30 països de tres continents diferents, però la meitat dels casos es concentren a Egipte, Etiòpia i Indonèsia.

Les raons per justificar aquesta pràctica són diferents segons el lloc. La mutilació genital femenina es fa per controlar la sexualitat de les nenes, com a part d’un ritual d’iniciació que marca la transició de nena a dona, o com a requisit previ per al matrimoni, entre d’altres motius.

La MGF té un impacte directe en la salut de les nenes, que poden patir hemorràgies, infeccions d’orina i dolor intens. De vegades pot provocar la mort, ja que la intervenció se sol fer en entorns rurals, sense un mínim de condicions higièniques i sanitàries. A més, aquesta forma de violència dificulta el desenvolupament personal de les víctimes, que tenen més probabilitats d’abandonar els estudis.

Matrimoni infantil

El matrimoni infantil és un matrimoni en el qual un o tots dos cònjuges són menors d’edat. Aquesta pràctica és un altre gran reflex de la desigualtat de gènere: a escala mundial, la taxa de matrimoni infantil entre els nens equival a una cinquena part de la de les nenes, segons dades d’UNICEF.

L’última dècada, el nombre de matrimonis infantils a nivell mundial s’ha reduït. Els últims anys s’ha evitat el matrimoni forçat de prop de 25 milions de nenes. Malgrat això, aquesta pràctica continua sent una realitat en molts països: 12 milions de nenes menors de 18 anys es continuen casant cada any, segons recull UNICEF.

Els casos de matrimoni infantil també són un indicador de la pobresa i la desigualtat en el món. Aquesta pràctica és molt més habitual a l’Àfrica Occidental i Central, una regió amb pocs recursos i falta d’accés a l’educació (sobretot per a les nenes), on gairebé 4 de cada 10 dones joves es van casar abans de fer 18 anys.

Les nenes que contrauen matrimoni tenen més risc de ser víctimes de violència de gènere a mans de la seva parella. A més, les seves expectatives personals, econòmiques i de salut són pitjors que les de les nenes que no es casen.

Explotació sexual

El tràfic de blanques o tràfic d’éssers humans suposa l’explotació i adquisició de persones a través de la força, l’estafa o l’engany. Aquesta pràctica pot tenir diverses finalitats: sotmetre les víctimes a treballs forçats, obligar-les a cometre actes delictius, extreure’ls els òrgans…

Ara bé, el principal objectiu del tràfic de persones continua sent l’explotació sexual. En aquest context, les dones són les víctimes més vulnerables, ja que solen ser obligades a prostituir-se. Segons l’Informe Mundial sobre el Tràfic de Persones, el 65% de les víctimes de tràfic identificades són dones i nenes.

Les dones amb més risc de ser explotades sexualment són aquelles amb necessitats econòmiques, que es troben en una situació migratòria irregular o que tenen antecedents de conflictes familiars. Davant d’aquesta situació de vulnerabilitat, la víctima sent que no té una altra alternativa i se sotmet a l’abús.

Traficar amb dones per explotar-les sexualment atempta contra diversos drets fonamentals com el dret a la vida, la llibertat, la integritat física i moral, la llibertat sexual i la dignitat humana.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -