21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

Animals que sobreviuen sota zero

Et presentem cinc animals que viuen i s’alimenten als llocs més freds del planeta

Quan pensem en animals resistents a les baixes temperatures, pensem en les morses o l’os polar. Però hi ha molts altres animals que viuen sota zero, i n’hi ha de ben curiosos.

Granota de la fusta

Les granotes de la fusta salvatges són éssers increïbles: poden congelar-se i sobreviure quan les temperatures tornen a pujar. Aguanten vives fins als -18ºC.

Aquests petits amfibis viuen principalment als boscos d’Alaska i el Canadà i fan uns 7 centímetres.

La granota de la fusta pot ‘congelar’ el seu cos per sobreviure a temperatures extremes. (Wikipedia)

Banyarriquer roig

Malgrat el seu color vermellós, aquest escarabat no viu pas al desert, sinó al nord d’Alaska i del Canadà i pot sobreviure a temperatures que arriben a -58ºC. I les seves larves, fins i tot a -100ºC!

Al seu interior acumula proteïnes anticongelants i glicerol (una mena d’alcohol); aquesta combinació forma una substància que només es congela a temperatures molt més baixes que l’aigua.

Per això, quan les temperatures baixen sota zero, el banyarriquer es deshidrata (al seu cos hi ha menys aigua, que es congela abans) i augmenta la proporció d’elements resistents al fred.

Les larves del banyarriquer roig poden aguantar fins a 100ºC sota zero. (Wikipedia)

Arna àrtica

Les arnes Gynaephora groenlandica viuen al cercle polar àrtic, a Groenlàndia i el Canadà.

Aquesta espècie d’insecte pot sobreviure a temperatures de -60ºC i passa gairebé el 90% de la seva vida congelada. A diferència de les arnes que viuen en climes més càlids, aquesta espècie hiberna durant molt més temps per aguantar el fred.

És l’arna amb una esperança de vida més llarga: un estudi recent suggereix que pot viure fins a 7 anys. N’hi ha altres espècies que només viuen alguns dies, com la de la roba.

A diferència de les arnes de la roba, l’arna àrtica pot viure fins a 7 anys. (Wikipedia)

Aranya saltadora de l’Himàlaia

Aquesta espècie d’aranya viu a uns 6.700 metres d’altitud a la serralada de l’Himàlaia, on hi ha la muntanya de l’Everest. Possiblement és l’animal que viu a més altitud.

Actualment encara es desconeix quines temperatures pot suportar aquest aràcnid, segons Stefano Mammola, doctor en biologia i biotecnologia aplicada i expert en aranyes. Mammola explica que “l’espècie es coneix només gràcies al descobriment d’alguns exemplars i encara no se li han fet prou proves”.

De tota manera, tenint en compte l’altitud on habita, Mammola assegura que hauria d’aguantar altes temperatures sota zero.

https://www.youtube.com/watch?v=LB0n0gSBD1s

Os d’aigua

No deixis que la mida d’aquest ésser minúscul t’enganyi. Els tardígrads, també coneguts com a ‘ossos d’aigua’ per la peculiar forma del seu cos, sobreviuen a temperatures que van dels -270ºC als infernals 150ºC.

Per si no n’hi hagués prou amb això, s’ha provat també que resisteixen el buit de l’espai exterior i la radiació còsmica. Són microscòpics i viuen per tot el planeta, prop de la molsa. Fins i tot habiten a l’oceà.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -